Σωστό αντρικό ντύσιμο για αρχάριους

Αποφασίσατε να αλλάξετε άρδην τον τρόπο που ντύνεστε; Δείτε τις βασικότερες συμβουλές για να είστε πιο στιλάτοι από ποτέ.
Σωστό αντρικό ντύσιμο για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το καλό ντύσιμο είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ’ ό,τι φαίνεται. Δε χρειάζεται να περάσετε ώρες ατελείωτες στον καθρέφτη ή στα μαγαζιά για να φορέσετε το τάδε πουκάμισο που ταιριάζει με το δείνα παντελόνι και την τάδε κάλτσα. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε κατά νου είναι μερικοί βασικοί και απλοί κανόνες στιλ.

Όπως αυτοί που θα δείτε παρακάτω.

* Προσοχή στα πολλά διαφορετικά υφάσματα και σχέδια. Μην το παρακάνετε. Επιτρέπονται τρεις το πολύ διαφορετικοί τύποι υφάσματος. Φροντίστε ιδιαίτερα να μην «ανήκουν» σε άλλη εποχή του χρόνου. Προσοχή στους συνδυασμούς των κοτλέ. Αν φοράτε κοτλέ σακάκι, μην φορέσετε κοτλέ παντελόνι εκτός και αν είναι κουστούμι.

* Το μέγεθος του σακακιού σας είναι εξίσου σημαντικό. Μερικά τρικ για να καταλάβετε αν το σακάκι «κάθεται» καλά πάνω σας:

-Σταθείτε φορώντας το σακάκι με τον δεξί σας ώμο στον τοίχο και γείρετε προς αυτόν. Αν η βάτα ακουμπά και λυγίζει στον τοίχο πριν «φτάσει» ο ώμος σας, τότε το σακάκι είναι πολύ μεγάλο.

- Φορέστε το σακάκι και δοκιμάστε να αγκαλιάσετε υποθετικά κάποιον. Αν νοιώσετε σε κάποιο σημείο στο στήθος ή στην πλάτη ότι κάτι «τσιτώνει» τότε το σακάκι σας είναι πολύ μικρό.

- Φορέστε το σακάκι και αφήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι. Λυγίστε τα δάχτυλά σας σαν να πιάνετε μια αποσκευή από τη λαβή της. Η άκρη από το σακάκι θα πρέπει να στέκεται ίσια στην κοιλότητα που φτιάξατε με τα δάχτυλά σας.

* Πόσα κουμπιά έχει το σακάκι σας; Δύο, τρία, ένα ή μήπως τέσσερα; Προτιμήστε τα τρίκουμπα και τα δίκουμπα σακάκια για τις πιο επίσημες περιστάσεις, έχοντας στο μυαλό σας ότι τα άλλα είναι περισσότερο σπορτίφ. Σε κάθε περίπτωση, μην κουμπώνετε το τελευταίο κουμπί του σακακιού.


* Η γραβάτα πρέπει να φτάνει έως την ζώνη. Επίσης, οι καλοντυμένοι άνδρες έχουν ακριβώς κάτω από τον κόμπο της γραβάτας, μια κάθετη σχισμή. Η μικρή αυτή λεπτομέρεια είναι που κάνει το δέσιμο μιας γραβάτας επιτυχημένο ή αποτυχημένο. Τέλος, έχετε κατά νου ότι ανεξαρτήτως χρώματος, η γραβάτα θα πρέπει να είναι πάντα πιο σκούρα από το πουκάμισό σας. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία μερικούς πρωτότυπους, αλλά άκρως μοδάτους συνδυασμούς σακακιού/πουκαμίσου/ γραβάτας.


* Τα κοντομάνικα πουκάμισα απαγορεύονται από την… Αστυνομία μόδας, ενώ για τα κανονικά πουκάμισα φροντίστε τα μανίκια τους να μην είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά, έτσι ώστε να «βγαίνουν» έξω από τα μανίκια του σακακιού. Επίσης, αν ανοίξετε το πάνω πάνω κουμπί του πουκάμισου, βγάλτε και τη γραβάτα ταυτόχρονα. Ο συνδυασμός ανοιχτού κουμπιού με γραβάτα θα σας κάνει να φαίνεστε ατημέλητοι. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο κουμπί του πουκαμίσου – μόνο για disco βραδιές στην Boom Boom.

* Φορέστε το παντελόνι στο ύψος της λεκάνης σας. Πιο ψηλά, θα μοιάζετε με τον παππού σας, πιο χαμηλά με πιτσιρίκι Γυμνασίου. Η ζώνη σας θα πρέπει να «κάθεται» 2-3 εκατοστά κάτω από τον αφαλό. Τα παντελόνια επίσης θα πρέπει να ακουμπούν ελάχιστα το έδαφος, ενώ φοράτε τα παπούτσια σας. Τα jean μπορούν να είναι και λίγο πιο μακριά, μιας και «μπαίνουν» στο πλύσιμο.

* Δώστε βάση στην επιλογή των παπουτσιών. Ένα καλό και καλοδιατηρημένο ζευγάρι παπούτσια διαφέρει από ένα όχι και τόσο καλό ζευγάρι και αυτό είναι κάτι που οι γύρω σας θα παρατηρήσουν. Αγοράστε τα καλύτερα που μπορείτε να αγοράσετε, και φροντίστε τα όπως πρέπει. Γυαλίζετέ τα συχνά με ένα ύφασμα και αποθηκεύστε τα καλυμμένα αν σκοπεύετε να μη τα φορέσετε για καιρό. Θα χρειαστείτε σίγουρα περισσότερα από ένα ζευγάρι, αλλά μην το παρακάνετε: ένα ζευγάρι μαύρα oxfords, μαύρα παντοφλέ παπούτσια, ή καφέ είτε oxfords είτε παντοφλέ και είστε… έτοιμοι.

Tip: Όσο πιο γυαλισμένα είναι τα παπούτσια σας, τόσο το καλύτερο για το στιλ σας. Επίσης, παπούτσια με ματ φινίρισμα, σουέντ και δερμάτινα ταιριάζουν άψογα με jeans ή με βαμβακερά casual παντελόνια.

* Τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι στον ίδιο χρωματικό τόνο ή πιο σκούρα από το παντελόνι σας. Είναι ο μόνος κανόνας που θα πρέπει να έχετε κατά νου όταν αποφασίσετε ποια παπούτσια να φορέσετε. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να βάλετε καφέ παπούτσια με μαύρο παντελόνι, όμως μπορείτε να φορέσετε μαύρα παπούτσια με καφέ παντελόνι.

* Έχει μεγάλη σημασία για το στιλ σας να ταιριάξετε χρωματικά τη ζώνη σας με τα παπούτσια. Δε χρειάζεται να ταιριάζουν άψογα, αρκεί π.χ. να φροντίσετε να φοράτε σκουρόχρωμη ζώνη με μαύρα παπούτσια και καφέ ζώνη με καφέ παπούτσια. Οι κάλτσες, θα πρέπει επίσης να ταιριάζουν με το παντελόνι, αλλά και πάλι όχι απόλυτα: αν δεν έχετε κάλτσες που να ταιριάζουν μπορείτε να ρίξετε το βάρος σε ταιριαστά παπούτσια ή απλά να βάλετε μαύρες κάλτσες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v