Καλοκαίρι 2011: Τα χρώματα, οι τάσεις και τα must

Τα χρώματα, οι γραμμές, η έμπνευση και το απόλυτο «κομμάτι» της καλοκαιρινής σεζόν, όπως τα όρισαν οι κορυφαίοι σχεδιαστές στις τελευταίες εβδομάδες μόδας. Δείτε τις τάσεις που θα κλέψουν την παράσταση.
Καλοκαίρι 2011: Τα χρώματα, οι τάσεις και τα must
Μπορεί μέχρι πριν μερικές ημέρες να γκρινιάζαμε για τον ψυχρό καιρό και τις βροχές που δεν μας επέτρεπαν να δοκιμάσουμε εκτός σπιτιού τα καινούργια μας πέδιλα, όμως επιτέλους το καλοκαίρι έφτασε και οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν ήδη ντυθεί με όσα είδαμε στις περασμένες εβδομάδες μόδας Παρισίου, Λονδίνου και Νέας Υόρκης –ή οικονομικότερα αντίγραφα αυτών. Από τα φωτεινά χρώματα που θα στολίσουν την γκαρνταρόμπα μας μέχρι τα υπερβολικά prints που θα αγαπηθούν από τις πιο τολμηρές, σας παρουσιάζουμε όσα θα γίνουν μόδα φέτος το καλοκαίρι.

Το χρώμα

(από αριστερά: Aquilano.Rimondi, Haider Ackermann, Jil Sander, Lanvin, Max Mara)
Δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε την τελευταία χρονιά που το χρώμα επιβλήθηκε τόσο αυστηρά στις μεγάλες πασαρέλες. Το πιο ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως επιστρατεύτηκε από σχεδιαστές που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν τις μουντές αποχρώσεις. Ο Haider Ackermann, για παράδειγμα, πρώτη φορά ξέφυγε τόσο πολύ από το γκρι και πρότεινε το βεραμάν και το μπλε ελεκτρίκ. Ο οίκος Aquilano.Rimondi συνδύασε με ποπ διάθεση αποχρώσεις του κίτρου, ενώ η επίδειξη του οίκου Jil Sander θύμιζε -χρωματικά τουλάχιστον-παιδική ζωγραφιά. Ο δε καλλιτεχνικός υπεύθυνος του οίκου, Raf Simons, σε πολλές περιπτώσεις μας θύμισε πως όλα τα χρώματα «δείχνουν» περισσότερο όταν συνδυάζονται με μαύρο.

Η υφή

(από αριστερά: Balenciaga, Christopher Kane, Dolce & Gabbana, Ralph Lauren, Valentino)
Η δαντέλα έχει ήδη καθιερωθεί από την χειμερινή σεζόν ως το απόλυτο «ύφασμα της χρονιάς». Η νέα, ανοιξιάτικη, εκδοχή της ωστόσο την θέλει πιο «στολισμένη» και κεντημένη με χάντρες και πολύχρωμα διακοσμητικά. Οι Dolce & Gabbana δείχνουν να εμπνέονται από vintage νυφικά, ενώ από εξίσου ρομαντική σκοπιά παρουσίασε την συλλογή του φέτος και ο οίκος Ralph Lauren. Πολύ πιο προκλητικός ο Christopher Kane έβαψε τις δαντέλες του με φωσφοριζέ χρώματα, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε και ο οίκος Balenciaga με τα μυστηριώδη πουκάμισά του –ένα μείγμα σατέν και πλαστικοποιημένης δαντέλας, σε ύφος street punk.

Το μήκος

(από αριστερά: Calvin Klein Collection, Chloé, Narciso Rodriguez, Rodarte, Roland Mouret)
Όπως η ιστορία έτσι και η μόδα κύκλους κάνει και το midi επιστρέφει για να μας θυμίσει πως πάνω από όλα είμαστε κυρίες –με την έννοια του lady και όχι του madam. Στην τάση αυτή δείχνουν να συμφωνούν οι -έτσι κι αλλιώς «συντηρητικοί»- Calvin Klein Collection και Narciso Rodriguez, καθώς και οι πάντα κομψοί οίκοι Rodarte και Roland Mouret. Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε το twist που έδωσε στην τάση η Hannah MacGibbon, του οίκου Chloé, με τα έντονα πλισέ και τα αέρινα υφάσματα. Ο δε συνδυασμός του συνόλου με ολόισιες μπαλαρίνες μας άρεσε πολύ.

Το σχέδιο

(από αριστερά: Givenchy, Mary Katrantzou, Moschino, Roberto Cavalli, Rochas)
Δεν ήταν λίγοι οι σχεδιαστές που κυριολεκτικά «ξέφυγαν» φέτος με τα ιδιόμορφα μοτίβα. Λουλούδια, ζώα, φρούτα, ό,τι κι αν φανταστείτε θα το δείτε πολλαπλασιασμένο και πολύχρωμο. Λεοπάρ, πύθωνες και πουά επικράτησαν στην επίδειξη των οίκων Givenchy, Roberto Cavalli και Moschino. Ψάχνετε κάτι πιο προτότυπο; Η «δικιά μας» Μαίρη Κατράντζου παρουσίασε μία υπέροχη συλλογή με σπίτια πάνω σε χαριτωμένα φορέματα, ενώ ο Marco Zanini, του οίκου Rochas, τύπωσε αποφθέγματα της συγγραφέως Françoise Sagan και πίνακες ενός άγνωστου Σουηδού καλλιτέχνη πάνω στις εντυπωσιακές τουαλέτες του.

Το λευκό

(από αριστερά: Alexander Wang, Ann Demeulemeester, Celine, Pedro Lourenço, Rick Owens)
Όπως το μαύρο τον Χειμώνα έτσι και το λευκό το καλοκαίρι κατέχει την δική του θέση στις απανταχού επιδείξεις, με τους σχεδιαστές -ακόμα και τους πιο… dark εξ αυτών- να παρουσιάζουν σειρές αποκλειστικά αφιερωμένες στις αποχρώσεις του. Ο Alexander Wang, περιέργως, δεν πρόσθεσε καθόλου μαύρο στην φετινή συλλογή του, παρά μόνο λευκό και λίγες παστέλ πινελιές. Ο Rick Owens πρότεινε περλέ μακριές τουνίκ, ενώ εξίσου total white ήταν και οι συλλογές των Ann Demeulemeester, Celine και του νεαρού σχεδιαστή Pedro Lourenço.

Η επιρροή

(από αριστερά: Emilio Pucci, Paul & Joe, Gucci, Marc Jacobs, Yves Saint Laurent)
Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε μία δεκαετία οι τάσεις της οποίας επηρέασαν τις φετινές πασαρέλες, αυτή σίγουρα είναι η δεκαετία του 1970. Κι αν πρέπει να ξεχωρίσουμε το πρόσωπο που προσδιόρισε στιλιστικά περισσότερο από κάθε άλλον την δεκαετία αυτή, δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για τον Yves Saint Laurent. Ο σχεδιαστής που έγινε είδωλο για πολλούς μεταγενέστερους, όπως ο Marc Jacobs, τους ενέπνευσε για να υιοθετήσουν τις χαρακτηριστικές φαρδιές του μπλούζες, safari jackets και ζωηρά εμπριμέ. Η αντιπροσωπευτικότερη κολεξιόν ήταν φυσικά αυτή του Stefano Pilati, για τον οίκο Yves Saint Laurent, με τους Gucci και Emilio Pucci να ακολουθούν.

Το κομμάτι

(από αριστερά: Derek Lam, Haider Ackermann, Jason Wu, Michael Kors, Monique Lhuillier)
Τι κι αν η εποχή προστάζει σορτς και κοντά φορέματα, οι «ειδικοί» χρίζουν το παντελόνι ως απόλυτο κομμάτι της σεζόν, αποδίδοντας στις γυναίκες που το προτιμούν, γοητευτικό ανδρόγυνο look. Τα «κομμάτια» που ξεχώρισαν ήταν τα ψηλόμεσα και φαρδιά του Derek Lam, καθώς και τα εντελώς «αγορίστικα» σχέδια του Michael Kors. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το στυλ που θα επικρατήσει φέτος είναι η ολόσωμη φόρμα-παντελόνι, όπως αυτές που είδαμε στην συλλογή του Haider Ackermann.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Πηγή: Style.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v