Christian Lacroix: Το τέλος(;) του θρυλικού οίκου

Τέλος εποχής για τον διάσημο οίκο μόδας που από χθες και σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου σταματά, μετά από είκοσι χρόνια, να δημιουργεί υψηλή ραπτική, απολύοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων του.
Christian Lacroix: Το τέλος(;) του θρυλικού οίκου
Μετά από μία άκρως επιτυχημένη πορεία στον χώρο της μόδας καθ’όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ο θρυλικός οίκος μόδας βρίσκεται – επίσημα πλέον- στα όρια της πτώχευσης. Μόλις έντεκα από τους εκατό υπαλλήλους έχουν παραμείνει στις θέσεις τους για να αποπληρώσουν τους πιστωτές, ελπίζοντας στην εμφάνιση του... λευκού ιππότη που θα σώσει τον οίκο.

Η επιχείρηση μπήκε σε επιτήρηση από τον Ιούνιο του 2009, ύστερα από κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει βρει αγοραστή. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα περιθώριο για τους υποψήφιους αγοραστές να διαπραγματευτούν με την εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση του οίκου, την Falic Group.

Η «πτώση» του οίκου είχε ήδη ξεκινήσει από το 2005, όταν η τότε ιδιοκτήτρια του οίκου Moet Hennessey Louis Vuitton αποφάσισε να τον πουλήσει στην Falic, με τον ίδιο τον Lacroix να παραμένει στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Οι πωλήσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών, το πολυδιαφημιζόμενο άρωμα “C’est la vie” πάτωσε και η συλλογή “Bazar” αποσύρθηκε από την Falic, που αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ready to wear σειρά.

Η τελευταία πασαρέλα του οίκου τον Ιούλιο, ήταν περισσότερο συναισθηματικής αξίας, προσελκύοντας μόλις διακόσιους πενήντα προσκεκλημένους – λιγότερους από τους μισούς που είχε συνήθως. Το show έγινε πραγματικότητα χάρη στους μόνιμους θαυμαστές του οίκου, οι οποίο προθυμοποιήθηκαν αφιλοκερδώς να συνεισφέρουν στην πραγματοποίησή του. Τα μοντέλα δούλεψαν επίσης χωρίς να πληρωθούν, ενώ ο χώρος ήταν μια ευγενική παραχώρηση του Musee des Arts του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της επιχείρησης, Simon Tahar, « Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα σχέδια που προτάθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές και αποφάσισε να διατηρηθεί το σχέδιο που είχε προταθεί από τους υφιστάμενους μετόχους»

Ο οίκος Lacroix έχασε δέκα εκατομμύρια ευρώ το 2008, με πωλήσεις που έφτασαν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Trivia για τον Lacroix:

*Δημιουργήθηκε το 1987 από την Moet Hennessey Louis Vuitton
*Αγοράστηκε από την Falic Group το 2005
*Δεν έβγαλε ποτέ κέρδος από τις πωλήσεις

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v