H κρίση «έγδυσε» και τον Lacroix

Αίτηση χρεοκοπίας κατάθεσε χθες ο διάσημος γαλλικός οίκος που φαίνεται να επηρεάστηκε δραματικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο Γάλλος σχεδιαστής παραμένει αισιόδοξος, αλλά οι εποχές τις λαμπερής δόξας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
H κρίση «έγδυσε» και τον Lacroix
Ο Christian Lacroix, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της γαλλικής μόδας, διάσημος για τα εξαιρετικά μπαρόκ σχέδιά του, κατέθεσε αίτηση χθες για προστασία από τους δανειστές, κατηγορώντας την παγκόσμια οικονομική κρίση για την κατάρρευση της αγοράς των πολυτελών αγαθών και ενδυμάτων.

Ο οίκος μόδας, πασίγνωστος για τα πολυτελή του υφάσματα, τα έντονα χρώματα και τις φούστες «πουφ» της δεκαετίας του ’80, ωθήθηκε στα όρια της χρεοκοπίας μετά από μία αποτυχημένη συμφωνία ανάμεσα στην Falic Group, την ιδιοκτήτρια εταιρία του Lacroix από την Φλόριντα, και έναν επενδυτή που είχε δείξει ενδιαφέρον.

«Τον τελευταίο χρόνο αναζητούσαμε έναν οικονομικό συνέταιρο», είπε ο Nicolas Topiol, ανώτατο διοικητικό στέλεχος. «Η διαδικασία αυτή, που βρισκόταν στην τελική της φάση, χτυπήθηκε άμεσα από την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί πριν την κατάθεση της αίτησης».

Το γκρουπ, του οποίου η μπουτίκ και τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Faubourg Saint-Honoré, την ακριβότερη λεωφόρο του Παρισίου, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι η αίτηση να κατατεθεί στο εμπορικό δικαστήριο του Παρισίου. «Η εταιρία ευελπιστεί να αναδυθεί γρήγορα από αυτές τις διαδικασίες και να συνεχίσει να αναπτύσσει το όνομά της», πρόσθεσε ο κύριος Topiol.

H Falic Group αγόρασε την Lacroix από την LVMH, την μεγαλύτερη εταιρία πολυτελών αγαθών του κόσμου, το 2005. Στην πορεία προχώρησε σε ένα, όπως είπε και η ίδια, «πολυδάπανο ανακατασκευαστικό έργο» που επικεντρώθηκε περισσότερο στις Η.Π.Α. και περιλάμβανε το άνοιγμα νέων καταστημάτων στη Νέα Υόρκη και το Λας Βέγκας. Η στρατηγική αυτή παρεμποδίστηκε δραματικά από την οικονομική κρίση.

Παρόλο που τα σχέδια του Christian Lacroix έχουν επευφημηθεί όσο λίγα, ο επώνυμος οίκος μόδας, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, δεν είχε υπάρξει προσοδοφόρος μέσα στα 22 χρόνια του. Προσπάθησε σκληρά να διατηρήσει την επιτυχία της δεκαετίας του ’80, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο ίδιος πάντως παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους Γάλλους σχεδιαστές, με τους πελάτες του να τον ραίνουν με τα χαρακτηριστικά ροζ γαρύφαλλα μετά από κάθε σόου του.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v