8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας: Όσα είδαμε στα catwalks

45.000 θεατές, επτά γεμάτες ημέρες, τέσσερις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, αμέτρητες εντυπωσιακές δημιουργίες υψηλής (και street) ραπτικής. Εντυπώσεις και στιγμιότυπα από την 8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας.
8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας: Όσα είδαμε στα catwalks
Εντυπωσιακά έκλεισε η 8η Ελληνική Εβδομάδας Μόδας, Vodafone Athens Collections για το Καλοκαίρι 2009, με τις τελευταίες επιδείξεις των σχεδιαστών την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες προσκεκλημένοι από το χώρο της μόδας, fashion editors, στυλίστες, εκπρόσωποι της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν έντονο και οι αίθουσες ήταν κατάμεστες σε κάθε επίδειξη. Επίσης, πολλοί ξένοι αγοραστές, όπως και fashion editors μεγάλων περιοδικών μόδας του εξωτερικού, που ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την Ελληνική Εβδομάδα Μόδας, παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τα shows της τελευταίας ημέρας και έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες.

Ακολούθησε η τελετή λήξηs της 8ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας, Vodafone Athens Collections με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργασιών του Workshop, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Ψυχούλη. Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα συγκεντρώνοντας πολύ νεανικό κόσμο, οι σπουδαστές με δική τους επιμέλεια και ενίοτε και σε ρόλους μοντέλων παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους με επίδειξη μόδας πλαισιωμένη από video installations. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο πρόεδρος της Miyake Europe, Osamo Saito, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας για να επισκεφτεί την Ελληνική Εβδομάδα Μόδας, στα πλαίσια της boutique που ετοιμάζεται να ανοίξει.

Την 8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, επισκέφθηκαν πάνω από 45.000 θεατές, που παρακολούθησαν τα shows, τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τις προβολές του Fashion in cinema.

Οι εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της 8ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας ήταν:
• Fashion is whatever: Ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης, που επιμελήθηκε αυτό το fashion curatorial, προσκάλεσε designers που έχουν αποδείξει ότι η δουλειά τους υπερβαίνει τα όρια της πασαρέλας και της μόδας προσεγγίζoντας τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την performance. Μ’ αυτό το σκεπτικό έχουν επιλεγεί οι παρακάτω τέσσερεις δημιουργοί: ThreeAsFour, Jussara Le, Shoplifter και Zero + Maria Cornejo
• Un/Dress Code: Κατοικήσιμα Ρούχα: Η έκθεση διερευνά ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην ένδυση, τη μόδα και στην αρχιτεκτονική. Με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα διασταυρώνονται αντιλήψεις του χώρου, της κίνησης και της κατοίκησης. Παρουσιάζοντας μια σειρά εργασίες φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η έκθεση εξετάζει θέματα όπως το καταφύγιο, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η ταυτότητα, η πτύχωση, η σωματικότητα, η αισθησιακότητα, η συναρμογή, η εσώκλειση, η υφή, η οπή, η ύλη, η απεδαφικοποίηση, οι τεκτονικές στρατηγικές και οι μετατοπίσεις κλίμακας. Διδάσκοντες: Έβελυν Γαβρήλου, Ζήσης Κοτιώνης, Ίρις Λυκουριώτη, Εύα Μανιδάκη, Ιορδάνης Στυλίδης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.
• Γιάννης Βαρελάς: Mont Ventoux, έκθεση εικαστικών “Τα ρούχα είναι η επιφάνεια που μπλέκονται πάνω της τα “βασικά” και τα “περιττά” και γίνονται μία ουσία, είναι ένα σχήμα που περιγράφει κάτι παραπάνω από το γούστο ή το συνταίριασμα. Η ένδυση περιγράφει το βύθισμα μιας ύπαρξης μέσα στη σκέψη των άλλων.”
• Jean Charles de Castelbajac retrospective «Gallierock»: Έκθεση Φωτογραφίας των Τim & Βarry - London. Η εργασία τους για περιοδικά συμπεριλαμβανομένων των: Fader,The Wire, Colors, i-D,Super-Super είναι ένα δείγμα των συχνά αντικρουόμενων πραγμάτων, εφαρμόζοντας ένα είδος υψηλής αισθητικής τέχνης σε ένα πολυποίκιλο φάσμα των καθημερινών εμπειριών των ανθρώπων. Από την παροχή των φωτογραφικών καλολογικών στοιχείων του J.C. de Castelbajac (μνημειακή ρετροσπεκτίβα στο Παρίσι) στη δημιουργία του εξώφυλλου για τους Dizze Rascals, την συνεργασία τους με καλλιτέχνες όπως ανερχόμενους σχεδιαστές μόδας: PAM, Cassette Playa, JME, οι Tim & Barry κατορθώνουν να επενδύσουν την ίδια έξυπνη ποιότητα της προσοχής, που φέρνει στο προσκήνιο τις μεμονωμένες ιστορίες στο ανορθόδοξο ύφος τους.

Πόλος έλξης για τους νέους ήταν η μεγάλη εκδήλωση του επίσημου χορηγού της 8ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας, το Vodafone Street Fashion & Artists, με την πρωτότυπη επίδειξη που συνδύασε άψογα τη μόδα και τη μουσική, παρουσιάζοντας ρούχα σχεδιαστών από όλο τον κόσμο εμπνευσμένα από το street culture, σε ένα ανεπανάληπτο show στο stage, σκηνοθετημένο από τον Κωνσταντίνο Ρήγο, με skateboard, graffiti, hip-hop, DJ’s & VJ’s set, με καλεσμένο τον Stereo Mike και τη Shaya.

Το βράδυ του Σαββάτου στο μεγάλο ραντεβού με τον επίσημο καλεσμένο της φετινής διοργάνωσης Jean Charles de Castelbajac, 1.800 θεατές κατέκλυσαν το ανοιχτό stage και όλο τον περιβάλλοντα χώρο της Τεχνόπολης και βίωσαν μία ανεπανάληπτη εμπειρία παρακολουθώντας το show με τις προτάσεις του για άνοιξη-καλοκαίρι 2009, εμπνευσμένες από την pop art. Ανατρεπτικό στοιχείο του show η έναρξή του με την εμφάνιση μουσικού που έπαιξε στο μπουζούκι το “Come as you are” των Nirvana και το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» και στη συνέχεια η παρουσία του electro pop βελγικού συγκροτήματος Coco & Curry που τον συνοδεύουν σε όλες του τις επιδείξεις.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με τη συνεργασία ΕΛΚΕΔΕ (Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού), ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος), ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος), ΕΛΣΕΒΒΥΕ (Σύνδεσμος Υποδηματοποιών), ΕΒΕΑ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v