AXDW: Τα φώτα στην Ελληνική Μόδα

Παρουσία Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών αλλά και stars, όπως ο Boy George ξεκινά σήμερα, 8 Νοεμβρίου, η 2η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας Athens Xclusive Designers Week.
AXDW: Τα φώτα στην Ελληνική Μόδα
της Πέννυ Κούτρα

Η δημιουργικότητα των Ελλήνων σχεδιαστών αναζητά εξωστρεφείς τρόπους έκφρασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσα από τις πλατφόρμες των οργανωμένων επιδείξεων. Αν και οι πρωτοβουλίες οργανωμένης προβολής μόλις αρχίζουν να θεσμοθετούνται, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Athens Fashion Week, η Αθήνα υποδέχεται μια ακόμη διοργάνωση fashion show.

Η 2η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας Athens Xclusive Designers Week, η οποία ανοίγει σήμερα την αυλαία της και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου, θα φιλοξενήσει μερίδα αναγνωρισμένων αλλά και νέων Ελλήνων σχεδιαστών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την Άνοιξη / Καλοκαίρι 2008, στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η 2η AXDW έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα των διεθνών Fashion Weeks, με βασικό στόχο τη διεύρυνση ευκαιριών ως προς τη δυνατότητα εξαγωγής και την ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας μόδας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της AXDW, η ελληνική μόδα είναι πλέον σε θέση να «σπάσει» τα γεωγραφικά σύνορα και να ενταχθεί στην παγκόσμια σχεδιαστική αγορά, και για αυτό το σκοπό η διοργάνωση στοχεύει στη προώθηση Ελλήνων σχεδιαστών σε ανάλογους θεσμούς παρουσίασης στο εξωτερικό.

Παραλλήλως, η διοργάνωση ανοίγει τους ορίζοντες της προσκαλώντας διεθνείς designers, μεταξύ των οποίων, ο πρώην pop star Boy George, ο οποίος θα παρουσιάσει την συλλογή ρούχων B-Rude, αλλά και η ισπανίδα Agatha Ruiz De la Prada.

Ο Boy George, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να υποστηρίξει τη νέα του καριέρα και την επώνυμη συλλογή του B-Rude, τόνισε ότι η παρουσία του ως δημιουργός μόδας αποτελεί μια επιστροφή στο ξεκίνημα του (διατηρούσε επί χρόνια τη διάσημη μπουτίκ Foundery στο Λονδίνο, πριν γίνει dj και pop star), αλλά και μια διέξοδος για τις δημιουργικές του ανησυχίες.

Όντας κι αυτός σ’ένα νέο ξεκίνημα, όπως μια σειρά Ελλήνων σχεδιαστών που θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους στη διοργάνωση, υπογράμμισε ότι «υπάρχει πολύ σνομπαρία και ελιτισμός στη μόδα, και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να επιδεικνύουν μια πανάκριβη επώνυμη τσάντα, για να αισθανθούν αξιότιμοι, αλλά πάντα υπάρχει χώρος στον κόσμο για να παρουσιάσει και να πουλήσει κανείς ενδιαφέροντα και διαφορετικά ρούχα».

Στην τρέχουσα διοργάνωση πέρα από τους ξένους διάσημους και μή σχεδιαστές αλλά και τους εγχώριους designers, προστίθεται μια καινούργια θεματική ενότητα, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν συλλογές παιδικής μόδας από την Agatha Ruiz De la Prada και την εγχώρια εταιρία Tricoteen.

Οι σχεδιαστές που συμμετέχουν στη 2η AXDW (σύμφωνα με τη σειρά εμφάνισής τους) είναι οι:
Marcello Niktas, George Hosbota, Violetta Litvinova, Catalin Botezatu, Melina Pispa, Boy George, Alexios Romanos, Eirini Eleytheriadou, Andreas Georgiou, Fationa, Alexandros Talianis, Ozlem Suer, Ioannis Dimitrousis, Ziad Ghanem, Fani Couture, Elena Vorrea, Tricoteen, Agatha Ruiz De la Prada, Paris Masouraki, Evangelia, Ioli Michalopoulou, Angel D by Katerina Dapi, Miltos, Yiannis Karitsiotis, Christoforos Kotentos.

Εκτός της υποστήριξης νέων σχεδιαστών, η AXDW θεσμοθετεί την υποστήριξη φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων. Έτσι, σε συνεργασία με την φιλανθρωπική αποστολή «Κάνε-Μια-Ευχή», δημιουργήθηκε ένα Φιλανθρωπικό Bazaar Μόδας, το οποίο θα λειτουργεί, παράλληλα με τις πασαρέλες στους χώρους του AXDW. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει – σε συμβολική τιμή – επώνυμες δημιουργίες από προηγούμενες κολεξιόν των συμμετεχόντων σχεδιαστών, συμβάλλοντας ενεργά στην εκπλήρωση παιδικών ευχών, χαρίζοντάς τους έτσι, στιγμές χαράς στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής και τελεί υπό την υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, και την υποστήριξη των σημαντικότερων αρμόδιων φορέων της βιομηχανίας της μόδας, του εμπορίου και του κλάδου ένδυσης (Σ.Ε.Λ.Π.Ε, Σ.Ε.Β.Ε, Ε.Β.Ε.Π και Ε.Σ.Ε.Ε.)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v