Ελληνική Εβδομάδα Μόδας: Όσα δεν μάθατε ακόμα

Όπως σε κάθε σημαντικό πολιτιστικό event της πόλης μας, έτσι και στην Εβδομάδα Μόδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, το in2life ήταν εκεί για να σας μεταφέρει πρώτο τις εντυπώσεις του από τις προτάσεις των Ελλήνων σχεδιαστών για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 07/08.
Ελληνική Εβδομάδα Μόδας: Όσα δεν μάθατε ακόμα

της Έλενας Μπούλια

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή η 5η Diners Athens Collections In Style για το Χειμώνα 2007/2008 που, για άλλη μία φορά, έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας, και στηρίχθηκε αρχικά από ιδιώτες χορηγούς και έπειτα από δημόσιους φορείς, όπως το ΕΛΚΕΔΕ Κέντρου Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε. και τον Δήμο Αθηναίων, όλα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην Εβδομάδα Μόδας από την Πέμπτη έως την Κυριακή έλαβαν μέρος 34 Έλληνες σχεδιαστές, 4 εταιρίες ένδυσης, 9 εταιρίες υπόδησης καθώς και 4 εταιρίες ένδυσης από το εξωτερικό (τη Γεωργία, την Κύπρο και τη Γαλλία). Η συνεργασία με τους ξένους σχεδιαστές σκοπό έχει, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Προέδρου του Συλλόγου, Δάφνης Βαλέντε, ”να γίνει η Αθήνα κέντρο Μεσογειακής και Βαλκανικής Μόδας λόγω γεωγραφικής θέσης”.

Ωστόσο, ο κυριότερος στόχος της όλης διοργάνωσης, πέρα από την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων για τις τασεις της εκάστοτε σεζόν, είναι η οργανωμένη προβολή της καλλιτεχνικής προσφοράς των Ελλήνων σχεδιαστών και εταιριών μόδας στο εξωτερικό, η καταξίωσή τους και, σαν αποτέλεσμα, η καθιέρωση της μόδας ως φορέας οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Πιστοί στα καλέσματα των γεγονότων, παρευρεθήκαμε στο Ζάππειο και παρακολουθήσαμε κάποιες από τις επιδείξεις με σκοπό να σας μεταφέρουμε, τόσο κάποιες από τις ελληνικές ενδυματολογικές προτάσεις για τον ερχόμενο χειμώνα, όσο και το γενικότερο κλίμα που επικράτησε αυτές τις μέρες στην εκδήλωση.

Με εμφανείς επιρροές από τις παγκόσμιες τάσεις της μόδας αλλά και ενδιαφέρουσες πρωτοποριακές ιδέες, με κοινό άξονα τη λιτή πολυτέλεια και τα ποιοτικά υφάσματα, οι Έλληνες σχεδιαστές έβαλαν όλο τους το δημιουργικό μεράκι, πρόσθεσαν τις κατάλληλες βελονιές και παρουσίασαν ρούχα και παπούτσια, που όσο και αν διέφεραν σε στιλ και άποψη, ήταν όλα τους εξίσου εντυπωσιακά. Ας πάρουμε μία ιδέα.

Μία από τις κεντρικές επιδείξεις της εβδομάδας ήταν αυτή της, προαναφερθείσας Προέδρου, Δάφνης Βαλέντε. Με πηγή έμπνευσης τον υδράργυρο, το υγρό ασήμι, και διάθεση για λάμψη, η συλλογή της Βαλέντε πρότεινε για το χειμώνα πλισέ μεταλλικά υφάσματα που σαν σούστες χορεύουν γύρω από το σώμα σε ανάλαφρα ασύμμετρα φορέματα με layers θυμίζοντας κάτι από τη δεκαετία του 1920. Οι χρωματικοί ιριδίζοντες τόνοι του γκρι, του μπεζ, του λαδί, του ασημί και του χάλκινου, σε συνδυασμό με τις ασημί δετές γόβες-μποτάκια προσδίδουν με τη λάμψη τους στο αίσθημα της πολυτέλειας.

Επόμενη επίδειξη αυτή της πολλά υποσχόμενης Χαράς Λεμπέση, συλλογή της οποίας μπορεί να βρει κανείς και στο κατάστημα London Designers ltd, στο Λονδίνο. Στην παρουσίαση της Λεμπέση μας άρεσε ο συνδυασμός των λιτών γραμμών πάνω σε πολύτιμα υφάσματα μεταξωτού, σατέν και μουσελίνας. Τα χρώματα, πιο εκκεντρικά εδώ, ακολουθούν τις τάσεις των ξένων σχεδιαστών, με το μπλε ρουά και το λευκό να ξεχωρίζουν. Μίνι στράπλες φορέματα αλλά και τουαλέτες μέχρι το γόνατο που θυμίζουν ντίβα της δεκαετία του ’50 ταίριαξαν απόλυτα με τις λουστρινένιες ψηλοτάκουνες μπαρέτες.

Πεταχτήκαμε να ρίξουμε μία ματιά και στις πιο πρωτότυπες δημιουργίες της Βάσως Κόνσολα, με έμφαση τόσο στο σχέδιο όσο και στην πλέξη, αφού όλα τα φορέματα αποτελούνταν από πλεχτά υφάσματα και γραμμές που παραπέμπουν σε ταινίες avant-garde. Οι χρωματικές της επιλογές, ιδανικές για την φθινοπωρινή εποχή, αποτελούνται από ζεστές αποχρώσεις του μοβ, του πράσινου και του μπορντό, ενώ στα γεωμετρικά σχέδια των μίνι φορεμάτων η σχεδιάστρια πρόσθεσε φαρδιές ζώνες, ταίριαξε οπακ σκουρόχρωμα καλσόν, και όλα αυτά τα συνδύασε με δερμάτινες ψηλοτάκουνες πλατφόρμες.

Πολύ πιο ευκολοφόρετα και καθημερινά ρούχα παρουσιάστηκαν από τη φίρμα Collage Social by Eleftheriades, πρόκειται για μία σύμπραξη της εταιρίας Shop & Trade με τον γνωστό σχεδιαστή Γιώργο Ελευθεριάδη. Εκεί παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες δημιουργίες, για τον άνδρα και τη γυναίκα, που μπορούν να φορεθούν το ίδιο εύκολα πρωί και βράδυ.

Με αρτιστική διάθεση και σχεδιαστική πολυμορφικότητα απολαύσαμε τα κοντά ”ιππικά” παντελόνια με το μακρύ καβάλο, τις χαλαρές ζιβάγκο με τα φαρδιά μανίκια και τα μίνι sixties φορέματα με φωτεινά χρώματα σε λευκό, φούξια και κόκκινο, ενώ ιδιαίτερα καλαίσθητα ήταν και τα παπούτσια, σε σπορ μεταλλιζέ σχέδια για τους άνδρες και σουέντ κομψές πλατφόρμες για τις γυναίκες.

Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε και η επίδειξη του Μάκη Τσέλιου το απόγευμα του Σαββάτου, τόσο για τις κομψές του δημιουργίες όσο και για την επιλογή των επώνυμων μοντέλων που τις ανέδειξαν, όπως η Εβελίνα Παπαντωνίου, η Εύη Αδάμ και ο Κώστας Φραγκολιάς.

Τα φορέματα που προτείνει για τις γυναίκες ο γνωστός σχεδιαστής κινούνται σε ασπρόμαυρα μοτίβα και φούξια λεπτομέρειες, με μπαλούν τελειώματα και ασύμμετρες γραμμές συνδυασμένα με λουστρινένιες δίσολες γόβες, ενώ για τους άνδρες προτείνει για το χειμώνα το εύχρηστο μιλιτέρ look, αλλά και τα ριγέ κοστούμια για τις πιο επίσημες εμφανίσεις. Μικρό ελάττωμα της επίδειξης, η πεντάλεπτη διακοπή λόγω ”τεχνικών προβλημάτων”.

Τέλος, μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα σε άνδρες της μέσης ηλικίας, είχε και η επίδειξη της εταιρίας Giannetos (έτος ίδρυσης 1907!). Εδώ παρακολουθήσαμε πιο κλασικές προτάσεις, από υφάσματα υψηλής ποιότητας, για τις καθημερινές εμφανίσεις του άνδρα στο γραφείο, και όχι μόνο. Μεγάλη έμφαση δόθηκε φυσικά στα κοστούμια σε τουΐντ και μάλλινα υφάσματα, με ρίγες ή χωρίς, παντελόνια από φανέλα, και γραβάτες σε έντονο φούξια, πορτοκαλί και κόκκινο, συνδυάστηκαν με κλασσικές ταμπά καπαρντίνες και μάλλινα παλτό σε σχέδιο ψαροκόκαλο.

Στην Εβδομάδα Μόδας, ωστόσο, σε ένα Μέγαρο γεμάτο από fashionistas, μοντέλα, χορηγούς και promotioners που γέμιζαν τα ποτήρια μας με Smirnoff North, πέρα από τις πιο φρέσκες ιδέες των σχεδιαστών για τον ερχόμενο χειμώνα, είδαμε και πολλά διάσημα πρόσωπα που συνηθίζουν να εμφανίζονται σε παρόμοια events.

Τη συναδελφική τους αλληλεγγύη στους δημιουργούς, λοιπόν, απέδειξαν με την παρουσία τους τόσο επώνυμοι μόδιστροι, όπως ο Λάκης Γαβαλάς και ο Μιχάλης Ασλάνης, μοντέλα-ηθοποιοί, όπως η Μπέτη Μαγγίρα, η Κάτια Ζυγούλη, ο Νίκος Παπαδάκης, αλλά και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Λάμπης Λιβιεράτος, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, και πανταχού παρούσα, η Ειρήνη Νταϊφά. Έτσι, για να σας κρατάμε ενημερωμένους και για τα ”κοσμικά”!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v