ΧΡΑΑΑΤΣ!: Η υψηλή ραπτική κρατάει... ψαλίδι

Μία πρωτότυπη έκθεση με θέμα τη μόδα φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη. Στη ”Μόδα από Χαρτί” μπορεί να θαυμάσει κανείς δημιουργίες ”υψηλής χαρτικής” όπως τις εμπνεύστηκαν επώνυμοι σχεδιαστές από την πολύ ποπ δεκαετία του ’60.
ΧΡΑΑΑΤΣ!: Η υψηλή ραπτική κρατάει... ψαλίδι

Με κεντρικό πυρήνα τη συλλογή της ATOPOS από αμερικανικά φορέματα μιας χρήσης της δεκαετίας του ’60, η έκθεση ”ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από χαρτί”, η οποία φιλοξενείται από τις αρχές Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, εισάγει τους επισκέπτες σ’ ένα αντικείμενο άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης την έρευνα της ATOPOS για τα εναλλακτικά ενδυματολογικά υλικά, η έκθεση επικεντρώνεται στο χαρτί και τα υλικά νέας τεχνολογίας που μιμούνται τις ιδιότητές του.

Τα χάρτινα φορέματα πρωτοπαρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ το 1966 και μέσα σε διάστημα δύο χρόνων κατέκλυσαν την αγορά, δημιουργώντας μια μόδα που εξέφραζε απόλυτα την ποπ κουλτούρα του ’60. Ο καλλιτεχνικός οργανισμός ATOPOS διαθέτει τη μεγαλύτερη ίσως συλλογή χάρτινων φορεμάτων του ’60 στον κόσμο και την παρουσιάζει σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση σχεδιασμένη από το γαλλικό γραφείο βιομηχανικού σχεδιασμού Normal Studio.

Το ”ΧΡΑΑΑΤΣ!” εξετάζει τη χρήση του χαρτιού στη σύγχρονη μόδα μέσα από την τέχνη, τη διαφήμιση, τα βίντεο, τις επιδείξεις μόδας και τις ίδιες τις δημιουργίες μερικών από τους πιο καινοτόμους σχεδιαστές της εποχής μας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τον εφήμερο και εύθραυστο χαρακτήρα των χάρτινων ενδυμάτων, αντιπαραθέτοντας τη σύγχρονη μόδα με χάρτινα ενδύματα χωρών με παράδοση στη χρήση του χαρτιού, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα ή οι χώρες του Ισημερινού.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί με προοπτική να αλλάζει σταθμούς, αντικείμενα, σκηνογραφία και οπτική.

Για την πρώτη παρουσίαση της στην Αθήνα, η ATOPOS σχεδίασε τρεις διαφορετικούς χώρους. Σε συνεργασία με το Normal Studio από το Παρίσι, δημιούργησε την ”Έκρηξη χρωμάτων” και το ”Εργαστήριο”, και με το αρχιτεκτονικό γραφείο Metamorfossis στην Αθήνα, τον ”Χάρτινο κόσμο”.

Στους χώρους της έκθεσης παρουσιάζονται χαρακτηριστικά δείγματα δημιουργιών επώνυμων σχεδιαστών, όπως των John Galliano, Issey Miyake, Hussein Chalayan, Walter Van Beirendonck κ.ά. Ιδιαίτερη θέση κατέχει το FRAGILE Dress του 1966, από το Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης, το χάρτινο φόρεμα της Νico, ζωγραφισμένο από τον Andy Warhol.

Τέλος, η χάρτινη μόδα του 60 γίνεται πηγή έμπνευσης. Η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες μιας πλειάδας σχεδιαστών μόδας και εικαστικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ATOPOS. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ονόματα όπως της Σοφίας Κοκοσαλάκη, του Michael Cepress, των Deux Hommes, του Marcus Tomlinson, του Διονύση Καβαλλιεράτου, της Jackie Nickerson και του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Bob Wilson.

Επιμελητής και καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης είναι ο Βασίλης Ζηδιανάκης, επικεφαλής της ATOPOS, ενώ στη συγγραφή του καταλόγου έχουν συμβάλει με κείμενά τους οι: Christina Leitner (καθηγήτρια στο Arts University Linz), Alexandra Palmer (επιμελήτρια στο Τμήμα Μόδας του Royal Ontario Museum), Μυρσίνη Πήχου (επιμελήτρια της συλλογής της ATOPOS), Κυριακή Λέντζη (συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης), Λύδια Καμίτση(καθηγήτρια Αρχαιολογίας της Μόδας στη Σορβόννη), Kaat Debo (επιμελήτρια στο Μουσείο Μόδας της Αμβέρσας), και Akiko Fukai (διευθύντρια του Kyoto Costume Institute).

Τέλος σημειώνεται ότι χορηγοί της έκθεσης είναι οι εταιρίες NOVA Art και BSB, ενώ υποστηρικτής η εταιρία La Redoute.

Π.Κ.

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111

Διάρκεια έκθεσης: 2 Μαρτίου-7 Απριλίου

Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v