Οι γκάφες του ανδρικού ντυσίματος

Οι ενδυματολογικές επιλογές είναι θέμα προσωπικού γούστου. Ωστόσο, υπάρχουν γενικοί κανόνες για το τι πρέπει και κυρίως για τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δείτε τις συνηθέστερες ”γκάφες” του ανδρικού ντυσίματος και μάθετε να αποφεύγετε τους σκοπέλους της εξωτερικής εμφάνισης.
Οι γκάφες του ανδρικού ντυσίματος

Οι ενδυματολογικές επιλογές είναι ένα πράγμα εξ ορισμού υποκειμενικό. Άσχετα από την ποιότητα μιας γκαρνταρόμπας, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα επιλέξει να συνδυάσει επάνω του ο ιδιοκτήτης της. Ως γνωστόν άλλωστε, το γούστο δεν διδάσκεται και δεν μεταδίδεται.

Για το λόγο αυτό θα δείτε ανθρώπους που χωρίς να κοπιάσουν είναι εξαιρετικά κομψοί και άλλους που όσο και να ιδρώνουν δεν καταφέρνουν ποτέ να εμφανίζονται ”αξιοπρεπείς”.

Παρά τους ασαφείς κανόνες του ντυσίματος, υπάρχουν γκάφες και άστοχες κινήσεις που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται. Δείτε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες που συγκεντρώσαμε για εσάς, χωρίς να ξεχνάτε πως ό,τι και να διαβάσετε, το αισθητικό κριτήριο θα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

* Μην φοράτε γραβάτα με κοντομάνικο πουκάμισο. Αν δεν υπάρχει σακάκι είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτο, ενώ αν υπάρχει η θέα του γυμνού καρπού που φαίνεται από το μανίκι του σακακιού είναι ομοίως αποκρουστική.

* Τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε τα σορτς, εκτός και αν είστε δίπλα στην παραλία ή με τους φίλους σας για ποδόσφαιρο. Δυστυχώς ή ευτυχώς το ένδυμα αυτό σταματά να είναι ταιριαστό μόλις περάσετε την ηλικία των 16.

* Τα παπούτσια είναι εξαιρετικά σημαντικά για το ντύσιμο. Μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι δύο ημέρες στη σειρά, ενώ όταν τα βγάζετε καλό θα ήταν να τοποθετείτε μέσα τους καλαπόδι, ώστε να μην χαλά το σχήμα τους.

* Πόσα κουμπιά έχει το σακάκι σας; Δύο, τρία, ένα ή μήπως τέσσερα; Προτιμήστε τα τρίκουμπα και τα δίκουμπα σακάκια για τις πιο επίσημες περιστάσεις, έχοντας στο μυαλό σας ότι τα άλλα είναι περισσότερο σπορτίφ. Μην κουμπώνετε το τελευταίο κουμπί του σακακιού. Από τότε που ο Εδουάρδος ο 7ος της Αγγλίας κατέστη υπέρβαρος, ο ενδυματολογικός κώδικας επί του προκειμένου άλλαξε και τα τελευταία κουμπιά δεν πρέπει να κουμπώνουν.

* Η γραβάτα πρέπει να φτάνει έως την ζώνη. Μια ”κοντή” γραβάτα είναι ένα από τα καλύτερα εισιτήρια για την τάξη του αρχοντόβλαχου. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι οι καλοντυμένοι άνδρες έχουν ακριβώς κάτω από τον κόμπο της γραβάτας, μια σχισμή. Η μικρή αυτή λεπτομέρεια είναι που κάνει το δέσιμο μιας γραβάτας επιτυχημένο ή αποτυχημένο.

* Προσοχή στα πολλά διαφορετικά υφάσματα και σχέδια. Μην το παρακάνετε. Επιτρέπονται τρεις το πολύ διαφορετικοί τύποι υφάσματος. Φροντίστε ιδιαίτερα να μην ”ανήκουν” σε άλλη εποχή του χρόνου. Προσοχή στους συνδυασμούς των κοτλέ. Αν φοράτε κοτλέ σακάκι, μην φορέσετε κοτλέ παντελόνι εκτός και αν είναι κουστούμι. Το ζήτημα των σχεδίων είναι πιο ευαίσθητο. Φανταστείτε απλώς κάποιον που φορά δυο διαφορετικά καρό σχέδια...

* Τους καλοκαιρινούς μήνες τα T- shirts είναι μια λύση για casual ντύσιμο. Αποφύγετε εκείνα που δείχνουν χαρούμενες φατσούλες, ευρηματικά logos ή που κραυγαλέα διαφημίζουν γνωστές ή άγνωστες μάρκες. Προτιμήστε τα μονόχρωμα ή το πολύ αυτά των δύο χρωμάτων.

* Όχι στα κοσμήματα! Πέρα από τη βέρα η οποία (αν και καταχρηστικά) επιτρέπεται το μοναδικό άλλο ”κόσμημα” που επιτρέπει το ανδρικό ντύσιμο είναι το ρολόι.

* Τα μανικετόκουμπα είναι φετίχ. Αν δεν προσέξετε όμως στην επιλογή τους μπορούν να γίνουν σύμβολο ματαιοδοξίας και κακογουστιάς. Ξεχάστε τα χρυσά μανικετόκουμπα με το σμαράγδι που σας έκαναν δώρο στο γάμο σας. Επιλέξτε λιτά και απλά μανικετόκουμπα, όπως λιτή και διακριτική είναι και η αποστολή τους.

* Μην φοράτε ζώνη ΚΑΙ τιράντες. Δείχνει φρικτή ανασφάλεια ότι το παντελόνι σας θα πέσει, και ακυρώνει ως εξεζητημένο ένα από τα δύο αξεσουάρ που άλλωστε επιτελούν την ίδια λειτουργία (μάλλον θα είναι οι τιράντες).

* Σημεία κλειδιά είναι ακόμη η επιλογή των σωστών χρωμάτων, που εξαρτάται από τα χρώματα του επιλέγοντος, αλλά και το σωστό μέγεθος. Όσο ωραίο σώμα και αν έχει ένας άνδρας είναι ο λάθος τρόπος να το δείξει. Αν δεν βρίσκεστε σε κάποιο trendy bar, το μόνο σχόλιο που θα προκαλέσει το κολλητό σας μπλουζάκι είναι μάλλον ”ήταν κοντός ο μακαρίτης” παρά ”αυτός είναι φέτες”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v