Μοναδική στην τεχνολογία η Citroen

Η πορεία της Citroen ανά τις δεκαετίες φανερώνει τη δύναμη μιας φίρμας με κύρος στον χώρο του αυτοκινήτου.

Η Citroen είναι γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1919 από τον Αντρέ Σιτροέν (André Citroën). Σήμερα, αποτελεί τμήμα της Groupe PSA, με τα κεντρικά της γραφεία να βρίσκονται στο Παρίσι.

Αρχικά ήταν μια εταιρεία αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής. Έκανε την πρώτη μεγάλη έκπληξη το 1934, με το καινοτόμο Traction Avant, που διατηρήθηκε στην παραγωγή μέχρι το 1957. Έκτοτε απέσπασε και διατήρησε το κύρος μιας εταιρείας με πρωτοποριακά και καινοτόμα ως προς την τεχνολογία και το στυλ μοντέλα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο σημερινό της σλόγκαν Créative Technologie (Δημιουργική Τεχνολογία).

Στη πραγματικότητα, οι πρωτιές της εταιρείας ξεκίνησαν από την ίδρυσή της, καθώς ο ιδρυτής της, ο Αντρέ-Γκυστάβ Σιτροέν, καθιέρωσε για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ την επαναστατική καινοτομία στον τρόπο παραγωγής των αυτοκινήτων, που είναι γνωστή ως μαζική παραγωγή.

Το 1924, εισήγαγε το Type B10, με το πρώτο εξ ολοκλήρου ατσάλινο αμάξωμα στην Ευρώπη. Το 1934, εντυπωσίασε το σύνολο της παγκόσμιας αυτοκίνησης με το άκρως καινοτόμο Citroen Traction Avant, το πρώτο παγκοσμίως μαζικής παραγωγής μοντέλο με κίνηση στους εμπρόσθιους τροχούς, ανεξάρτητη εμπρόσθια ανάρτηση και ταυτοχρόνως ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα με αυτοφερόμενο (ενιαίο δομικό σύνολο) σασί.

Τον Μάιο του 1954, η Citroen εισήγαγε το πρώτο παγκοσμίως σύστημα υδροπνευματικής ανάρτησης στο ίδιο μοντέλο, αρχικά στους πίσω τροχούς. Το 1955, λανσάρισε το θρυλικό Citroen DS (γνωστό ως βάτραχος στην Ελλάδα), με εντυπωσιακή φουτουριστική, αεροδυναμική εμφάνιση, στάνταρ υδροπνευματική ανάρτηση και στους τέσσερις τροχούς και τα πρώτα παγκοσμίως, σε μοντέλο ευρείας παραγωγής, δισκόφρενα.

Τον Σεπτέμβριο του 1967, εισήγαγε για πρώτη φορά στο DS κατευθυνόμενους μπροστινούς προβολείς (Directional Headlamps), οι οποίοι στρίβουν ανάλογα με τη φορά του τιμονιού ακολουθώντας την κατεύθυνση της στροφής για τον φωτισμό του εσωτερικού της στροφής. Το 1989 εισήγαγε στο Citroen XM την Hydractive, μία πιο προηγμένη μορφή της υδροπνευματικής ανάρτησης των Citroen DS και CX, ενώ το 1993 μία ακόμα πιο εξελιγμένη εκδοχή, την Hydractive 2, στα XM και Xantia. Από την πρώτη γενιά του Citroen C5, το 2001, εισήγαγε την εκδοχή Hydractive 3 και την ακόμα πιο προηγμένη Hydractive 3+ και μάλιστα η 3+ ήταν στάνταρ στο Citroen C6 (2005 - 2012).

Άλλα γνωστά ιστορικά μοντέλα της Citroen, συμπεριλαμβάνουν το H Van (1947 - 1981, HY), το 2CV (1948 - 1990, Το Ασχημόπαπο) και το CX (1974 - 1991). Το 2009, η εταιρεία γιόρτασε την 90ή της επέτειο με τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εσωτερικής μάρκας πολυτελείας, που παράγεται παράλληλα με την στάνταρ παλέτα μοντέλων. Αυτή η εταιρεία ονομάστηκε DS, από το όνομα του ιστορικού Citroen DS του 1955, αν και αυτή τη φορά το ακρωνύμιο DS σημαίνει Different Spirit (Διαφορετικό Πνεύμα) και Distinctive Series (Ξεχωριστή Σειρά). Την άνοιξη του 2019, η Citroen θα συμπληρώσει 1 αιώνα ζωής.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v