Το μέλλον της αυτοκίνησης

Οι ερευνητές της BMW, αναζητούν τις επιλογές που θα μειώσουν την φόρτιση στο υπάρχον οδικό δίκτυο.
Το μέλλον της αυτοκίνησης
Οι δρόμοι δεν χωράνε τα αυτοκίνητα. Οι χώροι στάθμευσης γέμισαν. Ο στόλος των αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς. Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

Οι ερευνητές της BMW, αναζήτησαν τις επιλογές που θα μειώσουν την φόρτιση στο υπάρχον οδικό δίκτυο. Η πρώτη τους επιλογή είναι οι υπερυψωμένοι δρόμοι. Η χρήση υπερυψωμένων οδών πάνω από τους υπάρχοντες δρόμους σημαίνει ότι δημιουργείται πρόσθετη κυκλοφοριακή χωρητικότητα. Το BMW Vision E³ Way προορίζεται καθαρά για δίτροχα οχήματα μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικών), όπως τα e-bikes, το BMW Motorrad Concept Link και το πρόσφατο BMW Motorrad X2 City.

Ο υπερυψωμένος δρόμος έχει απλή και αρθρωτή σχεδίαση, κατά συνέπεια δεν έχει υψηλό κόστος κατασκευής, ενώ προσφέρει μία ταχεία, άμεση σύνδεση μεταξύ κύριων κυκλοφοριακών κόμβων, που τον καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για καθημερινές μετακινήσεις απόστασης έως 15 χλμ. Έτσι, η χρήση του υπερυψωμένου δρόμου είναι πολύ αποδοτική όχι μόνο από απόψεως κόστους αλλά και χρόνου ταξιδιού.

To BMW Vision E³ Way εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tongji στη Σαγκάη. Το πανεπιστήμιο διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς σχετικούς με τη φιλοσοφία του υπερυψωμένου δρόμου.

Ο κίνδυνος ατυχημάτων μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσω ενός αυτόματου ορίου ταχύτητας 25 χλμ./ώρα. Επιπλέον, υπάρχει ένα περίτεχνο σύστημα λωρίδων που διαχωρίζει την εισερχόμενη/εξερχόμενη από τη σταθερή κυκλοφορία: οι δύο δρόμοι συγχωνεύονται αφού οι ταχύτητες εναρμονιστούν.

Ο υπερυψωμένος δρόμος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος, εξασφαλίζοντας προστασία από τη βροχή και τη ζέστη αλλά και επαρκή εξαερισμό. Ένα σύστημα ψύξης με καθαρό βρόχινο νερό δημιουργεί ευχάριστες θερμοκρασίες: αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό του δρόμου τη νύχτα.

Η ροή της κυκλοφορίας βελτιστοποιείται συνεχώς μέσω αυτοματοποιημένων βιντεοσυστημάτων επιτήρησης και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της ενσωμάτωσης έξυπνων οικοσυστημάτων πόλεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v