Μην παίζεις με την ασφάλεια σου!

Το νέο VW Polo λανσάρεται με πληθώρα νέων συστημάτων υποβοήθησης και διευκόλυνσης για τους οδηγούς.
Μην παίζεις με την ασφάλεια σου!

Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας έγνοια κάθε στιγμή. Από το πρωί μέχρι το βράδυ αναζητούμε τρόπους για να κινηθούμε με ασφάλεια και να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Το αυτοκίνητο έχει μεγάλο ποσοστό ευθύνης στη διαμόρφωση της συνολικής ασφάλειας που απολαμβάνουμε.

Με την παραγωγή του νέου Polo, η VW κατασκεύασε ένα από τα πιο εξελιγμένα μικρά αυτοκίνητα στον κόσμο. Αυτό αντανακλάται και στην παρουσία μιας πληθώρας νέων συστημάτων υποβοήθησης και διευκόλυνσης.

- Front Assist στάνταρ. Ακόμη και η βασική έκδοση του νέου Polo κυκλοφορεί με το σύστημα ελέγχου περιοχής Front Assist, που περιλαμβάνει το City Emergency Braking και την ανίχνευση πεζών, ως στάνταρ. Το Front Assist χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα ραντάρ τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου για να ελέγχει συνεχώς την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό σε δύσκολες καταστάσεις προετοιμάζοντας το σύστημα πέδησης και εφιστώντας την προσοχή στον οδηγό με οπτικές και ακουστικές προειδοποιήσεις για την ανάγκη να αντιδράσει και, σε ένα δεύτερο στάδιο, με ένα σύντομο προειδοποιητικό τίναγμα του πεντάλ του φρένου. Αν ο οδηγός δεν φρενάρει αρκετά δυνατά, το σύστημα αυτόματα εφαρμόζει επαρκή δύναμη πέδησης για να αποφύγει τη σύγκρουση. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει καθόλου, το Front Assist φρενάρει αυτόματα για να δώσει περισσότερο χρόνο αντίδρασης.

- Driver Alert System στάνταρ. Αυτό το σύστημα, το οποίο έρχεται ως στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του νέου Polo, ανιχνεύει ενδεχόμενη απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού και τον ειδοποιεί σε ένα διάστημα πέντε δευτερολέπτων με ένα ακουστικό σήμα και οπτικό κείμενο-μήνυμα στον χώρο των οργάνων που του συνιστούν να κάνει ένα διάλειμμα.

- Αdaptive Cruise Control. Μία επιλογή που προσφέρει ξανά το Polo είναι το adaptive cruise control (ACC – προσαρμόζει την ταχύτητα ανάλογα με την κίνηση των άλλων οχημάτων) το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ταχύτητες μέχρι τα 210 χλμ/ω. Σε συνδυασμό με το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG), το ACC προσφέρει επίσης μια λειτουργία Stop & Go (για πρώτη φορά με μηχανικό χειρόφρενο).

- Blind Spot Monitor. Το σύστημα αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη δυστυχημάτων. Το Blind Spot Monitor χρησιμοποιεί ένα σύμβολο LED στην άκρη των εξωτερικών καθρεφτών για να επιστήσει την προσοχή του οδηγού σε οχήματα που βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου και πλησιάζουν από πίσω.

- Rear Traffic Alert. Το Rear Traffic Alert αυξάνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια. Προσφέρεται σε συνδυασμό με το Blind Spot Monitor. Το Rear Traffic Alert ελαχιστοποιεί τους κινδύνους της εξόδου με όπισθεν από ιδιωτικούς δρόμους ή θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται
- κάθετα στον δρόμο. Η καινοτομία εδώ: Το σύστημα όχι μόνο «αναγνωρίζει» ακίνητα ή κινούμενα οχήματα πίσω από το Polo, αλλά επιπλέον εντοπίζει και οχήματα που πλησιάζουν από πλάγια και τα οποία δύσκολα είναι ορατά στον οδηγό.

- Automatic Post-Collision Braking System. Περίπου ένα στα τέσσερα ατυχήματα που καταλήγουν σε τραυματισμούς οφείλονται σε πολλαπλές συγκρούσεις. Το Automatic Post-Collision Braking System του Polo βοηθάει στην αποφυγή δευτερευόντων συγκρούσεων ή τουλάχιστον στη μείωση της σφοδρότητάς τους.

- Pre Crash system. Αν το σύστημα αυτό ανιχνεύσει ένα ενδεχόμενο ατύχημα – όπως όταν ένα ενεργοποιημένο σύστημα υποβοήθησης έχει ξεκινήσει διαδικασία έντονης πέδησης – οι μπροστά ζώνες ασφαλείας αυτόματα προ-εντείνονται για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή
- προστασία από τους αερόσακους και το σύστημα των ζωνών ασφαλείας. Αν ανιχνευθεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη ή επισφαλής οδηγική κατάσταση – όπως σε περίπτωση απώλειας ελέγχου του οχήματος σε στροφή και επέμβαση του συστήματος ESP -, τα πλευρικά παράθυρα κλείνουν (αφήνοντας μόνο ένα μικρό κενό) καθώς και η ηλιοροφή.



Συστήματα διευκόλυνσης

- Driving Profile Selection. Με το Driving Profile Selection ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα στυλ οδήγησης: Eco, Sport, Normal και Individual.

- Park Assist. Αυτό το σύστημα υποβοήθησης κατευθύνει αυτόματα το Polo μέσα σε παράλληλες ή κάθετες θέσεις στάθμευσης και μπορεί επίσης να βγει με όπισθεν από παράλληλες θέσεις στάθμευσης. Ενεργοποιείται με την πίεση ενός κουμπιού στην κεντρική κονσόλα.

- Σύστημα ένδειξης χαμηλής πίεσης ελαστικών. Ο δείκτης ένδειξης χαμηλής πίεσης ελαστικών, βασικός εξοπλισμός στο νέο Polo, χρησιμοποιεί τους αισθητήρες ταχύτητας των τροχών του ABS. Το σύστημα ανιχνεύει ανεπαρκή πίεση αέρος και ειδοποιεί τον οδηγό. Ωστόσο, ο δείκτης απώλειας πίεσης ελαστικών δεν απαλλάσσει τον οδηγό από την ευθύνη συχνού ελέγχου της πίεσης των ελαστικών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v