Opel Monza Concept: Οι Γερμανοί βλέπουν... μέλλον

Με εικόνα από... το μέλλον μοιάζει το Opel Monza Concept που μας προϊδεάζει για την εξέλιξη της αισθητικής της γερμανικής μάρκας. Καινοτομίες και σπορ γοητεία άρρηκτα μαζί με λειτουργικότητα.  
Opel Monza Concept: Οι Γερμανοί βλέπουν... μέλλον
του Σπύρου Ρέκκα

Έχοντας στο ενεργητικό της ιστορία εκατόν πενήντα- και πλέον- χρόνων με ισχυρές καινοτομίες, η Opel προχωρά σε μία νέα και ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Το πρωτοτυπο Opel Monza Concept θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (12 – 22 Σεπτεμβρίου).

Το Monza Concept είναι ένα ακόμη δείγμα της προσπάθειας που κάνει η μάρκα για να αναπτύξει δυο τομείς: την απόδοση και την συνδεσιμότητα.

Υποδηλώνει την υψηλή απόδοση μέσα από ένα συνδυασμό αρχιτεκτονικής δομής, υλικών, αεροδυναμικής και εξελιγμένων λύσεων κινητήρων. Στον τομέα της συνδεσιμότητας, προσφέρει καινοτόμες δυνατότητες που αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό άλμα στην εξέλιξη συστημάτων infotainment.

Περισσότεροι από 6.000 μηχανικοί, τεχνικοί και σχεδιαστές στο Rüsselsheim ασχολούνται με την εξέλιξη της επόμενης γενιάς μοντέλων Opel.

Το Monza Concept είναι μία μετεξέλιξη της σχεδιαστικής γλώσσας της φίρμας.
Η έμφαση στη σχεδίαση είναι άμεσα εμφανής στη φυσιογνωμία του αυτοκινήτου. Ένα χαμηλωμένο αμάξωμα με ρέουσες γραμμές, το ‘καθαρό’ καπό και οι εντυπωσιακοί προβολείς συνδυάζονται αρμονικά, χαρίζοντας αδιαμφισβήτητη αυτοπεποίθηση.

Εξελιγμένα σχεδιαστικά στοιχεία ταυτότητας της μάρκας ενσωματώνονται στη συνολική εμφάνιση: η γνώριμη πτυχή στο καπό είναι πιο ανάγλυφη και εντυπωσιακή, ενώ η χρωμιωμένη μπάρα στη μάσκα με το λογότυπο Opel φέρει πτερύγια στα ανερχόμενα άκρα της.

Δύο χαρακτηριστικές ‘λεπίδες’ κάτω από τους προβολείς ενισχύουν το σπορ στοιχείο. Συνολικά, το Monza Concept έχει μία ανάλαφρη, αθλητική εμφάνιση σχεδιασμένη για να προβάλλει εικόνα απόδοσης, δυναμισμού και οδηγικής απόλαυσης.

Η σπορ γοητεία των μοντέλων Opel ανέκαθεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργικότητα και, από αυτή την άποψη, το Monza Concept αποτίει φόρο τιμής στο Opel Monza Coupé, ένα μοντέλο που κατασκευαζόταν μεταξύ 1978 και 1986. Αυτό συνδύαζε ομοίως κομψό, δυναμικό στυλ με έξυπνες, λειτουργικές λύσεις για οδηγούς και επιβάτες. Ομοιότητες μεταξύ των δύο αυτοκινήτων είναι ορατές σε σχεδιαστικά στοιχεία όπως οι μεγάλες κρυστάλλινες επιφάνειες και η χαμηλή μεσαία γραμμή.

Το αρχικό Monza ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της αγοράς που διέθετε ψηφιακά όργανα και το Monza Concept συνεχίζει την παράδοση στις καινοτομίες. Λανσάρει επαναστατικές τεχνολογίες για μελλοντικά συστήματα infotainment και δυνατότητες συνδεσιμότητας, αποδεικνύοντας πώς η επόμενη γενιά αυτοκινήτων Opel θα ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας άριστα συνδεδεμένης και συμμετοχικής κοινωνίας. Έτσι, στο μέλλον η αυτοκίνηση θα υπερβαίνει την έννοια μιας απλής οδηγικής εμπειρίας.

Το μοδάτο Monza Concept είναι το τελευταίο μιας σειράς οραματικών μελετών Opel στο ΙΑΑ που ξεκίνησε το 1965 με το συναρπαστικό Opel Experimental GT. Εκείνη την εποχή, η Opel ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκεύαζε πρωτότυπη μελέτη στην Ευρώπη και την παρουσίαζε σε Σαλόνι Αυτοκινήτου.

Το Experimental GT ενθουσίασε το κοινό και αποτέλεσε το πρώτο μιας σειράς πρωτοτύπων που σκοπό είχαν να προβάλλουν καινοτόμες ιδέες και μελλοντικές εξελίξεις για τη γκάμα της μάρκας. Οι μελέτες τη δεκαετία του 1960 ήταν τόσο επιτυχημένες ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές σύντομα ξεκίνησαν τη δημιουργία και παρουσίαση δικών τους πρωτοτύπων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v