Καλοκαιρινή φροντίδα αυτοκινήτου από τον Raikkonen

Το καλοκαίρι μπορεί να αποτελεί δύσκολη εποχή για τον... τετράτροχο φίλο σας, αν δεν φροντίσετε για την κατάλληλη προετοιμασία του. Ο Kimi Raikkonen, οδηγός της Formula 1 με την McLaren Mercedes, εξηγεί πώς θα προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τους θερμούς μήνες του χρόνου, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αξιοπιστία, αλλά και λιγότερα έξοδα συντήρησης.

Ο ερχομός της άνοιξης σηματοδοτεί για το αυτοκίνητό μας την έξοδο από τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα, παράλληλα όμως θέτει νέες προτεραιότητες για την περιποίησή του κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν, πέρα από το εξωτερικό πλύσιμο και γυάλισμά του, να φροντίσουμε και τον... ”εσωτερικό” του κόσμο.

”Τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο αυτοκίνητό μας μετά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, είναι τα υγρά της μηχανής, τα σωληνάκια του ψυγείου, οι ιμάντες, τα ελαστικά και τα φρένα”, λέει για λογαριασμό της Mobil ο Kimi Raikkonen, ένας οδηγός που μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.

Ο Φινλανδός οδηγός της McLaren Mercedes στη F1 ξέρει απέξω και ανακατωτά τα μυστικά του αυτοκινήτου και μοιράζεται μαζί μας μερικά από αυτά. ”Τα παραπάνω ευαίσθητα σημεία του αυτοκινήτου σας, αν προσεχθούν σωστά, εγγυώνται σε σημαντικό βαθμό την ασφάλειά σας, αλλά όχι μόνον. Εγγυώνται επίσης ότι θα σας προφυλάξουν από πιθανώς μεγάλα έξοδα συντήρησης κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους”.

Μετά τους κρύους μήνες του χειμώνα, όπου το αυτοκίνητό σας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει χαμηλές θερμοκρασίες, πάγο, χιόνι και λασπωμένους δρόμους, ήρθε η ώρα της... ανασυγκρότησης. Ακολουθήστε τις 10 συμβουλές του Kimi Raikkonen για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αξιοπιστία του τετράτροχου συντρόφου σας και για σημαντική οικονομία καυσίμου.

1. Αφαιρέστε τα ελαστικά χειμώνα και αλλάξτε τα με τα ελαστικά παντός καιρού

Αν φοράτε ελαστικά χειμώνα στο αυτοκίνητό σας, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Αν πάλι έχετε ελαστικά παντός καιρού, καλό είναι να τα εναλλάξετε στους 4 τροχούς ή να τα αντικαταστήσετε με καινούρια.

2. Έλεγχος φρένων

Είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε έλεγχο των φρένων, μόλις ο χειμώνας μάς αποχαιρετήσει. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας προειδοποιούν, όπως το υπερβολικό τρίξιμο ή το σκλήρισμα όταν πατάμε φρένο, που εκτός από ενοχλητικά στα αυτιά μας, δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται έλεγχος.

3. Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Ένα από τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου που καταπονείται ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αναμφίβολα οι υαλοκαθαριστήρες. Αντικαταστήστε τους έγκαιρα ώστε η ορατότητά σας να διατηρείται στο 100% και να μην περιορίζεται – με τους γνωστούς κινδύνους – κατά τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές ξαφνικές μπόρες.

4. Καθαρίστε το κάτω μέρος του αυτοκινήτου

Εκτός από τον τακτικό εξωτερικό καθαρισμό του αυτοκινήτου σας, επιβάλλεται ο καθαρισμός του και στα σημεία που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά. Φροντίστε λοιπόν για τον καθαρισμό των θόλων και του κάτω μέρους του αυτοκινήτου, ώστε να αφαιρεθούν πιθανά άλατα που έχουν εναποτεθεί και απειλούν με σκουριά και διάβρωση το αμάξωμα. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση έναν ψεκαστήρα υψηλής πίεσης, αλλά και το λάστιχο του κήπου σας κάνει τη δουλειά.

5. Καλύψτε τις πλαστικές επιφάνειες

Οι επιφάνειες από βινύλιο, όπως συνήθως είναι τα καθίσματα και το τιμόνι, παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στη φθορά από τον ήλιο, είτε ξεθωριάζοντας είτε παρουσιάζοντας ρωγμές και ραγίσματα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι χρησιμοποιείτε κάποιο προστατευτικό στις επιφάνειες αυτές, το οποίο καλό είναι να ελέγχετε σε τακτά διαστήματα.

6. Προχωρήστε σε αλλαγή λιπαντικού

Ελέγξτε προσεκτικά το είδος του λιπαντικού που χρησιμοποιείτε στον κινητήρα σας. Τα πλήρως συνθετικά λιπαντικά, όπως το Mobil 1, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν τη μηχανή σας στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα μεγιστοποιούν τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Mobil 1, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Mobiloil.

7. Ελέγξτε όλα τα υγρά

Στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, η στάθμη των υγρών κατεβαίνει γρήγορα εξαιτίας του γεγονότος ότι η μηχανή δουλεύει σκληρότερα και καταπονείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ελέγξετε, να συμπληρώσετε ή να αντικαταστήσετε όσα υγρά δεν βρίσκονται στη σωστή στάθμη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά των φρένων, του κιβωτίου ταχυτήτων, στο αντιψυκτικό υγρό, στο υγρό του υδραυλικού τιμονιού, καθώς και στο υγρό των υαλοκαθαριστήρων.

8. Ελέγξτε την πίεση

Ελέγξτε την πίεση του συστήματος ψύξης και εξετάστε ιμάντες, λάστιχα και σωλήνες για τυχόν φθορές.

9. Εσωτερικός καθαρισμός

Καθαρίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας και βεβαιωθείτε ότι απαλλαγήκατε από όλα εκείνα τα άχρηστα αντικείμενα που... ξεχειμώνιασαν κάτω από τα καθίσματα. Αφαιρέστε επίσης τα χειμερινά πατάκια, καθαρίστε τα και φυλάξτε τα μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

10. Πλύντε το αυτοκίνητό σας

Όλα τα οχήματα, ανεξάρτητα από το φινίρισμά τους (ακρυλικό, βερνίκι κλπ.) χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να διατηρήσετε καλύτερα τη γυαλάδα του αυτοκινήτου σας και να προστατέψετε την επιφάνειά του, κερώστε το αφού έχει στεγνώσει πολύ καλά.

”Η άνοιξη είναι μπροστά μας, γι’ αυτό καλό είναι να ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες που θα διασφαλίσουν την αξιοπιστία του αυτοκινήτου σας κατά τους θερμούς μήνες που έρχονται”, λέει ο Kimi Raikkonen. ”Όταν προσέχετε το αυτοκίνητό σας, αυτό σας το ανταποδίδει. Και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα ξοδεύετε συνήθως”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Mobiloil.

Για πληροφορίες σχετικά με την Τeam McLaren Mercedes, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v