Πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού χάλυβα

Η Mercedes-Benz δημιουργεί μια πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού χάλυβα για να επεκτείνει μαζικά τη χρήση χάλυβα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών CO2.
Πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού χάλυβα

Η Mercedes-Benz δημιουργεί μια πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού  χάλυβα για να επεκτείνει μαζικά τη χρήση χάλυβα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών CO2. Σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές χάλυβα, η εταιρεία αποφεύγει συνειδητά τις αντισταθμίσεις άνθρακα, εστιάζοντας αντ' αυτού στην αποφυγή και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Το 2021, η εταιρεία έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που πήρε μετοχικό μερίδιο στη σουηδική start-up H2 Green Steel (H2GS), με στόχο την εισαγωγή πράσινου χάλυβα σε διάφορα μοντέλα παραγωγής ήδη από το 2025.

Μέσω της υιοθέτησης μίας προσέγγισης για την κυκλική οικονομία, η Mercedes-Benz αυξάνει σταθερά το ποσοστό δευτερογενούς αλουμινίου που χρησιμοποιεί.

Επιπλέον, είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που δεσμεύεται να προμηθεύεται μόνο πρωτογενές αλουμίνιο πιστοποιημένο από το Aluminium Stewardship Initiative (ASI) για τα εργοστάσια κατασκευής και τα χυτήρια στην Ευρώπη στο μέλλον. Αυτή η πιστοποίηση διασφαλίζει ότι η πρόσληψη και η επεξεργασία των πρώτων υλών γίνεται υπεύθυνα και με οικολογικό τρόπο, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους – από την εξόρυξη έως την τήξη και τη διύλισή τους μέχρι τις πύλες των εργοστασίων της εταιρείας. Αυτή η απαίτηση θα επεκταθεί και σε άλλες τοποθεσίες εκτός Ευρώπης μεσοπρόθεσμα.



Αειφορία

Αρκετά βιώσιμα υλικά βρίσκονται ήδη σε σειρά παραγωγής σε ορισμένα μοντέλα οχημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν υφάσματα ταπετσαρίας καθισμάτων από 100% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET, καθώς και επενδύσεις δαπέδου από νήματα από δίχτυα ψαρέματος που ανακτήθηκαν και υπολείμματα υφασμάτων από παλιά χαλιά. Οι EQS και EQE θα διαθέτουν ακόμη και αγωγούς καλωδίων κατασκευασμένους από ανακυκλωμένα απόβλητα. Για την ακρίβεια, τα εξαρτήματα της EQS, που κατασκευάζονται με αποτελεσματική χρήση πόρων μέσω ανακυκλωμένων και ανανεώσιμων πρώτων υλών, ζυγίζουν ήδη περισσότερα από 80 κιλά.

Εφαρμόζοντας τις προσεγγίσεις «Σχεδιασμός για το περιβάλλον» και «Σχεδιασμός για κυκλικότητα» στην επιλογή υλικών, η εταιρεία  στοχεύει να αυξήσει τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στο 40% ανά όχημα έως το 2030.

Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση

Από φέτος, η παραγωγή σε όλα τα εργοστάσια της Mercedes-Benz θα είναι CO2 ουδέτερη. Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε όλες της τις εγκαταστάσεις.

Η μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα και η επέκταση του εξηλεκτρισμού της κινητικότητας κρύβει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο ή το λίθιο και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με το σύστημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εταιρεία αυξάνει τη διαφάνεια και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σε σχέση με 24 πρώτες ύλες με αυξημένο κίνδυνο.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η εταιρική της φιλοδοξία είναι να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού: από τα ορυχεία όπου προέρχονται οι πρώτες ύλες έως τις εταιρείες μεταποίησης και, τέλος, μέχρι την ίδια παραγωγή.

Μαζί με τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητα, η διαφορετικότητα αποτελεί τη βάση της βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής της Mercedes-Benz. Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι η βιώσιμη επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαφορετικές ομάδες. Ένας τομέας δράσης για τη Διαχείριση Διαφορετικότητας και Ένταξης είναι η εξέλιξη των γυναικών. Αποτελούν το 37,5% του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG, καθώς γυναίκες είναι τα τρία από τα οκτώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Mercedes-Benz θέλει περισσότερες καταρτισμένες γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις και στοχεύει σε μερίδιο 30% το 2030.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v