Αυτό το αυτοκίνητο σε «προσέχει»

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Toyota bZ4X διαθέτει μερικά από τα πλέον προηγμένα συστήματα ασφαλείας.
Αυτό το αυτοκίνητο σε «προσέχει»

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ασφάλειας είναι πρωτόγνωρη. Ειδικά τμήματα δημιουργούν τις νέες διατάξεις που αναβαθμίζουν την ενεργητική και παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων. Πλέον υπάρχει ένας "φύλακας άγγελος" για να προσέχει τον οδηγό.

Η Toyota, αναπτύσσει συνεχώς τα πακέτα ασφάλειας των μοντέλων της και το πιο πρόσφατο δείγμα των προσπαθειών της  είναι η πρότασή της για το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων bZ4X.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Toyota bZ4X, παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη στις 16 Ιουνίου και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει.

Νέα γενιά Toyota T-Mate

Προηγμένα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού με τη νέα γενιά Toyota T-Mate.

Το bZ4X επωφελείται από την ευρέως φάσματος υποστήριξη και υποβοήθηση του Toyota T-Mate που περιλαμβάνει τα συστήματα που βοηθούν στην προστασία από ατυχήματα, παρέχουν προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης και βοηθούν τον οδηγό κατά τη διαδικασία των ελιγμών, είτε όταν σταθμεύει το αυτοκίνητο, ελίσσεται σε πολυσύχναστους δρόμους πόλεων ή οδηγεί σε συνθήκες δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.

Με το Toyota T-Mate, οι οδηγοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι το αυτοκίνητο τους πάντα τους «προσέχει».



Προστασία για όλους

Οι προηγμένες τεχνολογίες είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν όλους όσοι βρίσκονται στο αυτοκίνητο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων, βοηθώντας την Toyota για την εκπλήρωση του στόχου μιας μελλοντικής κινητικότητας χωρίς ατυχήματα ή τραυματισμούς από τροχαία.

Στο bZ4X, το Toyota T-Mate περιλαμβάνει την τελευταία γενιά του Toyota Safety Sense, με προληπτικά συστήματα ασφάλειας που έχουν εξελιχθεί ώστε να παρέχουν βελτιωμένη λειτουργικότητα και πιο λεπτομερή παρακολούθηση του περιβάλλοντος χώρου του οχήματος και των άλλων χρηστών των δρόμων.

Παρακολουθεί συνεχώς τον δρόμο

Για παράδειγμα, η πραγματοποίηση μιας αριστερής ή δεξιάς στροφής κατά μήκος της ροής της κυκλοφορίας σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση ενέχει κινδύνους όχι μόνο εξ αιτίας των επερχόμενων ή διασταυρούμενων οχημάτων, αλλά και λόγω των πεζών ή των δικυκλιστών που διασχίζουν τον δρόμο στον οποίο εσείς στρίβετε. Το bZ4X διαθέτει την πιο πρόσφατη έκδοση του Pre-Collision System (PCS) που παρακολουθεί συνεχώς τον δρόμο για τέτοιους κινδύνους, προειδοποιώντας τον οδηγό ή ενεργοποιώντας το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος σύγκρουσης.

Αυτοκίνητο σταθερό και εντός της λωρίδας κυκλοφορίας

Ένας πεζός που κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο, ή ένα όχημα σταματημένο στο πλάι του δρόμου μπορεί να αναγκάσει τον οδηγό να κάνει έναν ελιγμό. Το PCS είναι και πάλι έτοιμο να παρέμβει με το Emergency Steering Assist, βοηθώντας να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο ενώ διατηρεί το αυτοκίνητο σταθερό και εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του. Το PCS αναγνωρίσει επίσης πότε υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης από ξαφνική, απότομη επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της οδήγησης με χαμηλή ταχύτητα, ρυθμίζοντας αυτόματα την ισχύ και παρέχοντας έλεγχο πέδησης.



Σύντομη απώλεια συγκέντρωσης

Ακόμα και μία σύντομη απώλεια συγκέντρωσης μπορεί να γίνει αιτία ένα αυτοκίνητο να ξεφύγει από την πορεία του. Με το Lane Trace Assist, το bZ4X μπορεί να παραμένει συνεχώς στη σωστή πορεία, καθοδηγούμενο από τις σημάνσεις του δρόμου ή, εφόσον χρειαστεί, από το όριο του δρόμου ή το προπορευόμενο όχημα. Εδώ, το στοιχείο ασφάλειας περιλαμβάνει τη μείωση του φόρτου του οδηγού σε μεγάλα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα θα συνεργάζεται με το Full-Range Adaptive Cruise Control, ώστε η ταχύτητα του οχήματος να προσαρμόζεται με ασφάλεια, όταν το αυτοκίνητο κινείται σε μια στροφή στον αυτοκινητόδρομο. Επίσης, το σύστημα παρακολουθεί τη χρήση του τιμονιού, των φρένων και του πεντάλ του γκαζιού: εάν αυτά δεν χρησιμοποιούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα ενεργοποιήσει το Emergency Driving Stop System. Στις ανώτερες εκδόσεις, το επίπεδο παρακολούθησης αυξάνεται με τη χρήση μιας κάμερας για τον έλεγχο της θέσης της κεφαλής του οδηγού.

Υπενθυμίζει στον οδηγό τις βασικές εντολές

Δεν είναι πάντα εφικτό να δει κανείς κάθε πινακίδα του δρόμου, ωστόσο, στους κεντρικούς δρόμους και στους αυτοκινητόδρομους, το Road Sign Assist υπενθυμίζει στον οδηγό τις βασικές εντολές, προειδοποιήσεις και το όριο ταχύτητας.

Σε ό,τι αφορά την προσοχή προς τους άλλους χρήστες των δρόμων, το Safe Exit Assist βοηθά στην αποφυγή του συνηθισμένου κινδύνου να ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου στην πορεία ενός οχήματος, δικυκλιστή ή πεζού που πλησιάζει από πίσω. Το σύστημα χρησιμοποιεί το Blind Spot Monitor για τη σάρωση του δρόμου και την ενεργοποίηση μιας προειδοποίησης στην περίπτωση που ο οδηγός ή ένας επιβάτης πρόκειται να ανοίξει την πόρτα με πιθανό κίνδυνο σύγκρουσης.

Για μεγαλύτερη ξεγνοιασιά και πλήρη διευκόλυνση των πελατών, η Toyota είναι σε θέση να παρέχει απρόσκοπτες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού over-the-air για οχήματα εξοπλισμένα με Toyota Safety Sense 3 και σύστημα πολυμέσων MM21, μέσω της μονάδας DCM (data communications module).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v