Από 33.900 ευρώ το νέο Cupra Born

Το νέο μοντέλο της ισπανικής μάρκας είναι το πρώτο με ουδέτερο αποτύπωμα CO2.
Από 33.900 ευρώ το νέο Cupra Born
Το νέο Cupra Born είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ισπανικής μάρκας που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Seat. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο μοντέλο με ουδέτερο αποτύπωμα CO2 καθώς χρησιμοποιείται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής. Σχεδιάσθηκε στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία στο Martorell και παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.

Στηρίζεται στη πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group, σε συγκεκριμένη εφαρμογή Cupra (15 χιλ. χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10χιλ. στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Ομίλου Volkswagen).

Διαστάσεις, μήκος 4.322 χιλ., πλάτος 1.809 χιλ., ύψος 1.540 χιλ. και μεταξόνιο 2.767 χιλ. Το μεταξόνιο των 2.767 χιλ. συμβάλει στη δημιουργία μεγάλου εσωτερικού χώρου. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 385 λίτρα.

Τρεις μπαταρίες

Εξοπλίζεται με υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους.

Διατίθενται τρεις επιλογές για την χωρητικότητα της μπαταρίας(45kWh, 58kWh και 77kWh. Μέγιστη αυτονομία περίπου 540 χλμ. με μία μόνο φόρτιση(WLTP). Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Διατίθεται σε δυο εκδόσεις όσον αφορά την απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας η πρώτη προσφέρει 150 ίππους και η δεύτερη 204 ίππους. Η έκδοση υψηλής απόδοσης 204 ίππων προσφέρει και το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την ισχύ στους 231 ίππους. Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh προσφέρει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7΄΄ και αυτονομία περίπου 540 χλμ., και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100χλμ/ώρα  σε μόλις 6,6΄΄ και με την αυτονομία να φτάνει τα 424 χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι με satellite buttons.

Εξοπλίζεται με σύστημα Drive Profile, το οποίο περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και Cupra (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

Μοντέρνας σχεδίασης εσωτερικό

Το εσωτερικό ανταποκρίνεται στον ψηφιοποιημένο κόσμο. Η standard οθόνη αφής 12 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και είναι ελαφρώς υπό γωνία για να προσφέρει καλύτερη οπτική στον οδηγό και εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών. Μπροστά στον οδηγό, εμφανίζεται ένας μικρότερος πίνακας οργάνων που παρέχει τις σχετικές με το όχημα πληροφορίες, με απλοποιημένη διάταξη και με ευκρίνεια.

Χάρη στο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως δείκτες υποβοήθησης οδηγού, ενδείξεις ταχύτητας και συστήματος πλοήγησης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την σαφώς οδηγοκεντρική καμπίνα.

Ενσωματώνει τις πιο προηγμένες λύσεις ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων συμβολίζει την προσέγγιση του εσωτερικού στην ψηφιοποίηση. Η οθόνη παρέχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα με απόλυτη ευκρίνεια, επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει σημαντικές πληροφορίες.

To σύστημα infotainment 12 ” με οθόνη 1.560 x 700 pixel, συνδυάζει τα οφέλη της οθόνης αφής και του φωνητικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να εμφανίσει μια σειρά δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης 3D πλοήγησης, μουσικής, επαφών και μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών.

Ενσωματώνει αναγνώριση φωνής, αναμφισβήτητα έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με συσκευές, που μειώνει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Το σύστημα infotainment μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση πληροφοριών πλοήγησης ή την αναζήτηση μουσικής με ασφαλέστερο και ευκολότερο τρόπο.

Το Cupra Connect, εξασφαλίζει τις διαδικτυακές υπηρεσίες στο αυτοκίνητο. Ο οδηγός μπορεί να διαχειριστεί τη φόρτιση της μπαταρίας από την εφαρμογή My CUPRA, ορίζοντας το ακριβές ποσοστό φόρτισης της. Ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση, ορίζοντας τη θερμοκρασία-στόχο εκ των προτέρων ή αυτόματα μετά το ξεκλείδωμα των θυρών, μαζί με τη θέρμανση των μπροστινών καθισμάτων.

Ανακυκλώσιμα υλικά

Το εσωτερικό φανερώνει την αφοσίωση της μάρκας στη βιωσιμότητα, μειώνοντας τον αντίκτυπό στο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, στο εσωτερικό έγινε χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Το κεντρικό μέρος των standard bucket καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από την Seaqual Yarn, από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά. Τα θαλάσσια απορρίμματα από τις παραλίες, το βυθό και την επιφάνεια του ωκεανού ή από τους ποταμούς και τις εκβολές των ωκεανών συλλέγονται και ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους υλικών. Τα πλαστικά καθαρίζονται και μετατρέπονται σε ανακυκλωμένο θαλάσσιο πλαστικό και μετατρέπονται στη συνέχεια σε νέα, βιώσιμα προϊόντα. Η ταπετσαρία Dinamica είναι ανακυκλωμένη μικρο-ίνα που χρησιμοποιείται ως πρότυπο τόσο στα πάνελ της πόρτας όσο και στα καθίσματα, σε δύο διαφορετικές επιλογές χρώματος, aurora μπλε ή γκρι γρανίτη.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών Cupra Dealers στην χώρα μας, της Bελμάρ στην Αργυρούπολη, της Α. Μακρής στο Μαρούσι και της Katakis Autogroup στην Θεσσαλονίκη.

Οι τιμές ξεκινούν από 33.900 ευρώ(μπαταρία 58kWh 204 ίπποι). Στην αναφερόμενη τιμή δεν περιλαμβάνεται η κρατική επιδότηση. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v