Ομίχλη: Αόρατος εχθρός

Όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα φώτα ομίχλης ου αυτοκινήτου μας και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ομίχλη: Αόρατος εχθρός

Η ομίχλη είναι μια από τις πιο επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για τους οδηγούς αυτοκινήτων, καθώς μειώνει την ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης οι επερχόμενοι οδηγοί δυσκολεύονται να διακρίνουν τα αυτοκίνητα που βρίσκονται μπροστά, αριστερά και δεξιά και σε άλλες κατευθύνσεις.

Οι προβολείς ομίχλης έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οδήγηση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ασφαλέστερη, διευκολύνοντας τους οδηγούς να βλέπουν τον δρόμο και να εντοπίζονται τα αυτοκίνητα από τους επερχόμενους οδηγούς.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης τη λάθος στιγμή, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο άλλους οδηγούς και ενδεχομένως να παραβιάσετε το νόμο, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους κανόνες.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

- Ποιο σύμβολο του ταμπλό είναι για τα φώτα ομίχλης; Το ταμπλό σας θα σας δείξει ποια φώτα στο αυτοκίνητό σας είναι αναμμένα.

- Όταν ανάβετε τα φώτα ομίχλης, ένα σύμβολο με το εικονίδιο του προβολέα ομίχλης θα ανάψει για να σας ενημερώσει και να σας υπενθυμίσει.

- Αυτό ονομάζεται ενδεικτικό φως και είναι τυπικό σε όλο τον κόσμο.

- Το σύμβολο για τα μπροστινά φώτα ομίχλης σας θα είναι συνήθως πράσινο και το σύμβολο για τα πίσω φώτα ομίχλης είναι συνήθως πορτοκαλί.

- Τα μπροστινά φώτα ομίχλης αντιπροσωπεύονται με ένα πράσινο φως που ανάβει αριστερά, με μια κυματιστή γραμμή μέσα από τη δέσμη.

- Εν τω μεταξύ, το σύμβολο του πίσω προβολέα ομίχλης απεικονίζει ένα πορτοκαλί φως που δείχνει προς τα δεξιά, με την ίδια κυματιστή γραμμή μέσα από τη δέσμη. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μοιάζει με μέδουσα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης;

Τα φώτα ομίχλης σας έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο για χρήση σε ομίχλη και έντονη ομίχλη που μειώνει σημαντικά την ορατότητα στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, προορίζονται για χρήση όταν η ορατότητα πέσει κάτω από τα 100 μ., ή όσο είναι το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να οδηγείτε αρκετά αργά για να αντιδράσετε σε έγκαιρα σε πιθανούς  κινδύνους. Θυμηθείτε τις αποστάσεις ακινητοποίησης του αυτοκινήτου ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης.

Εάν δεν ανάψετε τους προβολείς ομίχλης κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ενδέχεται να διακινδυνεύσετε την ασφάλεια σας και εκείνη άλλων χρηστών του δρόμου.

Εάν χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης σας όταν δεν έχει ομίχλη, ενδέχεται να θέσετε σε κίνδυνο άλλους χρήστες του δρόμου και παραβιάζετε το νόμο.

Τα φώτα ομίχλης είναι πολύ φωτεινά, γι αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κανονικές καιρικές συνθήκες.

Αν ανάβετε ή αφήνετε τα φώτα ομίχλης σας αναμμένα όταν υπάρχει καλή ορατότητα ή αν βρέχει ή σε ελαφριά ομίχλη όπου η ορατότητα είναι μεγαλύτερη από 100 μ., μπορεί να σας δεχθείτε πρόστιμο.

Πώς ανάβετε τα μπροστινά και τα πίσω φώτα ομίχλης;

Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, επομένως θα πρέπει να ελέγξετε το εγχειρίδιό σας για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να ανάβετε τα φώτα ομίχλης.

Αλλά γενικά, θα ξεκινήσετε ανάβοντας τους προβολείς σας κανονικά.

Στη συνέχεια, εντοπίστε το σύμβολο του προβολέα ομίχλης - το οποίο μπορεί να βρίσκεται στο μοχλό της ένδειξης με τις άλλες λειτουργίες φωτισμού.

Ίσως χρειαστεί να περιστρέψετε το άκρο του στελέχους ή να μετακινήσετε έναν διακόπτη δεξιά ή αριστερά του τιμονιού.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι ένα κουμπί για να το πατήσετε στο ταμπλό σας.

Όποια και αν είναι η λειτουργία, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το πώς να ανάβετε τα φώτα προτού βγείτε στο δρόμο. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε  πώς να τα απενεργοποιήσετε ξανά όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v