Ο Χάνου Μίκολα Οδηγεί στις διαδρομές του παραδείσου

Ένας από τους σπουδαιότερους οδηγούς της ιστορίας των ράλι και παγκόσμιος πρωταθλητής του 1983, έφυγε από τη ζωή.
Ο Χάνου Μίκολα Οδηγεί στις διαδρομές του παραδείσου

Ο παγκόσμιος μηχανοκίνητος αθλητισμός και η Audi θρηνούν την απώλεια μίας πολύ σημαντικής προσωπικότητας, του Φινλανδού Χάνου Μίκολα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι του 1983, στο τιμόνι του Audi Quattro, θα μείνει στην ιστορία πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και τις επιτυχίες του, για τη συμβολή του στην κυριαρχία του quattro, αρχικά στη διεθνή Motorsport σκηνή, πριν αυτό καταστεί συνώνυμο της κορυφαίας τετρακίνησης και της γεμάτης αυτοπεποίθηση και σιγουριά οδήγησης σε κάθε γλιστερή επιφάνεια. Δεν είναι υπερβολή, ότι η παγκόσμια αυτοκίνηση οφείλει πολλά στον «Ιπτάμενο Φινλανδό»!

Το οξύμωρο της συμβολής του Μίκολα στην εξέλιξη και επιτυχία του quattro είναι ότι πριν το 1983 και τον παγκόσμιο τίτλο, ο Φινλανδός είχε γίνει διάσημος και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την πολύ γρήγορη οδήγησή του με το πλάι, με την οποία ξεσήκωνε τα πλήθη στο πέρασμά του. Όλα όμως ξεκίνησαν να αλλάζουν από το 1980, όταν η Audi επέλεξε τον Μίκολα για να «στηρίξει» πάνω του το project quattro, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις εξελικτικές του ικανότητες, κάτι για το οποίο στην πορεία δικαιώθηκε.



Οι επιτυχίες ήρθαν γρήγορα, με τον Μίκολα να ξεχνά την αγαπημένη του πλαγιολίσθηση και να επιδεικνύει την αξία της τετρακίνησης. Προηγήθηκε στο τιμόνι ενός Audi Quattro στο εναρκτήριο ράλι του 1981, στο Μόντε-Κάρλο, πριν εγκαταλείψει από ατύχημα. Κέρδισε τον επόμενο αγώνα, το Ράλι Σουηδίας και την ίδια χρονιά και το RAC, αλλά το 1981 – όπως και το 1982 – αποδείχθηκαν τελικά χρονιές εξέλιξης και τελειοποίησης του quattro. Βέβαια, ας σημειωθεί ότι το 1982, με συνδυασμό των νικών που πέτυχαν με Audi Quattro ο Χάνου Μίκολα και η team-mate του Μισέλ Μουτόν, η Audi κέρδισε το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

 

Ο θρίαμβος για τον Μίκολα ήρθε την επόμενη χρονιά, όταν με συνοδηγό τον Άρνε Χέρτζ, στο τιμόνι του Audi Quattro, με τέσσερις νίκες και τρεις δεύτερες θέσεις στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι, σε ηλικία 41 ετών – μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου που κατακτά τον τίτλο. Την επόμενη χρονιά, η επιτυχία ήταν καθολική για την Audi, αφού κατέκτησε τους παγκόσμιους τίτλους τόσο στους οδηγούς (με τον Στιγκ Μπλόκμβιστ αυτήν τη φορά) όσο και στους κατασκευαστές, με τον Μίκολα να συνεισφέρει τα μέγιστα, με μία νίκη, τέσσερις δεύτερες και τρεις τρίτες θέσεις, σε σύνολο εννέα εμφανίσεων!

Με 18 συνολικά νίκες σε ράλι του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ο Μίκολα ουσιαστικά αποσύρθηκε το 1993, αν και σποραδικά έκανε κάποιες εμφανίσεις, κυρίως σε επετειακούς αγώνες. Το 2011 έγινε δεκτός στο Rally Hall of Fame, μία ακόμα αναγνώριση της μεγάλης συμβολής του στο Motorsport.

 

To 2020 σηματοδότησε τα 40 χρόνια ιστορίας του quattro, με την αξία, την επιτυχία και τις τεχνικές λεπτομέρειες του συστήματος να έχουν αναλυθεί πολλάκις σε αντίστοιχα με αυτό κείμενα, την προηγούμενη χρονιά. Οι γραμμές που προηγήθηκαν, δεν εστίασαν στο quattro αλλά στη συμβολή του Χάνου Μίκολα σε αυτήν την τεχνολογική καινοτομία και είναι αφιερωμένες στη μνήμη του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v