Αστέρι και στα βαθιά γεράματα!

Ο 84χρονος, πρώην μηχανικός της Fiat Μάριο Πάλαζετι εφηύρε μια συσκευή που ελπίζει ότι θα περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού.
Αστέρι και στα βαθιά γεράματα!
Θαυμάζουμε τους ανθρώπους που έχουν εφεύρει συστήματα ασφάλειας για τα αυτοκίνητα. Η περίπτωση όμως του παλαίμαχου Ιταλού μηχανικού είναι ξεχωριστή και για αυτό, έχει καταλάβει την πρώτη θέση στη διεθνή ειδησεογραφία του αυτοκινήτου.

Ο 84χρονος, πρώην μηχανικός της Fiat Μάριο Πάλαζετι, που εφηύρε το σύστημα πέδησης ABS, πριν από πενήντα χρόνια, στοχεύει να θέσει τα φρένα και στον θανατηφόρο ιό COVID- 19.

Ο Πάλαζετι, εφηύρε μια συσκευή που ελπίζει ότι θα περιορίσει τη διάδοση του COVID-19.

Ο συνταξιούχος μηχανικός έχει εφεύρει μια συσκευή στο μέγεθος ενός ηλεκτρικού βραστήρα που δημιουργεί τοπικά ρεύματα αέρα τα οποία σταματούν την κυκλοφορία μικροσκοπικών σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν μιλούν οι άνθρωποι. Αυτη η συσκευη  ενδεχομένως θα εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού COVID -19.

Ο συνταξιούχος μηχανικός του Κέντρου Ερευνών Fiat είναι γνωστός ως κ. ABS για το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρεναρίσματος που δημιούργησε και είναι πλέον στάνταρ σε όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα.

«Το ονομάσαμε Biostopper και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός αεροδυναμικού πεδίου, έτσι ώστε όλη η αναπνοή που εκπέμπει κάποιος όταν μιλάει να επιστρέψει σε αυτόν», εξήγησε.

Ξεκίνησε τη δουλειά του στη συσκευή πριν από δύο μήνες, ελπίζοντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες κοινωνικής απόστασης σε σχολεία, γραφεία, μπαρ και εστιατόρια καθώς η πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 548.000 ανθρώπους.

Τώρα εργάζεται με μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο για να συντονίσει και να δοκιμάσει το προϊόν.

«Δεν μπορώ να σας πω πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, διότι βρισκόμαστε ακόμη στη φάση κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής Μάρκο Σιμονέτι του ενεργειακού τμήματος του Politecnico.

«Η ιδέα είναι απλή, η φιλοδοξία δεν είναι να σκοτώσει τον ιό, αλλά να μειώσει την απόσταση μεταξύ ανθρώπων με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Το Biostopper σχεδιάστηκε αρχικά για να επιτρέπει σε δύο άτομα να πλησιάσουν πιο κοντά, αλλά ο Σιμονέτι είπε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για μικρές ομάδες.

«Επικεντρωνόμαστε στην ομιλία, γιατί με το φτέρνισμα θα χρειαζόμασταν ένα πολύ πιο επεμβατικό σύστημα», είπε.

Η ομάδα στο πανεπιστήμιο ελπίζει να έχει την πρώτη ολοκληρωμένη συσκευή έως τα τέλη Ιουλίου και να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο κ. ABS, ο οποίος αποσύρθηκε το 1997, βρίσκεται πίσω από μια σειρά άλλων εφευρέσεων, όπως το TOTEM (Total Energy Module), μια μικρή γεννήτρια θερμότητας και ισχύος και ένα σύστημα κλιματισμού που ονομάζεται Aircare, το οποίο επίσης ανακτά ενέργεια.

«Οι ιδέες έρχονται σε μένα, δεν είναι σαν να σκέφτομαι», είπε. «Η λύπη μου είναι ότι έχω πολλές ιδέες που ζητούν να παρουσιαστούν στο φως, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v