Αγορές επίπλων on line: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μόλις αγοράσατε τον καναπέ των ονείρων σας! Είναι ακριβώς στις διαστάσεις και το χρώμα που θέλατε, και η τιμή του... αξεπέραστη! Δε μπορείτε όμως να τον ακουμπήσετε, γιατί το τζαμί πίσω από το οποίο βρίσκεται είναι αυτό του υπολογιστή σας! Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε;

Οι -πάσης φύσεως- on line αγορές είναι μία τάση που, όπως πολλές άλλες, ξεκίνησε από το εξωτερικό και φαίνεται πως έχει αποκτήσει αμέτρητους οπαδούς.

Και όταν μιλάμε για αγορές δεν εννοούμε μόνο εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αεροπορικά εισιτήρια, άντε και κανένα DVD, αλλά οτιδήποτε μπορεί να συμπεριληφθεί στις καθημερινές μας ανάγκες, οτιδήποτε μπορεί να χρειαζόμαστε για εμάς και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

Μία νέα είσοδος στο χώρο των ηλεκτρονικών αγορών επιχειρείται τον τελευταίο καιρό από τους παραγωγούς και εμπόρους επίπλων. Πρόκειται για μία εδραιωμένη αγορά στην Αμερική και την Αγγλία, πόσο εύκολο είναι όμως να πετύχει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις περισσότερες διευθύνσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων επίπλων, τα οποία, όπως καταλήξαμε, ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τα ”προχωρημένα” και τα πιο ”επικοινωνιακά”.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτά που μπορούν διαδικτυακά να πραγματοποιήσουν μία ολοκληρωμένη παραγγελία, παραθέτουν λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε είδος, τιμές και έξοδα αποστολής, καθώς και το γνωστό ”καλάθι”, στο οποίο προσθέτει κανείς το σύνολο των αγορών του από το κάθε κατάστημα.

Εδώ μπορούμε να εντάξουμε τη βιοτεχνία επίπλων γραφείου Αλέκος και Σπύρος, στο site της οποίας βρήκαμε καρέκλα γραφείου στα 295 ευρώ και δερμάτινο τριθέσιο καναπέ στα 470 ευρώ. On line αγορές μπορείτε να πραγματοποιήσετε και από τα καταστήματα επίπλων Κουλιακιώτης, το εικονιζόμενο ανάκλινδρο είναι στα 1180 ευρώ, και Διαμαντόπουλος, το τρόλεϊ με το δίσκο είναι στα 1150 ευρώ. Ενώ αν ψάχνετε μόνο για καρέκλες επισκεφτείτε το Chairs.gr που διαθέτει μεγάλη ποικιλία. Εκεί βρήκαμε την εικονιζόμενη πολυθρόνα στα 130,90 ευρώ.

Ωστόσο, πολύ πιο εξελιγμένα είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα με είδη δώρων και διακοσμητικά για το σπίτι. Στο Box in μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα είδη σπιτιού, δώρα και διακοσμητικά που μπορούν να αποσταλούν σε όλη την Ελλάδα. Μας άρεσε η κούπα-καφετιέρα στα 22,60 ευρώ και το ανοιξιάτικο ρολόι τοίχου στα 27 ευρώ.

Στο Vastdesign μπορείτε να βρείτε χρηστικά αλλά και διακοσμητικά κεραμικά, όπως το βάζο (36 ευρώ) και το σετ τσαγιού/καφέ (56,50 ευρώ) που απεικονίζονται εδώ, ενώ το E-lighthouse διαθέτει μεγάλη ποικιλία φωτιστικών, όπως στύλους δαπέδου στα 500 ευρώ και το εικονιζόμενο πορτατίφ γραφείου στα 70,21 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία on line καταστημάτων επίπλων, εντάσσουμε αυτά που, ναι μεν, παραθέτουν έναν κατάλογο με τα προϊόντα τους, για να μπορεί κανείς να επιλέξει μέσω του υπολογιστή του, καθώς και φόρμα επικοινωνίας για τυχόν απορίες, οι περαιτέρω λεπτομέρειες όμως, σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές και σε άλλες η διαδικασία παραγγελίας και αποστολής, δίνονται τηλεφωνικώς.

Τέτοιο κατάστημα είναι το Sanfos Έπιπλα, όπου το εικονιζόμενο κρεβάτι είναι στα 2.600 ευρώ και ένα σύνθετο κυμαίνεται στα 1.300 ευρώ, το Yiannoulas Home Comforts, στο οποίο βρήκαμε ένα σετ τραπεζαρίας κουζίνας στα 129 ευρώ και ένα διπλό κρεβάτι με κομοδίνα στα 690 ευρώ, και το Κόκκορης, που μας άρεσαν τα σαλόνια και το εικονιζόμενο κρεβάτι αλλά οι τιμές τους δεν ήταν διαθέσιμες.

Και στις δύο περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήσετε στην παραγγελία. Αφού λοιπόν βρήκατε το έπιπλο των ονείρων σας και πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσετε, λάβετε υπ’όψιν σας τις ακόλουθες 10 συμβουλές και δε θα χάσετε:

1. Άσχετα αν αυτό που διαλέξατε βρίσκεται σε ένα ”προχωρημένο” ή ”επικοινωνιακό” site, εσείς τηλεφωνήστε, ζητήστε τον υπεύθυνο και κάντε του κάποιες ερωτήσεις για να διαπιστώσετε πως τα πάντα κινούνται νόμιμα.

2. Μάθετε αν πίσω από το site υπάρχει κάποιο κατάστημα λιανικής, κάποιος εκθεσιακός χώρος ή έστω κάποια αποθήκη και, αν μπορείτε, επισκεφτείτε το. Τα έπιπλα εκεί, λογικά, θα είναι πιο ακριβά αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά πώς τα φροντίζουν και πώς τα μεταφέρουν.

3. Αν δε μπορείτε να το επισκεφτείτε κάντε κάποιες αναγνωριστικές ερωτήσεις, όπως π.χ. πόσο καιρό κάνουν αυτή τη δουλειά ή αν ανήκουν σε κάποια ένωση κατασκευαστών επίπλων.

4. Ρωτήστε λεπτομέρειες για το έπιπλο-είδος που σας ενδιαφέρει, όπως π.χ. από τι είναι φτιαγμένο και πώς είναι συναρμολογημένο.

5. Ρωτήστε επίσης για τη μεταφορά του. Πόσο θα κοστίσει, πόσο καιρό θα πάρει, αν και πότε θα ενημερωθείτε για την ακριβή ημέρα της αποστολής.

6. Ρωτήστε οτιδήποτε σκεφτείτε και κρατήστε γραπτώς τις απαντήσεις τους, καθώς και το όνομα του υπευθύνου.

7. Ζητήστε τους να σημειώσουν και το δικό σας όνομα και τηλέφωνο, γιατί ενδέχεται κάποια στιγμή να το χρειαστούν και μετά να σας πουν ότι δεν το είχαν.

8. Συνεννοηθείτε για τη μεταφορά του φορτιού μέσα στο σπίτι σας, αν μπορεί κάποιος να την αναλάβει και αν χρεώνεται επιπλέον.

9. Σε περίπτωση που το φορτίο σας χτυπηθεί ή έρθει σπασμένο επικοινωνήστε με το κατάστημα για να έρθουν να το πάρουν πίσω.

10. Μην βιάζεστε. Να ξέρετε πως συνήθως τέτοιου είδους αποστολές καθυστερούν να έρθουν γιατί υπάρχουν διάφορες χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να ξεπεραστούν από τη στιγμή που θα χρεώσετε την πιστωτική σας.

Η on line αγορά επίπλων μπορεί να σας εκπλήξει με τη μεγάλη ποικιλία, τις χαμηλές τιμές και τις ευκολίες παράδοσης, δεν παύει όμως να απέχει κατά πολύ από την προσωπική επαφή τόσο με τον επιπλοποιό ή τον έμπορο όσο και με το ίδιο το έπιπλο που σας ενδιαφέρει. Όπως και να το κάνουμε, το αίσθημα της αμεσότητας όταν το αγγίζεις, όταν ακουμπάς ή κάθεσαι σε αυτό δε μπορεί να το ικανοποιήσει ούτε η πιο παραστατική περιγραφή.

Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v