Χριστούγεννα στολισμένα με... άποψη

Πως θέλετε να είναι φέτος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του σπιτιού σας; Σίγουρα όχι πληκτικός και τετριμμένος. Ενώ οι λαμπρότερες ημέρες του χρόνου βρίσκονται προ των πυλών, διαβάστε tips και μυστικά για όμορφες ιδέες και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών με το... δεξί. Τουλάχιστον από πλευράς αισθητικής.

της Έφης Ρουτζάκη

Είναι Σάββατο απόγευμα. Βγαίνω από το γυμναστήριο και κατευθύνομαι προς το αυτοκίνητο όταν χτυπάει το κινητό μου. ”Πού είσαι παιδί μου;” ακούγεται η φωνή της μητέρας μου, ”Δεν θα πάμε για δέντρο;” ”Εεε;...Ναι” απαντώ, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω ότι τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις κάποιες ημέρες.

Στη αναζήτηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, παρατήρησα ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν μπει για τα καλά στο mood των Χριστουγέννων.

Η πόλη έχει αρχίσει πραγματικά να φοράει τα καλά της, με λαμπάκια να στολίζουν δέντρα και καταστήματα, τον κόσμο να ξεχύνεται στα καταστήματα αναζητώντας δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα, καθώς η μία γιορτή διαδέχεται την άλλη, και τη γιορτινή ατμόσφαιρα να πλανιέται σιγά σιγά παντού.

Οι ιδέες και οι προτάσεις για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό είναι πολλές και όλες ”ιδιαίτερες”. Και ενώ το κόκκινο αποτελεί κλασσικό χρώμα εδώ και χρόνια, η μόδα δεν θα μπορούσε παρά να βάλει το χεράκι της και σε αυτό τον τομέα.

Όσο περιέργο κι αν ακούγεται, είδαμε αρκετά μαύρα δέντρα κυρίως όμως σε επαγγελματικούς χώρους, όπως καταστήματα, ξενοδοχειακές μονάδες και κομμωτήρια, καθώς το έντονο και σκληρό χρώμα δύσκολα επιλέγεται για το σπίτι.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι το λεγόμενο ”ανάποδο δέντρο”, του οποίου η κορυφή ακουμπά στο πάτωμα και η βάση βλέπει στο ταβάνι.

Όπως μας είπε η κ. Στέλλα Μοτσάκου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη art&deco, πρόκειται για μια μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική όταν κάποια παιδάκια στην προσπάθειά τους να βρουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο όσο περισσότερα δώρα γινόταν, το αναποδογύρισαν.

Όποιο δέντρο και αν επιλέξετε εσείς, είτε φυσικό είτε οικολογικό είτε μαύρο είτε πράσινο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα στολίδια και φυσικά τα φωτάκια που παίζουν και τον καθοριστικό παράγοντα στην εμφάνιση του δέντρου.

Όσο πιο πολλά φωτάκια βάλετε, τόσο πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα έχετε, καθώς η λάμψη τους τράβα το μάτι και ταυτόχρονα φωτίζει τα υπόλοιπα στολίδια.

Καλό θα ήταν να προτιμήσετε τα μονόχρωμα φωτάκια, τις λεγόμενες ψείρες, σε λευκό χρώμα ή στο χρώμα του πάγου που δίνουν μια απόχρωση γαλάζιου για ακόμα πιο σικάτο αποτέλεσμα.

Για τα στολίδια του δέντρου μπορείτε είτε να εκμεταλλευτείτε τη φαντασία σας και να δημιουργήσετε πρωτότυπα σχέδια από κουμπιά, σουβέρ, κορδέλες και ό,τι άλλο μπορέσετε να σκεφτείτε είτε να ακολουθήσετε τις επιταγές της μόδας και να επενδύσετε σε στολίδια από στέμματα, λούτρινα αρκουδάκια, μικρούς Άγιους Βασίληδες, καλικάντζαρους, αγγελάκια και φυσικά μπάλες.

Οι μπάλες που κυριαρχούν εντοπίζονται στις αποχρώσεις του ασημί, του λευκού, του χρυσού και φυσικά του κόκκινου. Ακόμα πολλοί επιλέγουν κρυστάλλινες μπάλες με το εσωτερικό τους είτε κενό είτε με κάποιο αντικείμενο που μοιάζει να αιωρείται.

Ανεξάρτητα απο το χρώμα που θα επιλέξετε, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να παίξετε με μία ή δύο αποχρώσεις έτσι ώστε να αποφύγετε ένα παραφορτωμένο και αισθητικά άσχημο αποτέλεσμα.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο όσον αφορά στα στολίδια. Ειδικότερα, όσο περισσότερα -πανομοιότυπα- στολίδια βάλετε στο δέντρο σας, τόσο πιο πλούσιο και όμορφο θα δείχνει στο τέλος.

Ο συνδυασμός του κόκκινου με το χρυσό είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακός και ζεστός, ενώ το λευκό μπορεί να συνδυαστεί με ασημί και να δώσει την εικόνα του ”παγωμένου” που οι περισσότεροι από εμάς φέρνουν στο μυαλό τους όταν ακούν τη λέξη Χριστούγεννα.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα αλλάζει τη διάθεσή μας με ένα περίεργο τρόπο. Παρατηρήστε άλλωστε πόσο πιο χαμογελαστοί και ευδιάθετοι είναι οι άνθρωποι τις ημέρες των εορτών, πώς ακόμα και ”λύκοι” μεταμορφώνονται σε ”πρόβατα” και πόσο πιο όμορφα αντιμετωπίζουμε το κάθετι μας συμβαίνει.

Ακόμα και την αναμονή ωρών μέσα στο αυτοκίνητο λόγω της αυξημένης κίνησης ή την αναμονή για την είσοδό μας σε κάποιο κέντρο διασκεδάσεως.

Και επειδή ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός δεν μένει μόνο στο δέντρο, εξοπλιστείτε με όρεξη και φαντασία και διαμορφώστε ανάλογα τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας.

Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να διακοσμήσετε το σπίτι σας με καλικάντζαρους (που αποτελούν και τη νέα τάση της μόδας), με στεφάνια, χειροποίητα κεριά, γιρλάντες και συνθέσεις τα οποία θα ”ζεστάνουν” το χώρο, θα μυήσουν τους καλεσμένους σας στο mood των γιορτών και θα τους κάνει να νιώσουν πιο οικεία και πιο άνετα.

Στην τραπεζαρία σας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα τραπεζομάντιλο με σχετικό θέμα, επάργυρα ελάφια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και ως πιατέλες για σοκολατάκια ή καραμέλες και κεριά στους χρωματισμούς του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας.

Όσοι διαθέτετε τζάκι μπορείτε να τοποθετήσετε σε κάποια γωνιά του μια μπότα και να την γεμίσετε με στολίδια ή ακόμα και μία γιρλάντα, ενώ μια κλασική πλέον πρόταση θεωρείται να τοποθετήσετε στο εσωτερικό του τζακιού κεριά.

Μπορείτε επίσης να βάλετε σε κάποιο μεγάλο βάζο φωτάκια και αλεξανδρινά ή ακόμα να έχετε στρωμένο το γιορτινό τραπέζι. Δίπλα στην είσοδο βάλτε μια πιατέλα με μελομακάρονα και κουραμπιέδες για τους καλεσμένους σας...και είστε έτοιμοι!!

Όσον αφορά τώρα στον στολισμό των εξωτερικών χώρων μπορείτε να τοποθετήσετε φωτάκια στα φυτά της εισόδου, του μπαλκονιού ή του κήπου σας, ένα χιονάνθρωπο ή ακόμα καλύτερα έναν Αγιο Βασίλη καθώς και κάτασπρες λούτρινες αρκούδες που παραπέμπουν σε χιονισμένο τοπίο, που αρμόζει βέβαια στο κλίμα των Χριστουγέννων.

Αν έχετε σκάλες, τοποθετήστε αλεξανδρινά σε κάθε σκαλοπάτι δεξιά και αριστερά ή φαναράκια με ρεσό στο εσωτερικό τους. Είναι σίγουρο ότι θα δώσουν λίγη από τη λάμψη και τη ζεστασιά τους στο χώρο, κλέβοντας τις εντυπώσεις όχι μόνο των επισκεπτών σας αλλά και των περαστικών.

Στην πόρτα της εισόδου μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μεγάλο στεφάνι στο κέντρο ή ακόμα και μία γιρλάντα κατά μήκος της κάσας. Αν η γιρλάντα σας είναι σκέτη, τοποθετήστε φωτάκια ή στολίδια από το δέντρο σας.

Μην ξεχνάτε ότι η λιτότητα θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση του τί να επιλέξετε. Άλλωστε οι μίνιμαλ τάσεις προσδίδουν την αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας και καλόγουστης αισθητικής που αρμόζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ο χρόνος δεν σταματά να κυλά ποτέ και κάτι τέτοιες στιγμές το συνειδητοποιούμε όλοι. Κοιτάξτε γύρω σας. Όλα μοιάζουν μαγικά...

Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να φορέσετε τα ”καλά” σας, εξωτερικά και εσωτερικά, και να αφεθείτε στη μαγεία των Χριστουγέννων. Πού ξέρετε; Μπορεί κάτι μαγικό να συμβεί και σε εσάς.

Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα Σύνθεση για τις πολύτιμες συμβουλές του. Θα βρείτε καλικάντζαρους από 10 ευρώ, δέντρα από 160 ευρώ, γιρλάντες από 50 ευρώ, μπότες από 10 ευρώ, Άγιους Βασίληδες από 35 ευρώ, στολίδια από 3 έως 18 ευρώ, επάργυρα ελάφια από 15 ευρώ έως 1.500 ευρώ, στεφάνια από 50 ευρώ, μπάλες από 2 ευρώ και λούτρινα από 7 ευρώ.

*Σύνθεση, Λ. Σταμάτας 2, Πλατεία Δροσιάς, τηλ. 210 8133616

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v