Τα site που φέρνουν ηθική μόδα στο σπίτι σου

Ρούχα που θα σου κρατήσουν μια ζωή, φτιαγμένα σε συνθήκες για τις οποίες δεν θα ντρέπεσαι, από έξι μοναδικά eshop στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα site που φέρνουν ηθική μόδα στο σπίτι σου
της Ηρώς Κουνάδη

Τι θα πει ηθική μόδα; Θα πει ότι, εγγυημένα, τα ρούχα σου δεν τα έχουν φτιάξει 9χρονα ή άνθρωποι που αμείβονται με 1 ευρώ τον μήνα για 17 ώρες δουλειάς την ημέρα. Επίσης, ότι έχουν φτιαχτεί με οικολογικά υφάσματα που δεν κάνουν κι άλλο κακό στο περιβάλλον, και ότι ξέρουμε με λεπτομέρειες τα πάντα για όλη την αλυσίδα παραγωγής: Από τη φυτεία του βαμβακιού για παράδειγμα αν μιλάμε για βαμβακερό ύφασμα, και τον κόσμο που δουλεύει εκεί, μέχρι την επεξεργασία των φυτικών ινών στο εργοστάσιο και από εκεί στον σχεδιασμό και το ράψιμο του τελικού προϊόντος.

Οι αποκαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας για τις εφιαλτικές συνθήκες στις οποίες φτιάχνονται τα ρούχα του λεγόμενου fast fashion (αυτά που κοστίζουν 4,99€ το μπλουζάκι, και προορίζονται για να τα φορέσεις μόνο μία σαιζόν και του χρόνου να τα πετάξεις και να πάρεις άλλα) ήταν που γέννησαν την ανάγκη, κι ύστερα τον όρο, για την ηθική μόδα. Πλέον, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σου επιστρέψει χιλιάδες αποτελέσματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιχειρήσεων που φτιάχνουν και πουλάνε ρούχα χωρίς να καταστρέφουν τον πλανήτη ή τις ζωές των πιο φτωχών ανθρώπων του. Γίνεται.

Κοστίζουν περισσότερο; Σίγουρα. Πέρα, όμως, από το ηθικό του πράγματος, η πρακτική αξία τους είναι και ότι σε συμφέρουν. Γιατί πραγματικά, θέλεις κάθε καλοκαίρι να δίνεις 4,99€ για ένα λευκό t-shirt, αντί να δώσεις 20€ και να έχεις ένα για τα επόμενα δέκα καλοκαίρια; Το οποίο μάλιστα θα στρώνει επάνω σου καλύτερα –έχει την τάση να το κάνει αυτό το βιολογικό βαμβάκι, μια δοκιμή και δεν θα επιστρέψεις ποτέ ξανά στους πολυεστέρες του fast fashion. Κι αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, εμείς είμαστε εδώ.

No Nasties



Το φετινό, δύσκολο καλοκαίρι που διανύουμε, το 25% των εσόδων του No Nasties στηρίζει τα θύματα του κορωνοϊού στην Ινδία. Τα πανέμορφα ρούχα τους φτιάχνονται από 100% οργανικό βαμβάκι, σε πιστοποιημένα fair trade εργοστάσια της Ινδίας, χωρίς παιδική εργασία, με δίκαιους μισθούς και σε ασφαλείς συνθήκες. Έχουν γυναικεία και ανδρικά, μπλουζάκια από 25€ και φορέματα από 66€, και 6€ κόστος αποστολής σε όλη την Ευρώπη –για παραγγελίες άνω των 200€ δωρεάν.

Musa



Με έμπνευση από τις εννέα μούσες της μυθολογίας, αυτή η ελληνική επιχείρηση σχεδιάζει φανταστικά ρούχα, τα οποία φτιάχνονται σε μικρές οικογενειακές βιοτεχνίες στην Αθήνα. Το 90% των πρώτων υλών της είναι επίσης ελληνικό –το βαμβάκι, για παράδειγμα, το προμηθεύονται στο σύνολό του από βαμβακοφυτείες στην Ελλάδα. Τα μόνα υλικά που δεν είναι τοπικά, είναι όσα δεν καλλιεργούνται εδώ: Το pinatex, για παράδειγμα, ένα δημοφιλέστατο οικολογικό ύφασμα που φτιάχνεται από τις ίνες του ανανά. Αγαπάμε ιδιαίτερα τα φορέματά τους, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 65€. Τα έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 50€ είναι δωρεάν.

Armedangels 



Γερμανική εταιρεία που φτιάχνει ενδιαφέροντα, καθημερινά ρούχα σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις δίκαιου εμπορίου –στη συντριπτική τους πλειοψηφία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μόνο οικολογικά υφάσματα: βιολογικό βαμβάκι, οικολογικό μαλλί, λινό και το «πιο οικολογικό ύφασμα του πλανήτη» που λέγεται Tencel και για το οποίο μπορείς να μάθεις τα πάντα εδώ. Εδώ θα βρεις τα πάντα, από t-shirt και τζιν μέχρι φούστες και φορέματα, καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα, ανδρικά και γυναικεία σε τιμές που ξεκινούν από 24€ για τα μπλουζάκια και από 45€ για τα φορέματα. Τα έξοδα αποστολής για Ελλάδα είναι στα 13,95€.

Vathos Apparel



Ελληνικό brand με ρούχα από 100% οργανικά υφάσματα, φτιαγμένα σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν εγγυημένα δίκαιους μισθούς στους υπαλλήλους τους. Έχει αποκλειστικά γυναικεία ρούχα, σε μίνιμαλ, καθαρές γραμμές με τις τιμές να ξεκινούν από τα 62€ για αυτό το μικρό μαύρο φόρεμα που δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα και από τα 58€ για αυτό το πολύ ιδιαίτερο τοπ. Τα έξοδα αποστολής για όλη την Ελλάδα κυμαίνονται από 2,30€ έως 3,50€. Έχει και showroom στο Παγκράτι, στην Αρχελάου 19, αν θέλεις να τα δεις από κοντά.

Pact 



Από τις ΗΠΑ με αγάπη έρχεται αυτή η τεράστια συλλογή γυναικείων, ανδρικών και παιδικών ρούχων και εσωρούχων, που φτιάχνεται από οικολογικά υλικά φιλικά για τον πλανήτη, για το δέρμα και για… το πορτοφόλι σου, αφού εγγυημένα θα σου κρατήσουν για χρόνια. Κάνοντας κλικ σε κάθε τι που σου γυαλίζει, θα βρεις πέρα από τις κλασικές πληροφορίες για τα (σχεδόν πάντα βιολογικά) υλικά από τα οποία έχει φτιαχτεί, και πληροφορίες για την πιστοποιημένη fair trade βιοτεχνία που το έφτιαξε, πού βρίσκεται και πόσους εργάτες απασχολεί. Τα φανταστικά φορέματά του ξεκινάνε από 70€, ανδρικά t-shirt από 35€. Έχει και καλές προσφορές που ανανεώνονται τακτικά (αυτό το t-shirt στα 18€, ας πούμε αλλά και έκπτωση 20% στην πρώτη σου παραγγελία, ό,τι και αν πάρεις). Έξοδα αποστολής στην Ελλάδα για αγορές πάνω από 100 δολάρια (περίπου 82€) δωρεάν, από εκεί και κάτω 15 δολάρια, ή περί τα 12€.

The Upper Hand 



Μάλλον τα πιο ιδιαίτερα t-shirt που είδαμε χαζεύοντας άπειρα site ηθικής μόδας για τις ανάγκες αυτού του ρεπορτάζ έρχονται από την Θεσσαλονίκη, σχεδιάζονται και φτιάχνονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από 100% πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι. Και αν ο κύριος στις φωτογραφίες σου θυμίσει κάτι, ναι δεν είναι ιδέα σου, είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ που ποζάρει για το brand της Λιβανέζας συζύγου του, Τζάκι Σαμούν Καρεμπέ. Εδώ θα βρεις t-shirts, φόρμες, φούτερ και λοιπά κάζουαλ ρούχα, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά σε τιμές που ξεκινούν από τα 26€ για τα μπλουζάκια και από 50€ για τις φόρμες. Τα έξοδα αποστολής για την Ελλάδα είναι 3€, για αγορές πάνω από 200€ δωρεάν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v