10+1 εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά

Ομορφαίνουν κήπους, φράχτες και τις ζωές μας. Γεμίζουν αρώματα τις στιγμές μας και άφθονο πράσινο τους εξωτερικούς χώρους.
10+1 εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά

Τα αναρριχώμενα είναι εύκολα φυτά, εκτός από φως και νερό δεν έχουν πολλές απαιτήσεις. Δεν πιάνουν πολλές ασθένειες, και το μόνο που θέλουν είναι μια μικρή βοήθεια για να αναρριχηθούν με συρματάκια ή μια πέργκολα. Επίσης, θέλουν καλό πότισμα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αν είναι καινούργια.

Από την πλευρά τους, ανταποδίδουν με υπέροχα αρώματα, εντυπωσιακά φυλλώματα και όμορφα λουλούδια.

Δείτε παρακάτω έντεκα δημοφιλείς και όμορφες επιλογές.

Χιώτικο γιασεμί

Jasmine (Jasminum)

Το πιο δημοφιλές είδος γιασεμιού, με το χαρακτηριστικό μεθυστικό του άρωμα σε αυλές και θερινά σινεμαδάκια, ανθοφορεί την άνοιξη και είναι ανθεκτικό στη ζέστη, αλλά πολύ ευαίσθητο στην παγωνιά και στους βοριάδες.

Κίτρινο γιασεμί

Jasminum nudiflorum

Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης και μας χαρίζει υπέροχα κίτρινα λουλούδια, τα οποία ναι μεν δεν είναι αρωματικά, αλλά παραμένουν ανθισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας όμορφο χρώμα στο χώρο.

Πολυανθές γιασεμί

Jasminum polyanthum

Με τη ρομαντική και αέρινη εμφάνισή του και το γλυκό του έντονο άρωμα, το πολυανθές γιασεμί ανθίζει μια φορά το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, και γεμίζει τον χώρο με τα μοσχομυριστά του άνθη σε φούξια-ροζ αποχρώσεις. Είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να αντέξει σε ελαφριά ξηρασία.

Αράπικο γιασεμί

Jasminum azoricum

Είναι το ίδιο πλούσιο σε ανθοφορία και άρωμα με το χιώτικο γιασεμί, όμως έχει λίγο λιγότερο φύλλωμα, το οποίο όμως είναι επίσης όμορφο με γυαλιστερό σκούρο πράσινο χώμα. Το αράπικο γιασεμί βγάζει ένα ωραίο εύοσμο λευκό λουλουδάκι και αντέχει περισσότερο από το χιώτικο σε κρύες θερμοκρασίες.

Πλουμπάγκο

Plúmbagos

Ίσως το πιο εντυπωσιακό γιασεμί, χάρη στο υπέροχο μπλε λουλουδάκι του. Το πλουμπάγκο διαθέτει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα ενώ είναι μακράν από τα πιο… σκληρά και ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και κάποιες νέες ποικιλίες αυτού του φυτού, με ροζ, λευκά, καθώς και μπλε λουλούδια.

Βουκαμβίλια

Bougainvillea

Το δημοφιλές αναρριχώμενο που στολίζει δεκάδες ινσταγκραμικές φωτογραφίες, φυτεύεται όλον τον χρόνο, αρκεί να είναι ηλιόλουστο το σημείο που θα μπει και βγαίνει σε μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων, από κίτρινο και ροζ μέχρι κόκκινο, μωβ και λευκό. Πιο ανθεκτική στον χειμώνα είναι η μωβ, η λεγόμενη «άγρια». Όλα τα άλλα χρώματα θέλουν σκέπασμα σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Γλυσίνα 

Wisteria Sinensis

Η καλλωπιστική αξία αυτού του αναρριχώμενου θάμνου είναι στα υπέροχα «τσαμπιά» λουλουδιών σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ και του μπλε, με απαλό άρωμα, τα οποία θα μπορούσαν να πρωταγωνιστούν σε πίνακα ζωγραφικής του Μονέ. Η γλυσίνα είναι άκρως ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ κάνει κορμό και μπορεί να φτάσει, αν έχει βοήθεια, μέχρι και τέταρτο όροφο πολυκατοικίας.

Ρυγχόσπερμο 

Grand Chinese Star Jasmine bloom

Πολύ ανθεκτικό σε κρύο και ασθένειες, το ρυγχόσπερμο είναι ολάνθιστο αυτή την εποχή, και προσφέρει γενναίες δόσεις καλλωπισμού με το όμορφο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλούδια του. Αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει αρκετό νερό.

Ρολογιά

Passiflora Caerulea

Αν δεν βλέπετε την… ώρα για να πάρετε ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό, τότε η ρολογιά θα σας τη δείξει μέσα από τα πανέμορφα άνθη της τα οποία θυμίζουν ρολόι χειρός. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη, με πιο γνωστά στην Eλλάδα τη μπλε ή Πασσιφλόρα ινκαρνάτε και τη μωβ ή Πασσιφλόρα καερουλέα. Ανάλογα με τον χειμώνα και το κρύο της κάθε περιοχής μπορεί να είναι είτε αειθαλές είτε φυλλοβόλο.

Αμπέλοψη  

Ampelopsis brevipedunculata 漢氏山葡萄

Πενταφυλλία, πλούσιο φύλλωμα, και ό,τι πρέπει για σκιά. Η αμπέλοψη κοσμεί τα κλασικά ταβερνάκια των νησιών προσφέροντας απλόχερα ίσκιο τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ό,τι πρέπει για να σκεπάσει τα τσιμπούσια στις αυλές. Βγάζει μόνο φύλλωμα, και αυτήν την περίοδο είναι στα φόρτε του.

Σβάιτς

Parthenocissus tricuspidata

Άκρως ινσταγκραμικό, το Σβάιτς μπορεί να καλύψει ολόκληρη πολυκατοικία, με το όμορφο, πράσινο φύλλωμά του. Θα το έχετε δει στο κέντρο στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου ντύνει τα κτίρια με την χάρη του. Το φθινόπωρο τα φύλλα του ωριμάζουν και κοκκινίζουν προσφέροντας επιπλέον καλλωπιστική αξία. Μοναδικό μείον, το ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί αν θέλετε να βάψετε την πρόσοψη της πολυκατοικίας ή αν έχει υγρασία ο τοίχος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v