Οι γάτες είναι το ίδιο έξυπνες με τους σκύλους

Είπε κανείς ότι οι γάτες είναι εξυπνότερες από τους σκύλους; Ομάδα επιστημόνων βάζει τα πράγματα στη θέση τους και υποστηρίζει ότι τα δύο ζώα είναι εξίσου… ξύπνια.
Οι γάτες είναι το ίδιο έξυπνες με τους σκύλους
Μελέτη ιαπώνων επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζει ότι τα δύο δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα είναι το ίδιο έξυπνα.

Συγκεκριμένα, σε πείραμα στο οποίο μελετήθηκαν οι αντιδράσεις 49 κατοικίδιων γατών, διαπιστώθηκε ότι οι γάτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την ανάμνηση ευχάριστων εμπειριών, όπως η κατανάλωση μιας λιχουδιάς. Την ίδια ικανότητα έχουν και οι σκύλοι, να ανακαλούν δηλαδή συγκεκριμένα γεγονότα, ένα φαινόμενο γνωστό και ως «επεισοδιακή μνήμη», γνώρισμα που έχουν και οι άνθρωποι.

Επιπλέον, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι γάτες φτάνουν τις επιδόσεις των σκύλων και σε άλλα διανοητικά τεστ, όπως η απόκρισή τους σε κινήσεις, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου και συναισθήματα των ανθρώπων.

Στο πείραμα, οι μελετητές έλεγξαν κατά πόσο οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν το μπολ με το φαγητό από το οποίο έφαγαν νωρίτερα και να το διαχωρίσουν από ένα μπολ από το οποίο δεν έφαγαν ποτέ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν μνήμες με συγκεκριμένους χώρους και χρονικές στιγμές.

Πηγή: BBC 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v