Ωδικά πτηνά: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

Το καναρίνι ή το kokatil σας έπαψε να τραγουδά και δείχνει κακόκεφο; Δείτε επτά πράγματα που πιθανότατα το τρομάζουν ή το ενοχλούν… και πώς θα τα διορθώσετε.
Ωδικά πτηνά: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε
της Αντωνίας Γαρυφάλου (*)

Συχνά αναρωτιέστε γιατί το αγαπημένο σας καναρίνι, παπαγαλάκι, lovebird, kokatil ή παραδείσιο έπαψε να κελαηδά, να παίζει και να είναι δραστήριο όπως παλιά; Μία συνήθης αιτία που πολλοί ιδιοκτήτες ωδικών πτηνών δε γνωρίζουν είναι ο φόβος που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Έτσι λοιπόν παρακάτω συγκεντρώνουμε επτά πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγετε ή να αποτρέπετε αν θέλετε το πουλάκι σας να έχει έναν υγιή ψυχισμό.

Τι φοβούνται λοιπόν τα μικρά και τα μεγάλα πτηνά;

Τα άγρια και… αδέσποτα πουλιά
. Συχνό το φαινόμενο περιστέρια να έρχονται στο μπαλκόνι σας γιατί μυρίζουν την τροφή του πτηνού σας και εν τέλει με το πέταγμα και το μέγεθός τους τρομάζουν το κατοικίδιό σας. Σημαντικό κίνδυνο αποτελούν οι δεκαοκτούρες, οι οποίες μάλιστα σκοτώνουν τα μικρότερα πουλιά για να τραφούν. Σε περίπτωση που τα εντοπίσετε κοντά στο κλουβί του πτηνού σας σπεύστε να τα διώξετε.

Οι πολύ δυνατοί ήχοι. Αποσυντονίζουν τα πτηνά τα τρομάζουν και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πολύ δυνατή κόρνα, ηλεκτρική σκούπα δίπλα στο κλουβί, τσίριγμα και άλλες πηγές θορύβου καλό θα είναι να αποφεύγονται. Μάλιστα τα πτηνά που μιλούν καλό θα είναι να μην εκτίθενται σε τέτοιους θορύβους γιατί τους απομνημονεύουν και τους αναπαράγουν… πράγμα σίγουρα δυσάρεστο.

Άλλα κατοικίδια που ζουν μέσα στο σπίτι. Κυριότερο… μπελά αποτελούν τα γατάκια τα οποία έχουν γενικώς αδυναμία σε φτερωτά πράγματα! Γι' αυτό καλό θα ήταν να κάνετε μία σωστή γνωριμία μεταξύ των κατοικιδίων σας και των πτηνών από τη στιγμή που θα τα φέρετε σπίτι.

Παιχνίδια κλουβιού. Φροντίστε τα παιχνίδια που αγοράζετε για το πουλάκι σας να είναι συμβατά με το μέγεθός του και όχι τεράστια και τρομακτικά. Επίσης μην τοποθετείτε παιχνίδια με ήχους στα καναρίνια όπως κούνιες με καμπανάκια.

Καινούρια άτομα που μπαίνουν στο σπίτι. Συμβουλέψτε τα νέα άτομα που υποδέχεστε να μην κινούνται απότομα προς το μέρος του πτηνού και επίσης να μιλούν σε χαμηλή ένταση όταν του απευθύνονται.

Το σκοτάδι. Καλό θα είναι εκεί που κρατάτε το πουλάκι να υπάρχει ένα μικρό φως ή μία πηγή φωτός για να μπορεί να έχει το πεδίο του υπό έλεγχο.

Τα μπαλόνια. Είναι ογκώδη και τρομακτικά. Και ακόμη πιο τρομακτικά εάν… σκάσουν ξαφνικά.

(*) Η κ. Γαρυφάλου είναι ιδιοκτήτρια του Pet Shop Snoopy.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v