Βασικές συμβουλές καλοκαιρινής… σκυλοπροστασίας

Το καλοκαίρι εγκυμονεί κινδύνους για τον τετράποδο φίλο μας. Τι πρέπει να προσέξουμε για να είναι ασφαλής κι εμείς… ήρεμοι.
Βασικές συμβουλές καλοκαιρινής… σκυλοπροστασίας
Η ζέστη, τα ταξίδια, ακόμα και η θάλασσα εγκυμονούν κινδύνους για τον τετράποδο φίλο μας, και το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οφείλουμε να τον προσέχουμε λίγο παραπάνω.

Ο κ. Γιάννης Αραχωβίτης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων, μας δίνει συμβουλές καλοκαιρινής προστασίας που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε. 

Μην αφήνετε ποτέ το σκυλί σας αφύλακτο στο άμεσο φως του ήλιου, όπως σε μία αυλή. Επίσης, μην αφήνετε ποτέ ένα σκυλί σε σταθμευμένο όχημα. Τα ζώα που αφήνονται στα σταθμευμένα αυτοκίνητα στη θερινή ζέστη μπορούν να υποστούν ζημιά εγκεφάλου και να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο. Ακόμη και με τα παράθυρα μερικώς κάτω, η θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φθάσει τους 120 βαθμούς σε μερικά λεπτά.

Δεν αφήνουμε ποτέ ένα σκυλί στο αυτοκίνητο να κρεμά το κεφάλι του από τα παράθυρα. Πετραδάκια που πετάγονται από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στα μάτια και τις ρινικές μεταβάσεις.

Το λίπασμα και τα εντομοκτόνα μπορούν να είναι μοιραία. Σιγουρευτείτε ότι δεν βρίσκονται στην ακτίνα δράσης του σκυλιού σας.

Το κάψιμο από τον ήλιο δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους. Ανοιχτόχρωμες γάτες και σκυλιά μπορούν επίσης να καούν. Αντηλιακές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.

Μην παίρνετε το σκυλί σας σε συνωστισμένα θερινά γεγονότα όπως συναυλίες ή εκθέσεις. Οι δυνατοί θόρυβοι και τα πλήθη που συνδυάζονται με τη θερμότητα, μπορούν να το αγχώσουν. Συχνά τα σκυλιά αναπτύσσουν φοβίες θορύβου αφού εκτεθούν στους δυνατούς ήχους μιας συναυλίας ή πυροτεχνημάτων.

Το σκυλί δεν πρέπει να συμμετέχει σε έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της θερμότερης ώρας της ημέρας. Περιορίστε αυτό το είδος δραστηριότητας στις πρωινές και βραδινές ώρες.

Η άσφαλτος και το τσιμέντο απορροφούν τη θερμότητα πολύ γρήγορα, η άσφαλτος ευκολότερα. Ελέγξτε την περιεκτικότητα θερμότητας με το χέρι σας πριν περπατήσει το σκυλί σας σε αυτές τις επιφάνειες το καλοκαίρι. Τα μαξιλάρια στις πατούσες μπορούν εύκολα να καούν.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τι νερό αφήνουμε το σκυλί μας να κολυμπήσει ή να παίξει. Τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν βακτηριακές και μυκητιακές δερματικές ασθένειες από μολυσμένο και βρώμικο νερό.

Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά το θαλασσινό νερό μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν σοβαρά αν πιουν πολύ. Να έχετε πάντα φρέσκο πόσιμο νερό διαθέσιμο..

Τα χημικά καθαρισμού της πισίνας είναι απαραίτητα για να τη διατηρούν καθαρή, αλλά αν τα ζωάκια μας πιουν μη διαλυμένη χλωρίνη, σοβαρά εγκαύματα μπορεί να προκύψουν. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο μικρός μας φίλος ξέρει πώς να βγει από την πισίνα, πριν τον αφήσουμε να μπει μέσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v