Μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τον ιό;

Στη Βρετανία ξεκινούν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν με την όσφρηση τον κορωνοϊό, πράγμα που οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό.
Μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τον ιό;
Βρετανική οργάνωση ενώνει τις δυνάμεις της με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό μέσω της οξυμένης τους όσφρησης.

Η οργάνωση Medical Detection Dogs θα συνεργαστεί με το London School of Hygiene and Tropical Medicine (Σχολή Υγειονομικής και Τροπικών Ασθενειών) και το Πανεπιστήμιο του Durham στη βορειοανατολική Αγγλία, για να διαπιστώσουν αν πράγματι οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν αυτή την δυνητικά σωτήρια ικανότητα.

Η έρευνα που ξεκινά βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν πως οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν την ελονοσία, καθώς και στην πεποίθηση ότι κάθε ασθένεια αναδίδει μια ξεχωριστή μυρωδιά.

Η οργάνωση δήλωσε πως έχει ξεκινήσει τις ετοιμασίες που απαιτούνται ώστε να εκπαιδευτούν, μέσα σε έξι εβδομάδες, τα σκυλάκια της για να «βοηθήσουν στην ταχεία, μη παρεμβατική διάγνωση που θα μας οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας».

Η Medical Detection Dogs έχει στο παρελθόν εκπαιδεύσει σκυλάκια να ανιχνεύουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, το Πάρκινσον και οι βακτηριδιακές μολύνσεις, μόνο με την όσφρησή τους. Επίσης, μπορούν να εντοπίσουν μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος, πράγμα που ίσως βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του πυρετού.

«Επί της αρχής, είμαστε σίγουροι ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον COVID-19», δήλωσε η Claire Guest, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης.

«Αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι ο τρόπος που μπορούμε να απομονώσουμε την οσμή του ιού από τους ασθενείς και να την παρουσιάσουμε στα σκυλιά. Στόχος είναι τα σκυλιά να μπορούν να διαγνώσουν οποιονδήποτε, ακόμα και τους ασυμπτωματικούς, και να μας πουν αν χρειάζεται να εξεταστούν» συμπλήρωσε η ίδια. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, θα εξοικονομούσε σημαντικούς πόρους, αλλά και πολύτιμο χρόνο στο σύστημα υγείας.

Πηγή: AFP 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v