Τι μπορώ να φυτέψω την άνοιξη;

Ιδού τα πιο κατάλληλα λουλούδια και φυτά που μπορείς να φυτέψεις στις αρχές της άνοιξης για να στολίσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου.
Τι μπορώ να φυτέψω την άνοιξη;
Είναι η εποχή των χρωμάτων, των ανθισμένων δέντρων και των λουλουδιών με τα μεθυστικά αρώματα. Η άνοιξη έφτασε – δείτε με ποια φυτά και λουλούδια μπορείτε να την υποδεχτείτε, φυτεύοντάς τα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Τι να προσέξετε στην φύτευση αυτή την εποχή
Καλό είναι, επειδή ακόμα έχουμε αρχές άνοιξης, να επιλέξετε λουλούδια που μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και αν η θερμοκρασία ξαναπέσει σε επίπεδα χειμώνα – ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι πάντα γεμάτοι εκπλήξεις. Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα ανθισμένα λουλούδια από τα φυτώρια, ή να φυτέψετε σπόρους. Στην τελευταία περίπτωση όμως, υπολογίστε ότι θα χρειαστούν 4-6 βδομάδες μέχρι να τα δείτε να ανθίζουν. Αν επιλέξετε φυτά σε βολβούς, υπολογίστε ότι θα τα «απολαύσετε» το φθινόπωρο, επομένως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να προετοιμάσετε και το φθινοπωρινό σας μπαλκόνι.

Τι φυτεύουμε;
Αδρά μπορούμε να χωρίσουμε τις επιλογές σε τρεις κατηγορίες: Μυρωδικά, λαχανικά και λουλούδια.

-Μυρωδικά: Αυτή την εποχή, μπορείτε να προμηθευτείτε γλαστράκια με βασιλικό, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, λεμονόχορτο, μέντα, σέλινο και ρίγανη, με άλλα λόγια, τα πιο «διάσημα» μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας, που θα κάνουν τη βεράντα να μοσχομυρίσει και τα φαγητά και τις σαλάτες σας να νοστιμίσουν. Η καλλιέργειά τους παραδοσιακά ξεκινά την άνοιξη.

-Λαχανικά: Αν θέλετε να φτιάξετε όχι απλώς ένα μπαλκόνι «χάρμα οφθαλμών» αλλά και ένα κανονικό μποστανάκι με λαχανικά, αυτή την εποχή προτιμήστε να φυτέψετε φασολάκια, μελιτζάνες, ντομάτες και καλαμπόκι. Τον Απρίλιο είναι επίσης ιδανική εποχή να μεταφυτεύσετε αγγουράκια, πράσα, καρότα, πιπεριές και πράσα. Υπολογίστε ότι οι πρώτοι καρποί θα βρεθούν στα χέρια σας μετά από δύο με τρεις μήνες.

-Λουλούδια: Αν θέλετε να έχετε ποικιλία λουλουδιών και πανδαισία χρωμάτων στον χώρο σας, φροντίστε να φυτέψετε σταδιακά, ανά λίγες μέρες, διαφορετικά λουλούδια. Επειδή το καθένα έχει τα δικά του στάδια ανθοφορίας, συμβουλευτείτε το φυτώριο για τη σειρά με την οποία είναι καλύτερο να διαχειριστείτε τους σπόρους ή τα γλαστράκια σας. Ιδανικά για αυτό το διάστημα είναι λουλούδια όπως βιολέτες, πανσέδες, λίλιουμ, γαρδένιες, γαρύφαλλα, μπουκαμβίλιες, γιασεμί. Εξίσου όμορφες ανοιξιάτικες επιλογές είναι οι ίδιδες, οι κατιφέδες, οι νεραγκούλες, οι νάρκισσοι, οι καμπανούλες, τα πελαργόνια και οι μαργαρίτες. Φροντίστε να βάλετε τα λουλούδια με το πιο έντονο χρώμα σε σημείο που τα βλέπει περισσότερο ο ήλιος. Αν φυτέψετε λουλούδια στο ίδιο παρτέρι, κάντε το κατά σειρά ύψους (τα ψηλότερα πιο πίσω) και βοηθήστε τα με λίπασμα ή κομπόστ για να διατηρηθούν μέχρι και το καλοκαίρι. Προς το τέλος της άνοιξης, φυτέψτε λουλούδια που αγαπούν τη ζέστη, όπως έρωτες, πετούνιες, γεράνια και μπιγκόνιες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v