10 ιδέες για να τις κολλήσετε στον τοίχο

Απλές οδηγίες για να μετατρέψετε τους λευκούς τοίχους σας σε ενδιαφέρουσες διακοσμητικές προτάσεις χωρίς να ξοδέψετε σχεδόν τίποτα, με μικρά έργα τέχνης που φτιάχνονται στη στιγμή και παλιά χρηστικά αντικείμενα που αποκτούν νέα ζωή.
10 ιδέες για να τις κολλήσετε στον τοίχο
Βαρεθήκατε να βλέπετε τα ίδια καδράκια και τις ίδιες φωτογραφίες στους τοίχους σας, αλλά φοβάστε ότι θα χρειαστείτε μια μικρή περιουσία για να ανανεώσετε την εικόνα τους επενδύοντας σε κάτι πρωτότυπο; Ξανασκεφτείτε το. Έχουμε δέκα ιδέες για να δώσετε νέα πνοή στους άχρωμους τοίχους κάθε δωματίου, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά –σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις σχεδόν τίποτα.

Φυσικές… χειροτεχνίες

Αν στο σχολείο ενθουσιαζόσασταν με την χειροτεχνία, το απλό DIY project που βλέπετε στη φωτογραφία, επάνω, είναι για εσάς. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε πλαστικά (για να στέκονται καλύτερα) φύλλα λουλουδιών, τα οποία θα τοποθετήσετε στο κέντρο ενός καμβά, ή ενός απλού χαρτιού –το οποίο αργότερα θα τοποθετήσετε σε κορνίζα. Με ένα χρωματιστό σπρέι ψεκάζετε το μικρό έργο τέχνης σας, αφαιρείτε το κλαδί ή το φύλλο, και ως εκ θαύματος έχετε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

Όμορφα ημερολόγια

Ποιος είπε ότι τα ημερολόγια τοίχου δεν μπορούν να σταθούν και ως μίνι έργα τέχνης; Για να μιμηθείτε την σύνθεση της φωτογραφίας, αφαιρέστε το τζάμι από μια κορνίζα, κολλήστε στο εσωτερικό της χαρτί περιτυλίγματος, μια φωτογραφία, ή κάτι που θα εκτυπώσετε στο PC σας, και στερεώστε επάνω του, με κόλλα ή blue tack, το ημερολόγιο. Για να γυρνάτε εύκολα από μήνα σε μήνα, επιλέξτε ένα ημερολόγιο οι σελίδες του οποίου μπορούν να σκιστούν –και δεν γυρίζουν απλώς στο σπιράλ.

Παίζουμε κουζινικά;

Τα καδράκια της φωτογραφίας είναι ιδανικά για τους τοίχους της κουζίνας σας, και φτιάχνονται πανεύκολα: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκτυπώσετε σε ημιδιαφανές χαρτί τα σχέδια (μια αναζήτηση, για παράδειγμα, cooking utensils στο Google θα σας επιστρέψει χιλιάδες αποτελέσματα) τα οποία θα κολλήσετε επάνω σε παλιές σελίδες βιβλίων ή σημειώσεων –έξτρα πόντοι για τις χειρόγραφες συνταγές στο background. Εναλλακτικά, αντί για ημιδιαφανές χαρτί, μπορείτε να φτιάξετε την σύνθεση στο Photoshop από την αρχή: Γράμματα στο backround, περίγραμμα κουζινικών (ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο σας αρέσει) και επιλογή transparency από πάνω, εκτύπωση και… έτοιμο.

Η φύση στο σαλόνι

Θυμάστε την τάση που ευτυχώς πέθανε μαζί με τα 80s, και η οποία ήθελε βαλσαμωμένες πεταλούδες να κοσμούν τα κάδρα του σαλονιού; Η σύνθεση της φωτογραφίας δεν περιλαμβάνει νεκρά ζώα –και γι’ αυτό ακριβώς είναι όμορφη και όχι μακάβρια. Είναι, απλώς, εκτυπωμένες φωτογραφίες πεταλούδων, σε σειρά που επιτρέπει στα χρώματά τους να αναδειχθούν σε ένα ενδιαφέρον τόσο χρωματικά όσο και θεματικά αποτέλεσμα. Εννοείται πως η ιδέα λειτουργεί με οποιοδήποτε μοτίβο σας αρέσει: πεταλούδες, κοχύλια, θάλασσες, ηλιοβασιλέματα και πάει λέγοντας. Το πλήθος των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ενιαίο θέμα τους είναι που κάνει την σύνθεση ενδιαφέρουσα.

Μείναμε στο ράφι

Τα ραφάκια λειτουργούν τέλεια σε μικρούς χώρους, όπως αυτός της φωτογραφίας, και επιπλέον κοστίζουν ελάχιστα, τοποθετούνται πανεύκολα και δεν θέτουν περιορισμούς στη φαντασία σας: Μπορούν να γεμίσουν με… τα πάντα, από ενθύμια διακοπών μέχρι βαζάκια με μπαχαρικά, και από μικρές κορνίζες με φωτογραφίες μέχρι πορσελάνες σαν αυτές της φωτογραφίας. Για ακόμη πιο pop αποτέλεσμα, συνδυάστε διαφορετικά αντικείμενα μεταξύ τους (για παράδειγμα, μια κορνίζα ανάμεσα στα βαζάκια σας) και βάψτε τα ράφια σας σε ένα χρώμα που να κάνει αντίθεση με αυτό του τοίχου.

Ο καλλιτέχνης που κρύβεται μέσα σας

Οι εντυπωσιακές συνθέσεις της φωτογραφίας δεν κόστισαν τίποτα παραπάνω από τα χρήματα που αντιστοιχούν σε δύο λευκούς καμβάδες και λίγη μονωτική ταινία σε μεταλλική απόχρωση. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό. Με την ίδια λογική, μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να φτιάξετε αντίστοιχα έργα με ευτελή αντικείμενα –σκεφτείτε κουμπιά, κλωστές, σπρέι ή αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Θα εκπλαγείτε, ειδικά αν θεωρείτε πως δεν είστε καλιτεχνική φύση.

Μείνετε στο θέμα

Σίγουρα ανάμεσα στα παλιά διακοσμητικά και τα καδράκια που σκονίζονται στην αποθήκη υπάρχουν δύο ή περισσότερα με κοινό θέμα –ακόμα κι αν αυτό δε φαίνεται με την πρώτη ματιά. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, το μικρό καδράκι που κρέμεται ακριβώς πάνω από το γραφείο αποτέλεσε την έμπνευση για την τελική σύνθεση. Τα αντικείμενα που τοποθετήθηκαν γύρω του θυμίζουν, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο, την φύση, την φωλιά του πουλιού και τα χρώματα της άνοιξης τα οποία φέρνει στο μυαλό με την πρώτη ματιά. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον, ακόμη και αν δεν είναι ισορροπημένο χρωματικά.

Εικόνες στο (προσ)κεφάλι σας

Αν το προσκέφαλο του κρεβατιού σας είναι τόσο χαμηλό που αφήνει μεγάλο κενό χώρο στον τοίχο πίσω του, ή δεν υπάρχει καν, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ψευδαίσθησή του, τοποθετώντας πολλά καδράκια πίσω του, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας. Για να πετύχετε το εφέ του «πλέγματος», απλά τοποθετήστε τις κορνίζες, που πρέπει να είναι ίδιες μεταξύ τους, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, αφήνοντας μόνο 5-10 εκατοστά κενού χώρου ανάμεσά τους.

Υψηλή τέχνη

Μην αφήνετε τον χώρο πάνω από τα μεγάλα παράθυρα, ή πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας (αν αυτή είναι μεγάλη) ανεκμετάλλευτο. Τοποθετήστε καδράκια όπως αυτά της φωτογραφίας, που θα τραβήξουν το βλέμμα ψηλά, δημιουργώντας αυτομάτως την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Αν το υπόλοιπο δωμάτιο είναι πολύχρωμο, δοκιμάστε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ αν είναι ουδέτερο, όπως η γωνιά της φωτογραφίας, μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε με πολύχρωμες συνθέσεις.






Παλιά αντικείμενα, νέα ζωή


Ένας παλιός δίσκος σερβιρίσματος δίνει νέα πνοή στο υπνοδωμάτιο της φωτογραφίας, κρεμασμένος σαν έργο τέχνης στον τοίχο. Μην αφήνετε τα παλιά, χρηστικά αντικείμενα του σπιτιού να σκονίζονται στα ντουλάπια όταν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καλό γυάλισμα για να ξαναγεννηθούν.



Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v