Καθαρισμός καναπέδων –και όχι μόνο

Λεκέδες από μαρκαδόρους, από λάδια φαγητού, σκόνη και μικρόβια… Οι καναπέδες και τα χαλιά μας χρειάζονται κατά καιρούς συντήρηση, αν δεν θέλουμε να πάρουμε καινούργια. Δείτε πώς μπορούμε να τα καθαρίσουμε αποτελεσματικά και οικονομικά.
Καθαρισμός καναπέδων –και όχι μόνο
Δεν πρόκειται για υποχονδρία όταν μας πιάνει απόγνωση με τα χάλια του καναπέ μας, μετά από χρόνια χρήσης. Επειδή, όμως, δεν είναι καιροί για να αγοράσουμε καινούργιο καναπέ –ή έστω ταπετσαρία για τον επενδύσουμε, εξετάζουμε τι εναλλακτικές υπάρχουν για να τον καθαρίσουμε, μαζί με τα χαλιά του σπιτιού μας, από λεκέδες, και πόσο θα μας κοστίσει η κάθε μία:

Καθαρισμός Καναπέ
Από τα πιο δύσκολα προς καθαρισμό έπιπλα του σπιτιού είναι ο καναπές, ο οποίος ανάλογα με το ύφασμά του και το πόσο -και από τι- λερωμένος είναι χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Επιπλέον, αν ο καναπές είναι παλιός, σε αυτόν έχουν αναπτυχθεί ακάρεα, μικρόβια, βακτηρίδια κ.α., τα οποία μάλιστα έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν και στο εσωτερικό των μαξιλαριών του και να αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την υγεία την δική μας και των παιδιών.

Τι λύσεις υπάρχουν;
Απευθυνθείτε στους ειδικούς:
Στην αγορά θα βρείτε αρκετές εταιρίες που αναλαμβάνουν βιολογικούς -και όχι μόνο- καθαρισμούς καναπέδων, αλλά και στρωμάτων κρεβατιού. Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα στεγνού ατμού, αλλά και ασφαλών για την ποιότητα του υφάσματος -και την υγεία των κατοίκων του σπιτιού- απορρυπαντικών.

Το συνεργείο καθαρισμού της εκάστοτε εταιρίας έρχεται στον χώρο σας και μέσα σε μία-δύο ώρες, ανάλογα με το πόσο επιβαρυμένος είναι ο καναπές, έχει ολοκληρώσει το έργο του. Για λίγη ώρα θα πρέπει να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τον καναπέ, αλλά από εκείνη την στιγμή και μετά θα δείχνει ξανά σαν καινούργιος.

Το ενδεικτικό κόστος καθαρισμού ενός αρκετά λερωμένου τριθέσιου καναπέ από ύφασμα, με αποσπώμενα μαξιλάρια καθίσματος και πλάτης, από αρμόδιο συνεργείο, κυμαίνεται στα 120 ευρώ.

Εταιρίες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε: FMHellasEasy Clean και Eco Clean.

Κάντε το μόνοι σας:
*Ατμοκαθαριστής: Δεν είναι λίγοι που προτιμούν να αγοράσουν έναν ατμοκαθαριστή χειρός για να "φρεσκάρουν" τακτικά καναπέδες και άλλα έπιπλα. Ένας καλός ατμοκαθαριστής, ο οποίος λειτουργεί με νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε επιφάνεια, μπορεί να κοστίσει έως 80 ή 90 ευρώ (δείτε εδώ), ενώ υπάρχουν και οικονομικότεροι χαμηλότερης απόδοσης με 40-50 ευρώ (δείτε εδώ). Ωστόσο, αν θέλετε ένα πραγματικά επαγγελματικό μηχάνημα, το οποίο θα καθαρίσει σε βάθος τις ταπετσαρίες του καναπέ σας, προτιμήστε τον πολυκαθαριστή SE5100 της Kärcher, o οποίος διαθέτει δύο αποσπόμενους κάδους (ένας για το καθαρό νερό με το οποίο θα καθαρίσει ο καναπές και ένας που συσσωρεύει το βρώμικο νερό) και ειδικά εξαρτήματα για καναπέ. Θα τον βρείτε σε όλα τα καταστήματα της εταιρίας, με κόστος 295 ευρώ.

*Πανί-νερό-αμμωνία: Στην περίπτωση που ο καναπές σας έχει κάποιους μεμονωμένους λεκέδες, δοκιμάστε να τον καθαρίσετε βρέχοντας ένα μαλακό πανί με διάλυμα αμμωνίας – νερού, σε αναλογία ένα προς ένα. Τρίψτε κόντρα στο πέλος και έπειτα σκουπίστε τον με στεγνό πετσί και αφήστε τον να στεγνώσει.

Καθαρισμός χαλιού
Σκοπός του χαλιού είναι να πατιέται και άρα να λερώνεται, συνεπώς αν θέλουμε ένα πραγματικά καθαρό χαλί θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε πιο δυναμικά μέσα.

Τι λύσεις υπάρχουν;
Απευθυνθείτε στους ειδικούς:
Η απλούστερη, και οικονομική σχετικά, λύση είναι να δώσετε τα χαλιά σας για καθαρισμό (και πιθανώς φύλαξη) σε κάποιο κοντινό σας ταπητοκαθαριστήριο. Το κόστος καθαρισμού εξαρτάται από το μέγεθος του χαλιού (υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο) και από την ποιότητα του χαλιού (αν είναι μηχανής ή μοκέτα, χειροποίητο ή μεταξωτό). Ενδεικτικά, για ένα χειροποίητο χαλί διάστασης 2 x 2,5 μέτρων υπολογίστε περί τα 25 με 30 ευρώ για καθαρισμό και επιστροφή και περί τα 30 με 40 ευρώ για καθαρισμό και φύλαξη. Ωστόσο, αν το χαλί σας είναι «αντίκα», κάποιας αξίας και πολύ ευαίσθητο, είναι ασφαλέστερο να το καθαρίσετε μόνοι σας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους.

Κάντε το μόνοι σας:
Για περισσότερη εξοικονόμηση χρημάτων ή για χαλιά με τοπικούς λεκέδες, αφού καθαρίσετε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα ή τα παραπάνω μηχανήματα καθαρισμού με ατμό, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:
*Σόδα: Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Ρίξτε ένα ελαφρύ στρώμα μαγειρικής σόδα πάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.

*Ξύδι: Ο καθαρισμός με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος ξύδι προς τρία μέρη νερό) είναι ιδανικός για την συντήρηση του χαλιού, την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων, ενώ προσφέρει γυαλάδα στα χρώματα.

*Λεκές από λάδι: Απορροφήστε τον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ και αφαιρέστε με υγρό πανί. Για ακόμα πιο δύσκολο λεκέ, απορροφήστε με ένα πανί τον λεκέ, τρίψτε τον έπειτα με καλαμποκάλευρο και έπειτα συνεχίστε με απορρυπαντικό.

*Λεκές από κόκκινο κρασί ή καφέ: Στρώστε μερικά χαρτιά κουζίνας για να απορροφηθεί το υγρό και έπειτα ταμπονάρετε τον λεκέ με οξυζενέ και σόδα (1/4 φλιτζανιού οξυζενέ προς 1 κουταλάκι σόδα). Τέλος στεγνώστε με πιστολάκι μαλλιών.

*Λεκές από τσίχλα: Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια πάνω στην τσίχλα για να παγώσει. Έπειτα με ένα κουτάλι προσπαθήστε να αφαιρέσετε την τσίχλα. Αν έχουν μείνει υπολείμματα τρίψτε τα με ένα καθαρό πανάκι ποτισμένο με καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό για χρώματα.

*Λεκές από κερί: Βάλτε πάνω στο κερί μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας. Με ζεστό αλλά όχι καυτό σίδερο σιδερώματος πιέστε πάνω από το χαρτί. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί. Αν μείνουν υπολείμματα αφαιρέστε τα με βενζίνη ή διαλυτικό χρωμάτων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v