20 βήματα προς την τέλεια διακόσμηση

Όσο κι αν πιστεύουμε πως έχουμε γούστο και άποψη σχετικά με τη διακόσμηση του σπιτιού μας, δεν είναι λίγες οι φορές που αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι κάνουμε λάθος. 20 χρυσοί κανόνες των ειδικών μας δείχνουν το δρόμο προς το ιδανικό σπίτι.
20 βήματα προς την τέλεια διακόσμηση
Όλοι θέλουμε να διακοσμούμε το σπίτι μας σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο και την οικονομική μας δυνατότητα. Επειδή όμως η διακόσμηση κρίνεται από τις λεπτομέρειες, είναι μάλλον απίθανο, όταν επιλέγουμε έπιπλα και αξεσουάρ, να μην κάνουμε λάθη. Και αυτό γιατί, εφόσον δεν είμαστε ειδικοί, συχνά μπερδευόμαστε ή ενθουσιαζόμαστε και επιλέγουμε πράγματα που μπορεί μεμονωμένα να είναι φανταστικά, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους να δείχνουν αλλοπρόσαλλα.

Για να αποφύγουμε να ζούμε σε ένα σπίτι-τσίρκο, ανατρέξαμε σε μερικές απλές αλλά χρυσές συμβουλές κάποιων από τους διασημότερους διακοσμητές του κόσμου που, εφαρμόζοντάς τις, θα μετατρέψουν το σπίτι μας στον προσωπικό μας παράδεισο.

Πριν προχωρήσετε, ωστόσο, στις όποιες αγορές, προσέξτε τη συμβουλή του Kenneth Brown, interior designer των celebrities του Los Angeles. «Μην κάνετε το σπίτι σας πολύ θεματικό, δεν θέλετε να μοιάζει με πάρκο αναψυχής. Εμπνευστείτε από ένα κεντρικό κομμάτι, αλλά μην το παρακάνετε. Ένα εστιακό κομμάτι σε κάθε δωμάτιο είναι αρκετό. Όταν προσθέτετε χρώμα στους τοίχους, επιλέξτε το βάφοντας μία επιφάνεια του τοίχου με αυτό και όχι από το χρωματολόγιο. Αφήστε τα έπιπλα να «ρέουν» στον χώρο, για να «αναπνέει» το δωμάτιο – μην τα στριμώχνετε σε τοίχους και γωνίες.»

Τώρα ολοκληρώστε με αυτές τις 20 «χρυσές» πινελιές:

1. Προσθέστε στους τοίχους σας καθρέφτες, που δημιουργούν προοπτικές, αλλά μόνο εφόσον έχουν πλαίσιο.

2. Πείτε ναι στακεριά, που βελτιώνουν την ατμόσφαιρα του δωματίου, αλλά μην το παρακάνετε με τα αρωματικά. Ένα αρωματικό σε κάθε δωμάτιο είναι αρκετό.

3. Δημιουργήστε «στρώματα» φωτός στο χώρο με επιδαπέδιες λάμπες και λαμπατέρ σε τραπεζάκια, αλλά μην χρησιμοποιείτε λάμπες άνω των 60 watt. Οι λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι δημιουργούν συνήθως μία «παγωμένη» ατμόσφαιρα, οπότε αν επιμένετε για φως στο ταβάνι επιλέξτε τουλάχιστον ένα φωτιστικό με dimmer.

4. Συνοδέψτε τα έπιπλα του κάθε χώρου με ένα χαλί που θα τα «δένει» μεταξύ τους, αλλά αποφύγετε πολύ μικρά χαλιά. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να πατάτε το χαλί όταν θα κάθεστε σε ένα έπιπλο. Για χαλί μπροστά από το κρεβάτι επιλέξτε κάποιο στενό ίσως αλλά αρκετά μακρύ ώστε να έρχεται πιο έξω από το φάρδος του κρεβατιού.

5. Αλλάζετε τα μαξιλάρια στους καναπέδες σας ανάλογα με την εποχή. Μην περιορίζεστε με μόνο δύο μαξιλάρια σε κάθε καναπέ. Πειραματιστείτε με περισσότερα στιλ και σχέδια που μπορούν να προσδώσουν ένα διαφορετικό look στο σαλόνι. Προσέξτε όμως, αν δείτε ότι τα μαξιλάρια εμποδίζουν τους καλεσμένους σας να κάθονται αναπαυτικά στον καναπέ ή ότι καταλήγουν στην αγκαλιά τους, τότε μάλλον το έχετε παρακάνει.

6. Φέρτε μέσα στο σπίτι φρέσκα λουλούδια και πρασινάδα που θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα το κάνουν να φαίνεται πιο… καλοκαιρινό. Αν ωστόσο θέλετε να επιχειρήσετε μόνοι σας μία ανθοσύνθεση κάντε το καθιστοί, για να δείτε πώς θα φαίνεται όταν οι καλεσμένοι σας θα κάθονται, ώστε να μην μοιάζει με ζούγκλα.

7. Έχετε ένατραπεζάκι δίπλα από κάποιον καναπέ στο σαλόνι σας, για να μπορεί κανείς εύκολα να πιάσει το ποτήρι του ή να χρησιμοποιήσει το σταχτοδοχείο. Μάλιστα, δεν χρειάζεται όλα τα τραπεζάκια του σαλονιού να είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό, ενώ μπορούν ακόμα να έχουν και διαφορετικό χρώμα ξύλου μεταξύ τους.

8. Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά αντικείμενα του σπιτιού σας και συγκεντρώστε τα σε ένα μέρος ώστε να δημιουργηθεί μία μικρή συλλογή που θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερο από το αν ήταν αυτά τα αντικείμενα σκόρπια στο χώρο. Π.χ. κορνίζες με φωτογραφίες, βαζάκια με ασορτί κηροπήγεια, κεράκια.

9. Ελέγχετε τη «ροή». Ορίστε τους ελεύθερους χώρους κίνησης του σπιτιού σύμφωνα με τη θέση των επίπλων. Τοποθετήστε τα καθίσματα (καναπέδες, καρέκλες) κοντά μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένας χώρος «συζήτησης». Αφήστε όμως χώρο για να μπορεί κανείς να περπατά ανάμεσα από εσάς και το coffee-table αν χρειαστεί και να μην σκοντάφτει στα πόδια σας. Και αν σας εκνευρίζει να εμποδίζουν το οπτικό σας πεδίο, βάλτε την τηλεόραση σε μία γωνία όπου δεν θα περνούν όλοι από μπροστά της για να πάνε π.χ. στην κουζίνα.

10. Μην είστε «τετράγωνοι». Ησυμμετρία δημιουργεί αναμφίβολα μία αίσθηση τάξης και ηρεμίας, αλλά όταν ακολουθείται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται στατικό. Αναταράξτε λίγο τα πράγματα. Αν τα έπιπλά σας είναι τοποθετημένα συμμετρικά, κρεμάστε στους τοίχους ασύμμετρους πίνακες ή -αντίθετα- διατηρήστε συμμετρικά τους πίνακες στους τοίχους αλλά τοποθετήστε τα έπιπλα σε πιο ελεύθερες θέσεις.

11. Καμουφλάρετε τιςγωνίες. Μην αφήνετε άδειες τις γωνιές του σπιτιού γιατί δείχνουν ακόμα πιο μεγάλες και τραβούν το βλέμμα. Γεμίστε τις: Τοποθετήστε ένα σεντούκι ή μία ντιβανοκασέλα, δημιουργήστε μία όμορφη γωνίτσα με φωτογραφίες στους τοίχους και μία αναπαυτική πολυθρόνα, αν υπάρχει παράθυρο βάλτε μία μεγάλη γλάστρα ή, αν όχι, μία εντυπωσιακή επιδαπέδια λάμπα.

12. Μην «κρεμιέστε». Όταν κρεμάτε φωτογραφίες ή πίνακες στους τοίχους φροντίστε ώστε να βρίσκονται στο ύψος των ματιών ή περί το 1,60μ. από το πάτωμα. Αν πρέπει κανείς να στραβώσει το λαιμό του για να τις δει, έχουν χάσει όλη τους την αξία.

13. Μην σκέφτεστε ότι ταχρώματα πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά να αναμιγνύονται. Η καλή διακόσμηση δεν απαιτεί μαθηματικούς υπολογισμούς στο χρώμα.

14. Όταν επιλέγετε ένα έπιπλο μην το κρίνετε τόσο από το κάλυμμά ή την ταπετσαρία του όσο από τις γραμμές του, το σχήμα και το «ρυθμό» του. Αγοράστε το όχι σύμφωνα με την εκάστοτε μόδα αλλά επειδή ξέρετε ότι θα το λατρεύετε για όλη σας τη ζωή. Τα υφάσματα, άλλωστε, αλλάζουν ανά πάσα στιγμή.

15.Ανανεωθείτε. Εκτυπώστε μεγάλες φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές σας διακοπές ή από ένα εντυπωσιακό πάρτι και τοποθετήστε τις σε μία πλευρά του σπιτιού, που θα μοιάζει με εκθεσιακό χώρο. Δεν είναι ανάγκη να τις κρεμάσετε στον τοίχο. Κάποιες μπορούν να τοποθετηθούν και στο πάτωμα, μέσα σε ωραία αλλά λιτά πλαίσια εννοείται, δίπλα σε μία άνετη πολυθρόνα ή ένα τεράστιο επιδαπέδιο βάζο. Ανανεώνετε τακτικά την προσωπική σας «έκθεση» με νέα αντικείμενα που σας γεμίζουν χαρά.

16. Μην αμελείτε τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά: τραπεζομάντιλα, πιατικά, ποτήρια, βάζα, τασάκια. Προσθέστε χρώμα και καλό γούστο με αυτά στους χώρους σας. Θα δείτε πως το αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια.

17. Τοποθετήστε ενδιαφέροντα έργα τέχνης που εκφράζουν απόλυτα την προσωπικότητά σας. Η τέχνη, άλλωστε, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης με τους φίλους και τους καλεσμένους σας.

18. Αναμείξτε μερικά διακοσμητικά κομμάτια από άλλους πολιτισμούς για να κάνετε τη διακόσμησή σας πιο ενδιαφέρουσα. Ασιατικά λακαρισμένα έπιπλα, για παράδειγμα, σεντούκια ή παραβάν μπορούν να προσδώσουν μία εντυπωσιακή διάσταση στο σπίτι σας.

19. Καθαριότητα. Το Α και το Ω για ένα ευχάριστο και υγιές σπίτι.

20. Μην προσπαθείτε να αγγίξετε την τελειότητα όσον αφορά στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Ιδανικό είναι όταν το σπίτι το ζούμε. Οπότε δεν χρειάζεται να είναι τα πάντα στη θέση τους.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v