Λαχταριστές και πρωτότυπες συνταγές με αρακά

Είναι σούπερ θρεπτικός, είναι και πεντανόστιμος, αλλά αυτά τα ξέρατε. Αυτό που δεν ξέρατε είναι σε πόσα απίθανα πιάτα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Λαχταριστές και πρωτότυπες συνταγές με αρακά

Αρακάς φούρνου με πουρέ πατάτας

Υλικά:
750 γρ. πατάτες, 1,5 κιλά αρακάς φρέσκος μαζί με το κέλυφος ή 800 γρ. κατεψυγμένος, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. καπνιστό ζαμπόν, 1 κύβο μυρωδικών, 160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ματσάκι δυόσμο, φρέσκο, 100 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο, 1-2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

Εκτέλεση:
Σε βραστό, αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές σε ένα μπολ. Κατά τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 3-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι. Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι μέσα στο μπολ ώστε να γίνουν πουρές που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα. Δεν τις θέλουμε λείες. Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε εάν χρειάζεται.

Το μείγμα του πουρέ το βάζουμε στο ταψάκι, πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι λείο αντίθετα φαίνεται πιο ωραίο αν είναι λίγο “χωριάτικο”.
Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Αρακάς λεμονάτος με μουστάρδα

Υλικά:
170 ml ελαιόλαδο, 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 σκόρδο φρέσκο ψιλοκομμένο, 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια στο μέγεθος του αρακά, 250 gr πατάτες κομμένες στο διπλάσιο μέγεθος του αρακά, 200 ml ζωμό λαχανικών, 600 gr αρακάς καθαρισμένος μικρός και τρυφερός (2 kg ακαθάριστος), 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon, χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος, ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρόλι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο με 50 ml ελαιόλαδο για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για αλλά 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να εξατμισθούν τα ζουμιά. Στα τελευταία 3-4 λεπτά προσθέτουμε και τα καρότα.

Εν τω μεταξύ σε μία άλλη κατσαρόλα και σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τον αρακά για 3-4 λεπτά. Σουρώνουμε τον αρακά και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες. Βράζουμε για 30 δεύτερα και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμόνι , τη μουστάρδα Maille, τον άνηθο και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ομελέτα φούρνου με αρακά και σαλάμι μπύρας

Υλικά:
4 αβγά, 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ, 1½ φλ. αρακά φρέσκο, 1 φλ. φετούλες καρότου, 1 φλ. σαλάμι, σε λεπτές λωρίδες, 100ml γάλα φρέσκο, 1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι, 100ml ελαιόλαδο, ½ φλ. φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. δυόσμο ξερό, τριμμένο, ½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς όλα τα λαχανικά.

Προσθέτουμε το σαλάμι μπύρας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δυόσμο, τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να σφίξει και να χρυσίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρουμε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή πασπαλίζοντας με λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Βελουτέ αρακά

Υλικά:
250 γρ. αρακά ξερό, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, Ελαιόλαδο, Αλάτι, Πεπεροντσίνο

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τον αρακά από το προηγούμενο βράδυ. Σουρώνουμε και σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον αρακά, τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά και σκεπάζουμε με το ζωμό. Αφήνουμε να βράσει 1 ώρα μέχρι να χυλώσουν. Περνάμε στο μίξερ, ελέγχουμε από αλάτι και σερβίρουμε με πεπεροντσίνο και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι από εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v