Μπαίνουμε στην κουζίνα… αναβιώνουμε το έθιμο!

Σήμερα αφήνουμε όλες τις άλλες δουλειές στην άκρη και... κατευθυνόμαστε στην κουζίνα. Βάζουμε ποδιές, σηκώνουμε τα μανίκια και βάφουμε πρωτότυπα αυγά, φτιάχνουμε γεμιστά τσουρέκια και πλάθουμε πεντανόστιμα κουλουράκια, παρέα, φυσικά, με το In2life.
Μπαίνουμε στην κουζίνα… αναβιώνουμε το έθιμο!
Μας αρέσουν τα πασχαλινά έθιμα γιατί μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια! Όταν η μαμά έφτιαχνε πεντανόστιμα τσουρέκια και όταν την βοηθούσαμε να βάψει κατακόκκινα αυγά. Τα έθιμα, βέβαια, με τα χρόνια αλλάζουν. Τα τσουρέκια γίνονται γεμιστά, τα αυγά βάφονται σε όποιο άλλο χρώμα προτιμάμε και τα κουλουράκια αποκτούν περίεργα σχήματα ή γίνονται… διαίτης! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα έθιμα αυτά έχουν αξία αν τηρούνται από εμάς τους ίδιους μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Σήμερα, λοιπόν, που ο χρόνος μας το επιτρέπει, βάζουμε ποδιές, σηκώνουμε τα μανίκια, διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες του In2life και φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά αυγά, τσουρέκια και κουλουράκια!

Βάφουμε αυγά!
Για την ιστορία του αυγού έχουμε ξαναμιλήσει (δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του Πάσχα έχει τις ρίζες του -πολύ πριν ο χριστιανισμός γίνει θρησκεία- στην αρχαιότητα και μάλιστα στην αρχαία Ρώμη, στην Κίνα και στην Αίγυπτο που τα αυγά βάφονταν και μοιράζονταν σε γιορτές αποτελώντας, μεταξύ άλλων, σύμβολο γονιμότητας. Το βάψιμο των αυγών, σήμερα, αποτελεί πασχαλινό έθιμο σε όλο σχεδόν τον κόσμο και ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο, πολλοί έχουν επηρεαστεί από το εξωτερικό και βάφουν αυγά σε περισσότερα χρώματα πέρα από το παραδοσιακό κόκκινο.

Η παράδοση που έχει, ωστόσο, διατηρηθεί στην Ελλάδα είναι ότι τα αυγά βάφονται Μεγάλη Πέμπτη, ως απαρχή της εορτής που πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Παίρνουμε, λοιπόν, εικαστικές ιδέες από «έμπειρους» βαφείς αυγών και σας προτείνουμε πρωτότυπους τρόπους για να βάψετε τα πιο όμορφα αυγά. Διαλέξτε και… φτιάξτε:

* Η μέθοδος του καλσόν: Αν σας έχει μείνει κάποιο σχισμένο καλσόν που δεν έχετε πετάξει, έχει καλώς. Διαφορετικά θα πρέπει να θυσιάσετε ένα καινούργιο. Το καλσόν θα αποτελέσει την συσκευασία μέσα στην οποία θα τοποθετηθεί το αυγό για να βράσει. Σχετικά με το σχέδιο του βαψίματος τώρα, θα χρειαστείτε μικρά ανθάκια και φυλλαράκια με περίεργα σχήματα, π.χ. μαργαρίτες ή αγκαθωτά φυλλαράκια, τα οποία θα βρέξετε και θα «κολλήσετε» πάνω στο γυμνό αυγό (το οποίο καλύτερα να είναι άσπρο). Για να στερεωθούν, όμως, θα πρέπει να «αγκαλιάσετε» το αυγό με κρεμμυδόφυλλα (εξωτερικά), και έπειτα όλη αυτή η σύνθεση θα πρέπει να μπει στο καλσόν-πουγκί, το οποίο θα δέσετε σφιχτά. Όταν θα έχετε φτιάξει αρκετές αυγοσυνθέσεις ώστε να τοποθετηθούν σε μία κατσαρόλα κοντά μεταξύ τους, τις βάζετε να βράσουν ρίχνοντας μέσα στο νερό ό,τι χρώμα (ή χρώματα) βαφής προτιμάτε.

Τα κρεμμυδόφυλλα θα δώσουν έτσι κι αλλιώς μία πορτοκαλί απόχρωση αλλά και κάθετες γραμμές και τα σχέδια από τα ανθάκια θα αναδείξουν τα αυγά σε πραγματικά έργα τέχνης! Μην ξεχάσετε να τα λαδώσετε όταν θα είναι έτοιμα για να γίνουν ακόμα πιο εντυπωσιακά.

* Η μέθοδος του γκοφρέ: Όπως καταλάβετε για την μέθοδο αυτήν θα χρειαστείτε χαρτί γκοφρέ. Θα χρειαστείτε, επίσης, απαραιτήτως γάντια. Φυσικά θα πρέπει να έχετε αυγά, ένα μπολ με νερό και πολύχρωμα γκοφρέ χαρτάκια σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ απλή. Καταρχήν βράζουμε καλά τα αυγά μέχρι να σφίξουν τελείως. Έπειτα, παίρνουμε ένα-ένα τα αυγά, βρέχουμε τα χαρτάκια στο μπολ με το νερό και τα κολλάμε πάνω στο κάθε αυγό, όπως θέλουμε, μέχρι να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια. Αφού τελειώσουμε με όλα τα αυγά, τα αφήνουμε στην αυγοθήκη μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Ξετυλίγουμε μετά τα αυγά από τα χαρτάκια, τα λαδώνουμε και απολαμβάνουμε τα υπέροχα χρώματά τους!

* Η μέθοδος της δαντέλας: Εδώ θα χρειαστείτε (πέρα από αυγά, κατά προτίμηση λευκά) λίγα κομμάτια δαντέλας (υπάρχει και χάρτινη δαντέλα, μην χαλάμε τις καλές…), λίγη κλωστή και κρύα βαφή αυγών. Καταρχήν βράζουμε τα αυγά μέχρι να σφίξουν καλά. Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα τυλίγουμε ένα-ένα με ένα κομμάτι δαντέλας όπως θέλουμε (είτε ολόκληρα ή στη μέση ή σε μία μόνο πλευρά τους) και στο τελείωμα της δαντέλας την δένουμε σφιχτά με την κλωστή. Από εκεί και πέρα βάφουμε κανονικά τα αυγά με την κρύα βαφή, τοποθετώντας τα αυγά προσεκτικά στο μπολ με την βαφή για να μην φύγει η δαντέλα και να μην σπάσουν και ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής. Όταν τα αυγά θα είναι έτοιμα και θα έχουν στεγνώσει, αφαιρούμε την δαντέλα, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι και απολαμβάνουμε το τέλειο αποτέλεσμα!

Φτιάχνουμε τσουρέκι!
Το τσουρέκι έχει την δική του ιστορία. Δεν έχει γίνει γνωστό από πού ακριβώς ξεκίνησε αυτή, πιθανότητα από την Κωνσταντινούπολη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η λαμπροκουλούρα (όπως λέγεται σε κάποια μέρη της Ελλάδας) ζυμώνεται για «το καλό». Γι’αυτό, άλλωστε, τα παλαιότερα χρόνια τουλάχιστον, οι αγρότες παράχωναν κομμάτια τσουρεκιού και τσόφλια αυγών στα χωράφια τους για να γίνουν πιο καρπερά. Με την συνταγή, πάντως, που θα σας δώσουμε σήμερα για το πιο ενδιαφέρον τσουρέκι που έχετε φάει ποτέ (με γέμιση και γλάσο), το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει κανένα κομμάτι τσουρεκιού για άλλους σκοπούς πέρα του αυτονόητου… Καλή προετοιμασία και καλή σας απόλαυση:

Τι θα χρειαστούμε
4 μικρές κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
½ κούπα γάλα
¼ της κούπας ζάχαρη
2 αυγά
1/3 της κούπας βούτυρο
2 βανίλιες
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μέλι (αραιωμένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό)
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
¼ της κούπας κακάο
1/3 της κούπας φουντούκια θρυμματισμένα
1 κούπα άχνη ζάχαρη
Νερό

Τι θα κάνουμε
Όπως καταλάβατε αυτό δεν είναι ένα απλό τσουρέκι. Έχει γέμιση, έχει γλάσο αλλά επειδή δεν έχει πολύ ζάχαρη είναι σχετικά «light». Ξεκινάμε, λοιπόν: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και αφού τα ανακατέψουμε προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά. Στην αργή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε το μείγμα για 2 λεπτά μέχρι να αναμειχθεί καλά και στην συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να μην κολλάει στα δάχτυλα. Όταν είναι έτοιμη την σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 περίπου ώρες. Μετά τις 2 ώρες, πατάμε με τα δάχτυλα το μείγμα για να ξεφουσκώσει και το απλώνουμε καλά σε ένα ταψί (στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος).

Συνεχίζουμε με την γέμιση. Αλείφουμε το μείγμα με το μέλι (που έχουμε αραιώσει με το νερό) και από πάνω, στην μέση του μείγματος, απλώνουμε (αφού τα έχουμε ανακατέψει) το κακάο, την μαύρη ζάχαρη και τα φουντούκια. Κόβουμε τις δύο άκρες του μείγματος (που δεν έχουν πάνω τους γέμιση) σε φαρδιές και λοξές λωρίδες και σταυρώνουμε μία-μία τις λωρίδες από τις αντίθετες άκρες μεταξύ τους για να «αγκαλιάσουν» την γέμιση που βρίσκεται στην μέση, κλείνοντας την πάνω και κάτω άκρη του μείγματος, το οποίο πλέον έχει πάρει μορφή άψητου τσουρεκιού. Τοποθετούμε πάλι του ταψί σε ένα ζεστό μέρος για 40 περίπου λεπτά, να φουσκώσει λίγο ακόμα. Και όταν το μείγμα είναι έτοιμο το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.

Ενώ το τσουρέκι μας ψήνεται ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε ένα μπολάκι μερικές κουταλιές άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα να βραχεί η ζάχαρη, και αφού την ανακατέψουμε λίγο την απλώνουμε πάνω στο τσουρέκι όταν αυτό θα έχει κρυώσει εντελώς. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε από πάνω και σιρόπι σοκολάτας και να ρίξουμε και μερικά τριμμένα φουντούκια. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!

Πλάθουμε κουλουράκια!
Αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών εθίμων αποτελούν φυσικά και τα πασχαλινά κουλουράκια. Τα κουλουράκια, όπως και τα τσουρέκια και όλα τα πασχαλινά ζυμωτά, συμβολίζουν σύμφωνα με την παράδοση την ευγονία, την ζωτική αναγέννηση και την σωματική κάθαρση, αφού τα υλικά αγαθά μετατρέπονται σε ζωτική τροφή, η οποία βοηθά την ενδυνάμωση του οργανισμού. Πόσο μάλλον όταν η τροφή αυτή είναι τόσο νόστιμη και γλυκιά όπως τα κουλουράκια που σας προτείνουμε να φτιάξετε παρακάτω:

Τι θα χρειαστούμε
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
250 γρ. βούτυρο μαλακό
3 ποτήρια άχνη ζάχαρη
4 αυγά + 1 αυγό για άλειμμα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 βανίλια
1 ποτήρι γάλα

Τι θα κάνουμε
Ρίχνουμε το βούτυρο (το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) στο μίξερ και το χτυπάμε πολύ καλά για 20’, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, ένα-ένα τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά. Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στο μίξερ με το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 20’. Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα τόσο ώστε να είναι αρκετά χλιαρό αλλά όχι βραστό και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ, μέσα στο οποίο προσθέτουμε την αμμωνία και πολύ γρήγορα να ρίξουμε και αυτό το μείγμα στο μίξερ (πριν προλάβει να αφρίσει πολύ η αμμωνία) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μισό αλεύρι, στην συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια και αφού αναμειχθούν όλα καλά βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα. Σιγά-σιγά, και ενώ ανακατεύουμε με την κουτάλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, αλλά επειδή το μείγμα θα αρχίσει να σφίγγει πολύ, συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Μετά από λίγο η ζύμη θα είναι έτοιμη. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ένα αυγό που έχουμε κρατήσει και με το οποίο θα αλείψουμε τα κουλουράκια όταν τα πλάσουμε. Και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια σε όποιο σχέδιο μας αρέσει. Το ιδανικό, βέβαια, είναι να έχουμε ήδη φόρμες που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε ωραίο σχήμα στα κουλουράκια μας. Και τα τοποθετούμε (αφήνοντας χώρο μεταξύ τους) σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε πρώτα απλώσει λαδόκολλα. Τα αλείφουμε όλα με το αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά (ή έστω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν). Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα καταβροχθίσουμε!

Καλό Πάσχα!

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v