Η τιμωρία «στην γωνία» κάνει κακό στα παιδιά

Μια από τις πιο συνηθισμένες τιμωρίες, το time-out στην γωνία, προκαλεί τεράστιο κακό στα παιδιά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Η τιμωρία «στην γωνία» κάνει κακό στα παιδιά
Όλοι μας θυμόμαστε, όταν ήμασταν παιδιά, την πλέον κλασική τιμωρία του «στην γωνία μόνος σου». Είναι μια μέθοδος παλιά και δοκιμασμένη, αλλά οι επιστήμονες δηλώνουν πως είναι πολύ τραυματική για την ανάπτυξη του παιδιού. Μελέτες πάνω στην νευροπλαστικότητα, την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται, έδειξαν ότι η συγκεκριμένη τιμωρία μπορεί να αλλάξει την μορφή του εγκεφάλου.

Ενώ ο σκοπός της τιμωρίας είναι να δοθεί χρόνος στο παιδί για ανασκόπηση, το αποτέλεσμα είναι συνήθως το αντίθετο. Το παιδί νιώθει απόρριψη και αδικία, και πιστεύει ότι κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος, θα βιώνει τα ίδια συναισθήματα. Έτσι αμελείται εντελώς η διαδικασία του να μάθουμε στο παιδί να συζητάει, να λύνει τα προβλήματα και να φέρεται με σεβασμό. Ακόμα χειρότερα, εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι, στο μυαλό του παιδιού, ο συναισθηματικός πόνος που προκαλείται από την απομόνωση και την απόρριψη είναι ίδιος με τον σωματικό πόνο.

Τα παιδιά έχουν τεράστια ανάγκη για επαφή. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί η ευκαιρία, αντί για απομόνωση, περάστε περισσότερη ώρα με το παιδί και κουβεντιάστε μαζί του. Η ανάπτυξή τους βασίζεται στην αγάπη και την επικοινωνία, όχι στην μοναξιά και την απογοήτευση.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v