Εξωσχολικές δραστηριότητες: 6 πρωτότυπες δράσεις

Σχολή τσίρκου, ρομποτική, σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, μουσειακή εκπαίδευση. Τα παιδιά μαθαίνουν αλλά και διασκεδάζουν μέσα από έξι ιδιαίτερες εξωσχολικές δραστηριότητες.
Εξωσχολικές δραστηριότητες: 6 πρωτότυπες δράσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δε λέμε, καλό το μπαλέτο, ωραίο και το μπάσκετ, ιδανική και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου για το πιτσιρίκι. Όμως αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται αρκετά «μονότονα» και θέλετε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό, οι επιλογές που προσφέρουν τα κατά τόπους δημιουργικά κέντρα και μουσεία είναι δεκάδες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

Αν λοιπόν θέλετε το πιτσιρίκι σας να εξοικειωθεί με την τέχνη, τον χορό, τη ρομποτική ή ακόμα και το… τσίρκο, τότε δείτε παρακάτω έξι ιδιαίτερες εξωσχολικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν όλα τα παραπάνω.

Μαθητευόμενοι ακροβάτες

Συνεργασία σώματος και νου, δημιουργική έκφραση, εξαιρετική γυμναστική και παράλληλα ψυχαγωγία. Τα ακροβατικά για παιδιά αποτελούν μια νέα και ταχύτατα ανερχόμενη τάση, συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους επίδοξους περφόρμερς… τσέπης. Στα μαθήματα τσίρκου για παιδιά που οργανώνει η μοναδική σχολή τσίρκου στην Ελλάδα Circus Dayz στον Κεραμεικό τα πιτσιρίκια μυούνται στον μαγικό κόσμο του Καλλιτεχνικού Τσίρκο με τη βοήθεια εκπαιδευμένων καθηγητών σε έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο. Τα μαθήματα αφορούν παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 100€ μηνιαίως για 12 μαθήματα μιάμισης ώρας συν 15€ εγγραφή. Περισσότερα εδώ.

Κασπάροφ από… κούνια

Μπορεί ένα παιδί νηπιαγωγείου να μάθει σκάκι; Υπάρχουν τμήματα σκακιού για παιδιά; Έχει τις δυνατότητες ένα τόσο μικρό παιδί να κατανοήσει τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι «ναι» και τονίζουν ότι το σκάκι ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση του παιδιού, εξασκεί τη μνήμη και την ικανότητα λήψης σωστών, λογικών αποφάσεων και αναπτύσσει τη φαντασία. Μαθήματα σκάκι για παιδιά από 5 χρονών και πάνω προσφέρει η Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού (δείτε το πρόγραμμα εδώ), με κόστος 20€ ανά μήνα.

Ρομποτική

Διανύοντας μια εποχή όπου η τεχνολογία δεσπόζει σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, η εξοικείωση των παιδιών με αυτή δε θα μπορεί παρά να αποτελέσει μια άκρως δημιουργική εξωσχολική ασχολία. Εκπαίδευση, ενθουσιασμός, διασκέδαση και κατανόηση εννοιών με πραγματικά παραδείγματα, βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν τους υπολογιστές και τις κατασκευές και να αποκτήσουν εμπειρία στο να λύνουν προβλήματα και να φτιάχνουν κατασκευές που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Μαθήματα ρομποτικής για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου γίνονται στη σχολή πληροφορικής Safe PC στο Περιστέρι και στα TECHNOkids TECHNOPLUS Παλαιού Φαλήρου με μηνιαίο κόστος 65€ ανά άτομο συν 60€ εγγραφή.

Θεατρικό παιχνίδι

Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι; Πρόκειται για ένα δημιουργικό γεγονός, που προσφέρει άμεση απόλαυση στο παιδί, παράλληλα όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο έκφρασης και δημιουργίας, καθώς επίσης και σαν μέσο προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Αφήνοντας για λίγο το θρανίο, το παιδί καλείται να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού, να αναλάβει ρόλους, να βιώσει το θεατρικό φαινόμενο. Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά δημοτικού πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο Σχολείο Παιχνιδιού (κόστος 10€ ανά μάθημα), στο Πολύτεχνο στο Χαλάνδρι (45€ ανά μήνα) στο Play Gym στην Αγία Παρασκευή και σε άλλες διευθύνσεις εντός Αττικής που μπορείτε να δείτε εδώ.

Σύγχρονος χορός

Ο χορός, σε οποιαδήποτε μορφή του, βοηθά το παιδί να εκφράσει με δημιουργικούς τρόπους όσα αισθάνεται, σκέφτεται και παρατηρεί, να καλλιεργήσει τη φαντασία του και – φυσικά – να γυμνάσει ολοκληρωμένα το σώμα του με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Μαθήματα σύγχρονου χορού για παιδιά πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων στον Kinitira σε δύο ξεχωριστά τμήματα για παιδιά 4-6 ετών και 7 -14 (κόστος από 35€ ανά μήνα) και στη σχολή χορού Ραλλού Μάνου κάθε Παρασκευή.

Πάμε Μουσείο;
Τέχνη και επιστήμη, παιχνίδι και γνώση «παντρεύονται» αρμονικά μέσα από παιδικά εργαστήρια και σεμινάρια μουσείων τα οποία αφ’ ενός φέρνουν σε επαφή το παιδί με τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών αφ’ ετέρου δεν το αφήνουν να βαρεθεί κάνοντάς το να συμμετέχει σε διαδραστικά παιχνίδια τέχνης. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για παράδειγμα σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων. Θα αφορούν την ανακάλυψη των ιδιοτήτων και δυνατοτήτων διαφόρων υλικών (χαρτί, πηλός, φυσικά υλικά), αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές (7€ ανά παιδί ανά μάθημα), ενώ τα μορφωτικά προγράμματα του Μουσείου Ηρακλειδών συνδυάζουν την επιστήμη, με την τέχνη και τα μαθηματικά και απευθύνονται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (ο κάθε κύκλος ξεκινάει από 60€ και φτάνει μέχρι 80€ και διαρκεί ένα μήνα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v