Σχολικές ελλείψεις στη γυμναστική παιδεία

Οι ελλείψεις στον αθλητικό εξοπλισμό των σχολείων, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Έρευνα στα αγγλικά σχολεία αποκαλύπτει το… διεθνές πρόβλημα.
Σχολικές ελλείψεις στη γυμναστική παιδεία
Γνωστή είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σχολικά γήπεδα, τα οποία μάλλον «ζωντανεύουν» περισσότερο τα απογεύματα, παρά τα πρωινά στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος. Μέχρι πρότινος, όλοι πιστεύαμε πως αυτό είναι ένα μειονέκτημα που αφορά μόνο τα ελληνικά σχολεία, ενώ στα αντίστοιχα σχολικά προγράμματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ο αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητα. Μάλλον όμως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε, καθώς πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε σχολεία της Βρετανίας καταδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με αυτή, παραπάνω από τα μισά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, ούτε δύο ώρες εβδομαδιαίως. Εκατό μόλις μέρες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, τα σχολικά γήπεδα της αγγλικής πρωτεύουσας, φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί στο ελάχιστο από την Ολυμπιακή κληρονομιά.

Στην έρευνα, το 54% των γονέων που συμμετείχαν, δήλωσαν πως αν και τα παιδιά τους το επιθυμούν, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές σχολικές δραστηριότητες. Ο λόγος είναι πως η πλειοψηφία των σχολείων αποφάσισε να κάνει περικοπές στις αθλητικές παροχές. Έτσι, περίπου ένας στους επτά εφήβους κατά τη διάρκεια της τελευταίας του σχολικής χρονιάς δεν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει καμία αθλητική δραστηριότητα στο πλαίσιο του μαθητικού προγράμματος.

Οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν πως τα παιδιά τους αθλούνται σε εξωσχολικούς χώρους. Μάλιστα οκτώ στους δέκα υποστήριξαν ότι μετά τη λήξη των Ολυμπιακών αγώνων οι αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία των παιδιών είτε είχαν μειωθεί αισθητά στο σύνολό τους, είτε είχαν παραμείνει ίδιες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v