Ο ύπνος τρέφει το παιδί: Τί προκαλεί η έλλειψή του

Σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει η απώλεια ύπνου στην καθημερινότητα των παιδιών, προκαλώντας αδυναμία συγκέντρωσης και ελέγχου της παρορμητικότητας, καθώς και έντονη συναισθηματική φόρτιση, συμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ψυχολόγων.
Ο ύπνος τρέφει το παιδί: Τί προκαλεί η έλλειψή του
 Ξέρουμε αλήθεια πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τα παιδιά; Αν κρίνουμε από τις τελευταίες έρευνες, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αφού όπως φαίνεται είναι σημαντικά μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Συνήθως , οι γονείς που δεν κοιμούνται αρκετά μεταδίδουν αυτή τη συνήθεια και στα παιδιά τους. Πώς όμως θα αντιδρούσαν αν ήξεραν πως η έλλειψη ύπνου τα καθιστά παρορμητικά και τους δημιουργεί δυσκολίες στον έλεγχο των συναισθημάτων τους;

Η διακεκριμένη ψυχολόγος Reut Grube και οι συνάδελφοί της πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μελέτη στα πλαίσια της οποίας είτε πρόσθεταν, είτε αφαιρούσαν μία ώρα βραδινού ύπνου σε υγιή παιδιά ηλικίας επτά έως έντεκα ετών, για πέντε μέρες. Στόχος τους, όπως είπε η ίδια ήταν να διαπιστώσουν, αν αυτή η μικρή αυξομείωση του ύπνου θα επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Οι δάσκαλοι των παιδιών κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή των παιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, καθώς και με την αντιδραστικότητά τους.Τα αποτελέσματα ως προς την απόδοση και την προσοχή των παιδιών,έδειξαν πως αυτά που στερούνταν μία ώρα ύπνου είχαν δυσκολία στο να συγκεντρωθούν και σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία από αυτά που κοιμούνταν μία ώρα παραπάνω. Ως προς τη συμπεριφορά των παιδιών και τον βαθμό ευαισθησίας και παρορμητικότητας, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά, καθώς όπως φάνηκε τα παιδιά που κοιμούνταν λιγότερο εμφάνισαν έως και τέσσερεις φορές μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τα μέχρι πρότινος stadar τους. 
 
Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης μελέτης φαίνεται στο ότι δεν πραγματοποιήθηκε μέσα σε εργαστήρια, αλλά εισχώρησε στη ζωή των παιδιών. Τα αποτελέσματά της προκύπτουν μέσα από την άμεση παρακολούθηση της καθημερινότητάς τους και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

 Όπως προσθέτει η ψυχολόγος «κανένα από τα παιδιά δεν έγινε ιδιοφυία και κανένα από τα παιδιά δεν τρελάθηκε. Είναι όμως φανερό πως αυτές οι θεωρητικά μικρές αλλαγές στις συνήθειες των παιδιών, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους και αυτό από μόνο του τις καθιστά σημαντικές».

 Εν τέλει, είναι φανερό πως αν οι γονείς φροντίσουν να δώσουν προτεραιότητα στον ύπνο των παιδιών τους, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που αυτά αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γενικότερα. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως ο ύπνος είναι για την υγεία των παιδιών εξίσου σημαντικός με τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Μήπως λοιπόν σήμερα να βάλουμε τα παιδιά για ύπνο, πριν δουν και μια δεύτερη ταινία στην τηλεόραση;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v