Ένας κόσμος Άνω Κάτω: Η ActionAid παραδίδει μαθήματα… ζωής

Οι επισκέπτες του πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου της ActionAid επιβιβάζονται στο αεροπλάνο, δένουν τις ζώνες τους, και επισκέπτονται τα σπίτια και τα σχολεία των συνομηλίκων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και το ταξίδι προς έναν καλύτερο κόσμο ξεκινά.
Ένας κόσμος Άνω Κάτω: Η ActionAid παραδίδει μαθήματα… ζωής
Ένα αεροπλάνο διαφορετικό από τα άλλα ξεκινά καθημερινά την πτήση του για τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Επιβάτες του, είναι παιδιά από 6 έως 16 ετών. Για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, δεν περνούν τις πύλες του αεροδρομίου, αλλά εκείνες του εκπαιδευτικού κέντρου «Ένας κόσμος άνω κάτω» που λειτουργεί από το 2009 στα γραφεία της ActionAid στο Κουκάκι.

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εκπαιδευτικό κέντρο της ActionAid είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να συστήνει τα παιδιά στην πραγματικότητα συνομηλίκων τους από χώρες όπως η Κένυα, η Γουατεμάλα και το Μπαγκλαντές. Μέσα από διαδραστικά εκθέματα, οι μικροί επισκέπτες του κέντρου μαθαίνουν για το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας, η οποία προκαλείται από τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων των κατοίκων στις φτωχές χώρες. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά να οραματιστούν έναν πιο δίκαιο κόσμο και να σκεφτούν τρόπους συμμετοχής τους στη διαμόρφωσή του.

Τα έξι συνολικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Jambo! Καλώς ήρθατε στην Κένυα» οι μαθητές των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού γίνονται ερευνητές της ActionAid και καλούνται να ανακαλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και τις προτεραιότητες των κατοίκων της κοινότητας Μπάμα της Κένυα, κυρίως όσον αφορά το δικαίωμά τους και την πρόσβασή τους στην τροφή. Τι τρώνε κάθε μέρα; Πόσοι άνθρωποι μένουν σε κάθε σπίτι και πόσο μεγάλο είναι; Γιατί πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο; Τι λύσεις έχουν σκεφτεί για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τα προβλήματα της περιοχής τους; Και τελικά ποιος είναι ο δικός μας ρόλος σε αυτήν την κατάσταση;

Στα 90 λεπτά που διαρκεί το πρόγραμμα, οι μαθητές «ταξιδεύουν» με το αεροπλάνο της ActionAid ως την Μπάμα της Κένυας και γνωρίζουν τη ζωή της αγροτικής αυτής περιοχής μέσα από την καθημερινότητα της Έβελιν, ενός κοριτσιού 13 ετών, στο σχολείο, στην αγορά και στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού», μελετούν χάρτες που δείχνουν πώς μοιράζεται το φαγητό στους κατοίκους του κόσμου και συζητούν με τους συνοδούς τους και την εμψυχώτρια του προγράμματος για τα αίτια και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος. Όταν πια «φτάσουν» στην Κένυα, χωρίζονται σε ομάδες και επισκέπτονται το σπίτι της 13χρονης Έβελιν, που ζει με την εξαμελή οικογένειά της, το σχολείο της και την αγορά από την οποία η οικογένεια προμηθεύεται το αλεύρι για την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού της.



Αντίστοιχα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, για τους μαθητές του Γυμνασίου και πρόσφατα για το Λύκειο. Αναλυτικές περιγραφές των προγραμμάτων θα βρείτε εδώ ενώ εντυπώσεις από τους μαθητές διαφόρων σχολείων της Αττικής που επισκέφτηκαν το εκπαιδευτικό κέντρο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το εκπαιδευτικό κέντρο είναι γενικά σχεδιασμένο για να υποδέχεται σχολικές ομάδες. Είναι όμως, επίσης, ανοιχτό μια Κυριακή κάθε μήνα για μεμονωμένες επισκέψεις παιδιών μαζί με τους συνοδούς τους. Τα κυριακάτικα αυτά προγράμματα διαρκούν δύο ώρες, και το κόστος είναι 8€ για κάθε παιδί, και δωρεάν για τον συνοδό του. Στην περίπτωση των σχολικών επισκέψεων, το κόστος είναι 3€ για κάθε παιδί. Κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210 9211029, αλλά και online από εδώ.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v