@HOMEΠΑΙΔΙ

Γονείς και εφηβεία: Μαθήματα… τέχνης και ψυχολογίας στο «Ακαδήμεια»

Την σχέση των γονιών με τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία προσεγγίζουν το πολιτιστικό κέντρο Ακαδήμεια και οι Εκδόσεις Πατάκη μέσα από δύο θεατρικά και επιστημονικά σεμινάρια που διοργανώνονται με αφορμή το έργο «Αν εσύ ήμουν εγώ!»

Γονείς και εφηβεία: Μαθήματα… τέχνης και ψυχολογίας στο «Ακαδήμεια»

Παιδιά σε εφηβεία, γονείς σε… απόγνωση: Την πιο ιδιαίτερη περίοδο στην ζωή ενός παιδιού και την σχέση του με τους γονείς επιχειρεί να προσεγγίσει το πολιτιστικό κέντρο Ακαδήμεια, διαθέτοντας το κατάλληλο «υλικό»: Την παράσταση του Θεάτρου Νέων «Αν εσύ ήμουν εγώ!» η οποία επιχειρεί να αναδείξει θέματα όπως η διαφορετικότητα κατά την εφηβεία. Αυτό το ευαίσθητο ζήτημα θα αποτελέσει το επίκεντρο των δυο events που θα λάβουν χώρα την προσεχή εβδομάδα, με αφορμή το συγκεκριμένο έργο και την κυκλοφορία του ως βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η επιστήμη δίνει τις απαντήσεις

Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί μια πρόκληση για το μεγάλωμα και την εξέλιξη τόσο του παιδιού, όσο και του γονιού. Η ανάγκη για εύρεση απαντήσεων από την πλευρά των γονιών αναφορικά με όλα τα θέματα που αναδύονται και ζητούν άμεσες λύσεις, γίνεται ένας αγώνας με πολύ αγωνία, ματαίωση, φόβο και συχνά θυμό. Το ερώτημα που θέτουν οι γονείς είναι το πως θα μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους χωρίς να τα ακυρώνουν, αλλά και χωρίς να τα αφήνουν χωρίς όρια και κανόνες.

Προσπαθώντας να προτείνουν απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα γονέων και με αφορμή την έκδοση του έργου «Αν εσύ ήμουν εγώ!» σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη, το πολιτιστικό κέντρο Ακαδήμεια σε συνεργασία με τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο διοργανώνουν ομιλία για γονείς με θέμα «Εφηβεία και διαφορετικότητα: Σχέσεις γονιών – παιδιών. Η πορεία από την παιδικότητα στην αποπαίδωση – ενηλικίωση».

Οι απαντήσεις που θα προταθούν μέσα από αυτήν την παρέμβαση θα βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις «επικίνδυνες ενδείξεις της εφηβείας», ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τα παιδιά τους.

Ομιλήτρια: Μαρία Μαραγκοπούλου, (Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων)
4 Νοεμβρίου 2011, Ώρα: 7:00 μ.μ. – 9:00μ.μ.
Κατ’ εξαίρεση στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, Ακαδημίας 65, Αθήνα
Ελεύθερη είσοδος

…Και η τέχνη δίνει τις απαντήσεις

Ως συνέχεια της παραπάνω εκδήλωσης, την επόμενη μέρα 5/11 στις 12:00μ. – 2:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για εφήβους στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος) αξιοποιώντας το έργο «Αν εσύ … ήμουν εγώ!»: Θα παιχτούν αποσπάσματα της παράστασης από τους ηθοποιούς και θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι με εφήβους με θέμα: «Ταυτίσεις και ταυτότητες: Η διαφορετικότητα στην εφηβεία».

Συνήθως, οι ηθοποιοί είναι στην σκηνή και το κοινό τους παρακολουθεί. Τι μπορεί όμως να ζήσει κανείς όταν ηθοποιοί και κοινό παγώνουν στιγμές της παράστασης και δουλεύουν μαζί δημιουργώντας νέες σκέψεις για συζήτηση με αφορμή τα θέματα που έρχονται στο προσκήνιο, στο εδώ και τώρα; Οι έφηβοι που θα συμμετάσχουν στο πρωτότυπο αυτό βιωματικό εργαστήριο θα προσεγγίσουν μέσα από νέους δρόμους την δυνατότητα να εμπλουτίζεται κανείς μέσα τόσο από την ταύτιση, όσο και από την διαφορετικότητα του με τους άλλους.

Εμψυχώτριες: Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργό, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων
Θάλεια Καλλιαντά, Δασκάλα, Δασκάλα Δράματος/ Θεάτρου (MA: Drama In Education), Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος Θεάτρου Νέων
Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8,
5 Νοεμβρίου 2011, Ώρα: 12:00 μ. – 2:00μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v