Ετοιμάζοντας το σπίτι για το μωρό

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα υποδεχτείτε στο σπίτι ένα μωρό, η σωστή προετοιμασία του χώρου και οι κατάλληλες αγορές μοιάζουν με δαιδαλώδη διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο, χρήμα και απαντήσεις σε... καίρια διλήμματα.
Ετοιμάζοντας το σπίτι για το μωρό
της 'Ελενας Μπούλια

Πριν λίγο καιρό ονειρευόσασταν για το μωρό σας το καλύτερο: Τα πιο κομψά και design-άτα παιδικά έπιπλα, το πιο καινούργιο καρότσι για τις μετακινήσεις του, τους τελευταίους τεχνολογίας αποστειρωτές μπιμπερό και συστήματα ενδοεπικοινωνίας μοναδικής εμβέλειας. Μετά κάνατε μία πρώτη βόλτα στα μαγαζιά, ενημερωθήκατε για τις τιμές, συγκρίνατε ποιότητες και επιστρέψατε στο σπίτι με αμέτρητα γυαλιστερά διαφημιστικά φυλλάδια και υπερ-προσφορές και με βλέμμα απόγνωσης και πανικού: «Πόσο;»

Το πιθανότερο είναι πως όποιο κατάστημα με βρεφικά-παιδικά είδη κι αν επισκεφθήκατε θα σας έχουν ήδη προμηθεύσει με ένα διαφημιστικό βιβλιαράκι με τον τίτλο «οδηγός για τη μέλλουσα μαμά» (ή κάπως έτσι). Εκεί θα βρείτε αμέτρητες λίστες σχετικά με το τι πρέπει να αγοράσετε πριν αλλά και ενόψει του τοκετού. Αν είστε ήδη έγκυος, ρίχνοντας μια ματιά στην λίστα «όσα χρειάζεται μία έγκυος», έχετε ήδη πάρει μία καλή ιδέα για την υπερβολή του πράγματος και ότι σαφώς δεν χρειάζεστε όλα αυτά που ο εκάστοτε οδηγός προσπαθεί να σας επιβάλλει. Αυτό δε που είναι ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε από το εν λόγω κατάστημα, αλλά από όπου τα βρείτε οικονομικότερα –ή από όπου τα βρήκαμε εμείς για εσάς.

Βρεφικό δωμάτιο: Κρεβάτι ή κούνια;
Το βασικότερο δίλημμα που θα σας απασχολήσει καθώς θα αναζητάτε έπιπλα για το δωμάτιο του μωρού σας είναι αν θα πρέπει να του πάρετε κρεβατάκι ή κούνια. Πρακτικά, η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο έπιπλα είναι ότι στη μεν κούνια ανεβοκατεβαίνουν τα πλαϊνά κάγκελα, στο δε κρεβάτι ανεβοκατεβαίνει το στρώμα (ρυθμίζεται δηλαδή το ύψος του ανάλογα με την ηλικία του μωρού). Στις επί μέρους διαφορές, η κούνια είναι κατά τι μικρότερη (κοντύτερη και στενότερη από το κρεβάτι), πράγμα που την καθιστά άβολη για ένα παιδάκι άνω των τριών ετών. Αντίθετα, καθώς στο κρεβάτι τα κάγκελα αφαιρούνται και η κάτω πλευρά κονταίνει, έχοντας μήκος που φτάνει συνήθως το 1,5 μέτρο, μπορεί εκεί να κοιμηθεί ένα παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. έως 5 ετών). Επίσης, η κούνια συνήθως έχει ροδάκια ενώ το κρεβάτι όχι, ενώ είναι πιο «ελαφριά» κατασκευαστικά σε αντίθεση με το κρεβάτι που δεν διαφέρει σε στιβαρότητα από ένα εφηβικό παρά μόνο στο μήκος. Τέλος, ανάμεσα στα δύο υπάρχει συνήθως διαφορά και στην τιμή, η οποία μπορεί να ξεκινά από 100 και να φτάνει τα 400 ή και 500 ευρώ, ανάλογα τι θα διαλέξετε.

Τι θα διαλέξετε; Η απόφασή σας πιθανότατα θα ληφθεί σύμφωνα με δύο κριτήρια: Το πρώτο είναι η τιμή και το δεύτερο το πόσο γρήγορα θα θέλετε ή θα μπορείτε να αγοράσετε για το παιδί σας ένα εφηβικό -κανονικό μονό- κρεβάτι –στα 3 ή στα 5 του; Η πιο οικονομική λύση είναι να αγοράσετε μία κούνια, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε ένα ακόμα ποσό για το στρώμα, στο οποίο αξίζει να επενδύσετε γιατί είναι αυτό που θα έρχεται σε αμεσότερη επαφή με το μωρό σας άρα πρέπει να διέπεται από όλους τους κανόνες υγιεινής.

Αν επιλέξετε να αγοράσετε καινούργια κούνια, την μακράν οικονομικότερη πρόταση θα βρείτε στα καταστήματα ΙΚΕΑ (τιμή: 35 ευρώ). Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει και το design, στα καταστήματα Laura Ashley θα βρείτε σχετικά λογικές τιμές στις κούνιες, οι οποίες κυμαίνονται στα 200 με 220 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε αυτές τις μέρες και κάποιες προσφορές. Αν επιλέξετε κρεβατάκι, οι τιμές τους στα περισσότερα καταστήματα με βρεφικά είδη, δεν πέφτουν κάτω από 400-500 ευρώ (σε ορισμένα καταστήματα φτάνουν τα 900 ή τα 1.000 ευρώ). Αν το ποσό, στο οποίο μάλιστα δεν περιλαμβάνεται το στρώμα, σας φαίνεται υπερβολικό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε μεταχειρισμένα κρεβατάκια σε sites αγγελιών όπως το www.ricardo.gr, το www.patari.gr και το www.poulato.gr.

Επιστρέφοντας στο στρώμα, υπολογίστε ότι ένα «καλό», κάποιο δηλαδή που διαθέτει σύνθεση από ελαστικοποιημένο κοκοφοίνικα ή αλογότριχα, βαμβακερή επίστρωση και κάλυμμα, με υποαλλεργικά και ελεγμένα, υγιεινά υλικά στο εσωτερικό του και που δεν είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό, δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 100 ευρώ. Ένα τέτοιο στρώμα είναι καλύτερα να το αγοράσετε από κάποιο κατάστημα βρεφικών-παιδικών ειδών ή από ένα κατάστημα αποκλειστικά με στρώματα, και όχι από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε ιδίοις όμμασι την ποιότητά του αλλά και να εξασφαλίσετε την εγγύηση.

Φυσικά, μέχρι να πάει στην κούνια, το μωράκι σας θα πρέπει να κοιμάται σε ένα ακόμα μικρότερο κρεβατάκι, το οποίο για τον πρώτο καιρό μετά την γέννησή του θα το έχετε στο σπίτι σας. Το κρεβατάκι αυτό μπορεί να είναι ένα καλάθι, ένα λίκνο ή το πορτ μπεμπέ που θα πάρετε μαζί με το καρότσι του. Εκεί θα κοιμάται για τους πρώτους τρεις με πέντε μήνες -ίσως λίγο παραπάνω για την περίπτωση του λίκνου- ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί και θα πάψει πια να χωράει. Το λίκνο είναι λίγο πιο μεγάλο από τα άλλα τρία, ενώ αν επιλέξετε καλάθι ή πορτ μπεμπέ θα πρέπει να έχετε και την ανάλογη βάση πάνω στην οποία θα το ακουμπάτε και η οποία θα βρίσκεται σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορείτε να βλέπετε το μωρό σας όταν θα είστε ξαπλωμένοι –δε μπορείτε να το ακουμπάτε στο πάτωμα. Σχετικά με τις τιμές των παραπάνω, δύσκολα θα βρείτε μία λύση οικονομικότερη των 100 ευρώ για ένα λίκνο χωρίς στρώμα και προίκα (όπως αυτό), ή για ένα καλάθι ή πορτ μπεμπέ με την «προίκα» (όπως αυτό, το οποίο κοστίζει 80 ευρώ - φωτο).

Όλα τα παραπάνω έπιπλα (λίκνο, κρεβάτι ή κούνια) πρέπει να καλύπτονται εσωτερικά από «πάντα», λεπτό παπλωματάκι που προστατεύει το μωρό για να μην χτυπήσει στα κάγκελα. Η πάντα συνήθως πωλείται σε σετ με άλλα αξεσουάρ για το κρεβάτι, τα οποία αποτελούν την λεγόμενη «προίκα» του μωρού. Τα αξεσουάρ αυτά περιλαμβάνουν ακόμα κουνουπιέρα και πάπλωμα. Οι οικονομικότερες τιμές για αυτά τα σετ κυμαίνονται ανάλογα με το αν θέλετε προίκα για λίκνο ή κρεβάτι από 100 έως 200 ευρώ. Τις βρήκαμε στα online καταστήματα Toys-shop και Babynet. Φυσικά, για τον ύπνο του μωρού είναι απαραίτητα τα σεντόνια και -ειδικά τον χειμώνα- βολεύει πολύ ένας υπνόσακος. Τις οικονομικότερες τιμές σε σεντόνια και υπνόσακους θα βρείτε στα καταστήματα Jumbo, ενώ online μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα Plus4u.

Τέλος, στα «απαραίτητα» του δωματίου του μωρού περιλαμβάνεται ακόμα η αλλαξιέρα. Αυτή μπορεί να είναι ενσωματωμένη πάνω σε μία συρταριέρα, αν χρειάζεστε ολόκληρο το έπιπλο, το οποίο δεν θα σας κοστίσει λιγότερο από 159 ευρώ αν το αγοράσετε από το IKEA (φωτο), ή μπορεί να είναι μία πλαστική αλλαξιέρα, την οποία θα τοποθετήσετε σε μία λεία επιφάνεια (π.χ. σε μία υπάρχουσα συρταριέρα ή στο πλυντήριο ρούχων) για να αλλάξετε το μωρό σας. Για μία τέτοια αλλαξιέρα δεν χρειάζεται να ξοδέψετε περισσότερα από 20 ευρώ (μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ).

Μεταφορά: Τι καρότσι να διαλέξω;
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με την επιλογή του μεταφορικού μέσου του μωρού σας. Στους πρώτους μήνες της ζωής του (π.χ. μέχρι το πρώτο εξάμηνο) θα χρειαστεί διαφορετικά πράγματα από αυτά που θα χρειαστεί αργότερα –μέχρι να αρχίσει να περπατάει. Έτσι δεν έχει νόημα να αναζητήσετε ένα μεταφορικό μέσο που να σας καλύψει για όλο το πρώτο διάστημα. Επιπλέον, μία παράμετρος που πρέπει να υπολογίσετε πριν αγοράσετε καρότσι είναι ότι αυτό πρέπει να χωράει άνετα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου –και, ιδανικά, να αφήνει χώρο και για άλλα πράγματα. Για τους πρώτους μήνες της ζωής του, λοιπόν, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε:

-Σύστημα 3 σε 1: Πρόκειται για ένα μεταφορικό «σύστημα» με ενιαία βάση πάνω στην οποία τοποθετείται κάθισμα-relax, κάθισμα αυτοκινήτου και port-bebe. Είναι πολύ χρήσιμο τους πρώτους μήνες της ζωής του καθώς μπορεί να μεταφέρει το μωρό χωρίς αυτό να χρειάζεται να αλλάξει δύο και τρία καθίσματα (π.χ. μπορεί να κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου στο σπίτι και να μεταφερθεί με αυτό στο αυτοκίνητο και έπειτα στην βόλτα). Φυσικά, μετά το πρώτο εξάμηνο το συγκεκριμένο κάθισμα αυτοκινήτου και το πορτ-μπεμπέ θα αρχίσει να γίνεται μικρό για το μωρό, οπότε θα σας μείνει το καρότσι, αλλά θα χρειαστείτε νέο κάθισμα. Επειδή, όμως, όσο μεγαλώνει το μωρό θα βαραίνει, καλό είναι να μην αγοράσετε ένα πολύ βαρύ και μεγάλο καρότσι.

Μεταφορικά συστήματα 3 σε 1 διατίθενται από διάφορες γνωστές εταιρίες σε τιμές που κυμαίνονται από 600 έως 1.000 ευρώ. Ωστόσο, στο e-shop Fatsulesmoda.gr βρήκαμε καρότσι-κάθισμα αυτοκινήτου-πορτ μπεμπέ της ιταλικής εταιρίας Carello με 359 ευρώ –περισσότερες πληροφορίες εδώ. Στο ίδιο site βρήκαμε το σύστημα Pilko P3 Modular System on Trak, της εταιρίας Peg-Perego, το οποίο περιλαμβάνει καρότσι-κάθισμα αυτοκινήτου-πορτ μπεμπέ-τσάντα αλλαξιέρα και κάλυμα βροχής με 499 ευρώ –δείτε εδώ.

-Τρεις (ή τέσσερις) ξεχωριστές αγορές: Μία άλλη λύση, χωρίς να προϋποθέτει όμως μεγαλύτερη οικονομία, είναι να αγοράσει κανείς ξεχωριστά ένα ελαφρύ καρότσι (π.χ. τύπου Maclaren), ένα κάθισμα αυτοκινήτου για όλες τις ηλικίες (ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσει δεύτερο) και ένα relax για το σπίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, πιθανώς να χρειαστείτε και ένα πορτ-μπεμπέ για τις μετακινήσεις του μωρού, ειδικά αν σκοπεύετε να βρεθείτε πολλές ώρες εκτός σπιτιού και αυτό θέλει να κοιμηθεί.

Σχετικά με τις τιμές των καροτσιών, αυτές μπορεί να ξεκινούν από 50 ευρώ για ένα καρότσι με κουκούλα και μπροστινή προστασία, ζώνες ασφαλείας 5 σημείων και ανάκληση 5 θέσεων ώστε να μπορεί το κάθισμα να ξαπλώνει, όπως το Babystar Baggy Rapid (δείτε εδώ). Οι τιμές των πορτ μπεμπέ, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δύσκολα θα «πέσουν» κάτω από 80 ευρώ.

Σχετικά με το καθισματάκι αυτοκινήτου, σε πρώτη φάση έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτά που απευθύνονται σε μωρά έως 13 κιλά ή σε μωρά έως 18 κιλά. Όταν το μωρό θα μεγαλώσει θα χρειαστεί να πάρετε ένα δεύτερο κάθισμα. Σε κάθε περίπτωση οικονομικότερα είναι τα καθίσματα που απευθύνονται σε μωρά έως 18 κιλά. Ενδεικτικά, στο ηλεκτρονικό κατάστημα Toys-shop.gr βρήκαμε το Primo G-2024 με ανάκληση τεσσάρων θέσεων και 5 σημεία ασφαλείας, με 60 ευρώ (δείτε εδώ). Έτσι, με ένα συνολικό κόστος 200 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε καρότσι, πορτ μπεμπέ και κάθισμα αυτοκινήτου, τα οποία όμως θα είναι εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους. Θα σας βόλευε μία τέτοια λύση;

Τι άλλο θα χρειαστεί το μωρό σας τις πρώτες μέρες στο σπίτι:
Μία καλή ιδέα πριν φτάσει το μωρό σας στο σπίτι είναι να επισκεφθείτε τον μελλοντικό σας παιδίατρο και να ενημερωθείτε από πρώτο χέρι για όλα αυτά που πρέπει να έχετε στο σπίτι πριν έρθει το μωρό, τόσο από άποψη μπιμπερό ή και θηλάστρου -αλλά και αποστειρωτή για αυτά, σε περίπτωση που δεν θηλάζετε για πολύ καιρό- όσο και σχετικά με τα ρουχαλάκια του, τις πετσέτες και πιθανώς κάποια καλλυντικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτά που σίγουρα θα χρειαστεί να προμηθευτείτε εκ των προτέρων είναι:

*Εσώρουχα-κορμάκια που θα φοράει μέσα από τα ρούχα.
*Φορμάκια με μακρύ μανίκι και πόδια για τον χειμώνα και με κοντό μανίκι και χωρίς πόδια για το καλοκαίρι (τα δεύτερα μπορεί να τα φοράει σαν εσώρουχα τον χειμώνα).
*Ζακετάκια, για πάνω από το φορμάκι. Απαραίτητα ειδικά τον χειμώνα.
* Νυχτικά-φορμάκια ύπνου
*Κάλτσες, γαντάκια (για να μην πληγώνεται από τα νύχια του), σκουφάκι.
*Μπουφάν ή φόρμα εξόδου για τον χειμώνα.
(όλα τα παραπάνω, πέρα από καταστήματα παιδικών ειδών, θα τα βρείτε σε πολύ καλύτερες τιμές στα Jumbo -προσέξτε να είναι όλα 100% βαμβακερά και αποφύγετε τα έντονα χρώματα- και στο μωρουδιακό τμήμα των H&M).

*Βαμβακερά πετσετάκια για τα σαλάκια και τις γουλίτσες που θα βγάζει διαρκώς το μωρό (οικονομικότερα θα τα βρείτε στα ΙΚΕΑ και στα Jumbo).
*Μεγαλύτερες πετσέτες για το μπάνιο του ή σελτέδες (πετσέτες που από την μία πλευρά έχουν πλαστική επένδυση για χρησιμοποιούνται στην αλλαξιέρα).

Υπάρχουν ακόμα αμέτρητα πράγματα που θα χρειαστείτε καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει. Μην βιαστείτε να τα αγοράσετε μέχρι να έρθει το μωρό στο σπίτι και να κρίνετε μόνοι σας τις ανάγκες του. Άλλωστε, το πιθανότερο είναι ότι θα σας τα φέρουν ως δώρα πριν ακόμα τα χρειαστείτε όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς.

Σε κάθε περίπτωση αν είστε νέοι γονείς περιμένουμε τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τα απαραίτητα για τον πρώτο καιρό του μωρού στο σπίτι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v