Τα αγαπημένα μας παραμύθια εκπέμπουν ψηφιακά

Θυμάστε την «Ντενεκεδούπολη», την «Λιλιπούπολη», τα «Παραμύθια των Αδερφών Γκριμ» και «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»; Τα πιο διαχρονικά -μουσικά- παραμύθια ψηφιοποιούνται και διασκεδάζουν πολλές ακόμα γενιές.
Τα αγαπημένα μας παραμύθια εκπέμπουν ψηφιακά
της Έλενας Μπούλια

Ενόψει των χριστουγεννιάτικων δώρων μας στα παιδιά ανατρέξαμε στα ράφια των μεγάλων βιβλιοπωλείων και καταστημάτων δίσκων και επιλέξαμε τα μουσικά παραμύθια που θα τα διασκεδάσουν περισσότερο. Όχι, δεν αναφερόμαστε στους Mazoo and the Zoo και στα Ζουζούνια, δίσκοι που τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει τρομερή επιτυχία.

Πρόκειται για παραμύθια σε CDs και DVDs, τα οποία -συχνά συνοδεία άλλων μέσων- έχουν γράψει πολύ πιο μακρόχρονη ιστορία στην διάπλαση της παιδικής φαντασίας. Ίσως, κάποιοι από εσάς να τα θυμάστε, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που μεγάλωσαν με τις απίθανες ιστορίες τους. Δημιουργημένα με πολλή αγάπη, σεβασμό στην παιδική νοημοσύνη και σκοπό πάνω από όλα να διασκεδάσουν, τα παρακάτω μουσικά παραμύθια αξίζουν -το κάθε ένα για τον δικό του λόγο- λίγο από τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

CDs
«Ντενεκεδούπολη» του Γιάννη Μαρκόπουλου, από το κουκλοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου.
Πού; Στα Public
Τιμή: 6,90 ευρώ
Η αγαπημένη Ευγενία Φακίνου, η σπουδαία παραμυθού, δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Ντενεκεδούπολη» το 1976. Το έργο ανέβηκε από τον Οκτώβρη του 1977 έως τον Μάρτη του 1978 στο Κύτταρο της οδού Πειραιώς, μέχρι που η Αστυνομία σταμάτησε τις παραστάσεις με την πρόφαση ότι η αίθουσα δεν είχε «ειδική θεατρική άδεια». Ο πραγματικός, όμως, λόγος της διακοπής της παράστασης ήταν ότι τα ντενεκεδάκια-πρωταγωνιστές της ιστορίας περνούσαν πολιτικά μηνύματα για την εποχή της Δικτατορίας, αλλά και για τους χουντικούς που εκείνον τον καιρό παρέμεναν «σιωπηλοί» στην Βουλή, όπως οι καμινάδες του έργου. Όσοι θυμάστε το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης, θα συγκινηθείτε με το παρακάτω.


Το cd «Ντενεκεδούπολη» κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα περισσότερα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Η διαχρονικότητά του, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, είναι αναμφισβήτητη και είναι σίγουρο ότι τα παιδιά του δημοτικού θα το εκτιμήσουν όσο και οι γονείς τους.

«Εδώ Λιλιπούπολη» του Μάνου Χατζηδάκι
Πού; Στα Public
Τιμή: 12,99 ευρώ
Σίγουρα θυμάστε, επίσης, την θρυλική Λιλιπούπολη του Γ’ προγράμματος, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Ποιος δεν τραγούδησε το «Χορός των Μπιζελιών» και το «Ρόζα Ροζαλία» με την Λένα Πλάτωνος και ποιος δεν παρασύρθηκε από την μαγική πόλη του Χατζιδάκι των συνεργατών του; Στο συγκεκριμένο cd, η πρόζα συναντά την μουσική και η ιστορία ξετυλίγεται με τρόπο μαγικό.
Πάρτε μία γεύση στο παρακάτω video.

Τα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1980 και σε cd το 1992. Τριάντα χρόνια μετά κερδίζει την εκτίμηση μικρών και μεγάλων.

«Όλες οι Στρουμφοεπιτυχίες» από τα Στρουμφάκια
Πού; Στο e-shop των Modern Times
Τιμή: 35 ευρώ
Οι εκδόσεις Modern Times συγκέντρωσαν σε μία μεγάλη κασετίνα τεσσάρων cd όλα τα τραγούδια των αγαπημένων μας στρουμφ, από τότε που... τα θυμόμαστε. Από το 1958, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι μικροσκοπικοί μπλε ήρωες, μέχρι σήμερα, έχουν αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές ανά την Ευρώπη, ενώ τα τραγούδια τους έχουν γίνει επιτυχίες. Ποιος δεν έχει κάποια στιγμή τραγουδήσει το «Δευτέρα κάτι έχω…», «Μη με Ξυπνάς απ’τις Έξι» ή το «Σχολείο των Στρουμφ»; Δυναμώστε τα ηχεία... 

«Τραγουδάκια Γάλακτος» των Μέλπω Χαλκουτσάκη και Άλκηστης Χαλικιά
Πού; Στο e-shop των Modern Times
Τιμή: 17,90 ευρώ
Τα «Τραγουδάκια Γάλακτος» κυκλοφόρησαν πριν έναν περίπου χρόνο από τις Χαλκουτσάκη και Αλκηστη Χαλικιά, δύο ταλαντούχες παιδαγωγούς, σε συνεργασία με παλαιότερους και νέους αγαπημένους μουσικούς και τραγουδιστές -Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ορφέα Περίδη, Γιάννη Χαρούλη, Λάκη Παπαδόπουλο-, ο κάθε ένας από τους οποίους δάνεισε και την φωνή του σε ένα διαφορετικό τραγούδι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά που αξίζει να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Πάρτε μία γεύση από το παρακάτω.


Βιβλίο και CD
«Αδερφοί Γκριμ, Έξι Αγαπημένα Παραμύθια» των Jakob Ludwig και Wilhelm Karl Grimm
Πού; Στον Παπασωτηρίου
Τιμή: 13,41 ευρώ
Έξι από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των αδερφών Γκριμ -"Η βασίλισσα των βατράχων", "Τα δώρα των νάνων", "Η Ραπουνζέλ", "Ο φτωχός και ο πλούσιος", "Η συναυλία των ζώων", "Η ωραία κοιμωμένη"- σε μία πολύ φροντισμένη έκδοση αποτελούμενη από ένα βιβλίο και ένα CD με την αφήγηση των παραμυθιών. Ο καλύτερος τρόπος να αποκοιμίσετε τα παιδιά σας τα βράδια του χειμώνα.

DVD
«Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» του Τιμ Μπάρτον
Πού; Στο e-shop Paidiko DVD
Τιμή: 13,50 ευρώ
Η πιο σκοτεινή, επιβλητική και συναρπαστική χριστουγεννιάτικη ταινία για μικρούς και -κυρίως- μεγάλους, όπως μόνο ο Τιμ Μπάρτον ξέρει να δημιουργεί. Ένα εξαιρετικό δώρο για τις ημέρες -και τις νύχτες των Χριστουγέννων- που θα καθηλώσει τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. 
Πάρτε μία γεύση από το πρώτο μέρος της ταινίας


Διαδραστικό DVD
«Playmobil: Το Μυστικό του Νησιού των Πειρατών»
Πού; Στο e-shop Παιδικό DVD
Τιμή: 18 ευρώ
Η πρώτη ταινία που έγινε ποτέ με ήρωες τα αγαπημένα Ρlaymobil, βασισμένη στο Νο1 παιχνίδι με πειρατές στον κόσμο, αφήνει σε αυτό το διαδραστικό DVD τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους τη δική τους περιπέτεια και να διασκεδάσουν με την φαντασία τους να οργιάζει. Φυσικά, η συμμετοχή σας στην επιλογή της περιπέτειας θα κάνει την θέαση της ταινίας ακόμα πιο διασκεδαστική. Η διάρκεια του DVD είναι 134 λεπτά και διατίθεται μεταγλωττισμένο αλλά και με υπότιτλους.
Πάρτε μία γεύση από την ταινία


Βιβλίο και DVD και Παζλ
«Το Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» της Σέλμα Λάγκερλεφ
Πού; Στο e-shop Παιδικό DVD
Τιμή: 21,50 ευρώ
Το αγαπημένο παραμύθι της Σέλμα Λάγκερλεφ ξαναζωντανεύει μέσα από ένα πολύχρωμο, εικονογραφημένο βιβλίο, μία ταινία κινουμένων σχεδίων σε ελληνική μεταγλώττιση και ένα παζλ με μία εικόνα από το βιβλίο. Έτσι τα παιδιά θα αφιερώσουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτό το γεμάτο περιπέτειες ταξίδι του Νιλς, το οποίο θα τα διασκεδάσει και θα τα διδάξει να σέβονται και να εκτιμούν τις αξίες της ζωής όλων των πλασμάτων.

CD και DVD
«Ο Τεμπέλης Δράκος» των Γιώργου Χατζηπιερή και Διονύση Καψάλη
Πού; Στο e-shop Greek Books
Τιμή: 10,10 ευρώ
Σε επανέκδοση κυκλοφορεί το πολυαγαπημένο παιδικό CD με ένα νέο τραγούδι αλλά και με DVD στο οποίο τα παιδιά θα βρουν όλα τα τραγούδια του CD σε καραόκε. Στα υπέροχα τραγούδια του δίσκου θα ακούσουμε τους Σωκράτη Μάλαμα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φοίβο Δεληβοριά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και άλλους. Αν δεν το έχετε ήδη αποκτήσει, πρόκειται για ιδανικό χριστουγεννιάτικο δώρο που θα σας κάνει να τραγουδάτε παρέα με τα παιδιά για ώρες. Πάρτε μία γεύση από το τραγούδι «Ελεφαντάκι» με τον Φοίβο Δεληβοριά.


3D DVD
«Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» του Τζόναθαν Σουίφτ
Πού; Στο e-shop Παιδικό DVD
Τιμή: 7,50 ευρώ
Το κλασικό μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα μεταφέρεται τρισδιάστατα στην οθόνη σας και το περιπετειώδες ταξίδι αποκτά ακόμα πιο εντυπωσιακές διαστάσεις. Αξίζει να το παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο διαχρονικά παραμύθια. Η ταινία, παραγωγή του 2006, προτάθηκε για Όσκαρ, ενώ διατίθεται μεταγλωττισμένη και με υπότιτλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v