Μέσα Μωρουδιακής Μεταφοράς: Όλα τα αξεσουάρ

Οι μετακινήσεις με το μωρό απαιτούν προσοχή, υπομονή και πάνω απ'όλα ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε στις βόλτες των νεοσσών μας και πού μπορούμε να βρούμε τα καλύτερα και ασφαλέστερα μεταφορικά μέσα;
Μέσα Μωρουδιακής Μεταφοράς: Όλα τα αξεσουάρ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα ΜΜΕ (Μέσα… Μωρουδιακής Μεταφοράς) αποτελούν συνήθως τα πρώτα έξοδα που κάνουν οι νέοι γονείς. Ταξίδια, βόλτες, εκδρομές. Όλα προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός καροτσιού, ενός πορτ-μπεμπε, ενός παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου ή ακόμα και ενός μάρσιπου. Για την βόλτα και τα ταξίδια με το μωρό σας, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέσο. Έχετε πάντα κατά νου ότι πρέπει να είναι εύκολο στην χρήση, πρακτικό, άνετο και φυσικά ασφαλές. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι για να μεταφέρετε το μωρό σας: το καρότσι, το πορτ-μπεμπέ, ο μάρσιπος και το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Καροτσάκι
Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από καροτσάκια, πολλά από τα οποία έχουν και θέση για πορτ μπεμπέ. Μερικά διπλώνουν σε επίπεδη θέση και άλλα σε σχήμα ομπρέλας. Προτού κάνετε οποιαδήποτε αγορά, βεβαιωθείτε ότι το καροτσάκι έχει  μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να μην κλείνει απότομα, ότι έχει ζώνη ασφαλείας και ότι δεν υπάρχουν "παγίδες" για τα δάχτυλα του μωρού (μέρη όπου τα δάχτυλα μπορεί να πιαστούν όταν το ανοίγετε). Αν τώρα χρησιμοποιείτε συχνά το καρότσι στις μετακινήσεις σας, τότε θα χρειαστείτε κάποιο με πολύ μαλακό κάθισμα που να έχει τρεις ρόδες για να το οδηγείτε πιο εύκολα. Τέλος, κυκλοφορούν καρότσια που έχουν μαζί και καρεκλάκι αυτοκινήτου ώστε το μωρό να μετακινηθεί από το αυτοκίνητο στο καρότσι χωρίς να το ενοχλήσετε.

Καρότσι με τρεις ρόδες βρήκαμε στα Mothercare, το My choice (φωτο), με ευέλικτο σχεδιασμό, που μετατρέπεται εύκολα σε πορτ μπεμπε. Ο σκελετός του διπλώνει για να το αποθηκεύετε εύκολα και περιλαμβάνει καλάθι για τα ψώνια, κουκούλα βροχής, ποδόσακο για το πορτ μπεμπέ και μαλακό μαξιλαράκι για το κεφάλι. Τιμή: 439€. Στο Bebe.gr βρήκαμε το τετράτροχο Skate Green, ιδανικό για τον χειμώνα, με αλουμινένιο σκελετό, εργονομικό περιστρεφόμενο κάθισμα, μπάρα ασφαλείας, ζώνη πέντε σημείων, κεντρικό φρένο, αναρτήσεις και ρουλεμάν στους πίσω και μπροστινούς τροχούς και κάλυμμα βροχής με φερμουάρ. Τιμή : 779€. Αν έχετε δίδυμα (ή περιμένετε), τότε σας προτείνουμε το Arian Twin Bambu με αφαιρούμενες πτυσσόμενες μπάρες για τα παιδιά, δύο ανεξάρτητες κουκούλες, εργονομικό τιμόνι με υποδοχή ποτηριού, ζώνη ασφαλείας, χωριστές πλάτες με ρυθμιζόμενη κλίση σε πολλές θέσεις και διπλούς τροχούς με αναρτήσεις. Τιμή: 320€. Στο Junior Net βρήκαμε το Qunny Buzz, ένα καροτσάκι υψηλής αισθητικής που διαθέτει σύστημα ανάρτησης με εύκολα κατευθυνόμενους τροχούς και μπάρα ασφαλείας που βγαίνει. Αν θέλετε μπορείτε να το συνδυάσετε και με τα υπόλοιπα αξεσουάρ πορτ μπεμπέ και κάθισμα αυτοκινήτου. Μόνο του κοστίζει 579€. Στα καταστήματα Jumbo βρήκαμε κόκκινο καρότσι Chicco μπαστούνι με ποδόσακο, βαμβακερή επένδυση, ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων και οπίσθια φρένα. Τιμή: 100€. Σε χαμηλότερη τιμή, το καρότσι Everflo με ποδόσακο, έχει ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων, φρένο στους πίσω τροχούς και ρυθμιζόμενη πλάτη πέντε θέσεων. Τιμή: 50€. Τέλος, στο Rafaello.gr θα βρείτε το Young, ένα πρακτικό πολυκάροτσο με ελαφρύ και ανθεκτικό σκελετό αλουμινίου σε αρκετά χαμηλή τιμή, 199€.

Tip: Προτιμήστε τις μεγάλες ρόδες αν είστε εκδρομικός τύπος, καθώς στην περίπτωση αυτή θα είναι πιο εύκολο να μετακινήσετε το καρότσι σε ανώμαλο έδαφος ή στην άμμο.

Πορτ - Μπεμπέ
Από τα πιο δημοφιλή "μεταφορικά" μέσα για το μωρό σας, το πορτ μπεμπέ έχει μια σταθερή βάση για να μεταφέρετε τον μπέμπη ή την μπέμπα από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Προτού αγοράσετε κάποιο πορτ μπεμπέ, βεβαιωθείτε ότι αυτό έχει γερά χερούλια. Τα νεογέννητα μωρά θα πρέπει να κάθονται πάντα με το πρόσωπο στραμμένο προς το μέρος σας και να στηρίζονται καλά στον αυχένα. Εάν το μωρό σας είναι τριών έως τεσσάρων μηνών, μπορείτε επίσης να το βάζετε να καθίσει με το κεφάλι στραμμένο προς τα έξω για λίγο. Να θυμάστε πάντα, ότι το μωρό δεν μπορεί να αλλάξει θέση και τόσο η πλάτη όσο και τα πόδια του μπορεί να πιαστούν στο πορτ-μπεμπέ. Εάν λοιπόν, αρχίσει να κλαψουρίζει ή προσπαθεί να ανασηκωθεί, πάει να πει ότι μάλλον θέλει να βγει από το πορτ-μπεμπέ. Τέλος, να θυμάστε πάντα, ότι το πορτ μπεμπέ δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο για το καροτσάκι.

Στο junior net βρήκαμε πορτ-μπεμπέ της Britax  (φώτο), με εργονομικό σχεδιασμό που επιτρέπει στο μωρό να βρίσκεται σε επίπεδη θέση, είτε το μεταφέρετε με το αυτοκίνητο είτε σε καροτσάκι. Διαθέτει συμπαγές περίβλημα που απορροφάει τους κραδασμούς και εσωτερικό περίβλημα που διατηρεί την θερμοκρασία περιβάλλοντος σταθερή. Τέλος, διαθέτει εσωτερικό στρωματάκι που δεν προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα του μωρού, καθώς και αποσπώμενη κουκούλα. Τιμή: 315€. Δύο επίσης όμορφα και ασφαλή πορτ - μπεμπέ βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Λητώ. Το ένα είναι το Port-bebe dream buzz breen με κουνουπιέρα, αδιάβροχο κάλυμμα, στρώμα, κουβέρτα και ποδόσακο (240€) και το άλλο το Port Bebe Mickey Mouse (106€). Μεγάλη ποικιλία από πορτ μπεμπέ θα βρείτε και στο e-baby. To Windoo Oxygen Red είναι εύκολο στην μεταφορά με κυλινδρικές χειρολαβές και έχει σύστημα circul air με υποαλλεργικό στρώμα. Τιμή: 209€. Κυκλοφορεί σε πολλά σχέδια και χρώματα, δείτε την αναλυτική λίστα εδώ.

Tip: Προμηθευτείτε το πορτ μπεμπέ στην περίπτωση που οι μετακινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται είναι εντός του σπιτιού ή τελος πάντων σε στεγασμένους χώρους. Επίσης, δύσκολα θα το χρησιμοποιήσετε για παραπάνω από 4 μήνες ανά παιδί.

Μάρσιπος
Γνωστό και ως θήκη μεταφοράς, ο μάρσιπος είναι ένας μαλακός σάκος που δένετε πάνω σας και έτσι έχετε το μωρό είτε μπροστά είτε στην πλάτη. Προτού αγοράσετε την θήκη μεταφοράς, καλό θα ήταν να την δοκιμάσετε πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά και είναι άνετη. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν μπορεί να γλιστρήσει από τις πλευρές ή να πέσει αν χαλαρώσουν τα κορδόνια. Όταν πάλι, το μωρό είναι μικρότερο από 3 μηνών τότε η θήκη πρέπει να είναι εφοδιασμένη με στήριγμα για το κεφάλι του.

Άνετους και ασφαλείς μάρσιπους θα βρείτε στα καταστήματα Λητώ. Συγκεκριμένα, το Go της Chicco  (φώτο) επιτρέπει στο μωρό να μπει σε δύο θέσεις: με το πρόσωπο προς την μητέρα του και με το πρόσωπο προς τα έξω. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει την άμεση επαφή του μωρού με εσάς για μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Οι τιράντες του είναι ανατομικές με ρυθμιζόμενο μήκος και η πλάτη έχει πλαίσιο στήριξης του αυχένα και της πλάτης του μωρού. Τιμή: 30€. Επίσης από την Chicco είναι και το You and me Physio, το οποίο μάλιστα συνδυάζεται με πορτ μπεμπέ και κάθισμα αυτοκινήτου. Η τιμή του είναι 80€. Στα Mothercare θα βρείτε το μάρσιπο 3 way, κατάλληλο για μωρά μέχρι 12 κιλά, με ειδικό ύφασμα και τιράντες που αφήνουν ελεύθερο τον αέρα να κυκλοφορεί ώστε να μην ζεσταίνεστε. Έχει μαλακό κάθισμα και επένδυση στα πόδια, καθώς και μαξιλαράκι για να στηρίζεται το κεφάλι του μπέμπη. Οι τιράντες του ασφαλίζουν σταυρωτά στην πλάτη και έχει ειδική επένδυση στην μέση. Τιμή: 50€. Λίγο διαφορετικό σχεδιασμό έχει ο μάρσιπος από το Juniornet μάρκας Quinny, με μαλακό επίθεμα για τον ώμο και τον λαιμό για μεγαλύτερη άνεση. Διαθέτει επίσης θέση με κατεύθυνση προς τα μπροστά. Τιμή: 70€. Ιδιαίτερα πρωτότυπο και με όμορφο design είναι το Sqauw II  (φώτο) από το bebe.gr για νεογέννητα μέχρι 9 κιλά. Έχει ρυθμιζόμενο ύψος και μέγεθος, αφαιρούμενο επενδυμένο στρωματάκι που χρησιμοποιείται και ως σαλιάρα και σταυρωτούς ιμάντες πλάτης που ρυθμίζονται με το ένα χέρι. Η τιμή του είναι 70€. Περίπου στο ίδιο στυλ κινείται και το Isis II, με μαλακή επένδυση και ενισχυμένο στήριγμα κεφαλής για καλή στήριξης της στάσης του μωρού. Τιμή: 48,50€. Στα Jumbo τέλος, βρήκαμε μάρσιπους Chicco Soft & Dream με 50€ και Chicco Go με 30€.

Αν θέλετε τώρα να φτιάξετε το δικό σας μάρσιπο, η κυρία Στέλλα Σταμουλάκη μοιράζεται τις γνώσεις τις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα μέσω του site babywearing.gr. Μπαίνοντας στο site θα βρείτε συμβουλές, οδηγίες και tips για να δημιουργήσετε τους δικούς σας μάρσιπους και μπορείτε να έρθετε σε επαφή και με την ίδια την κ. Σταμουλάκη για να σας δώσει περαιτέρω πληροφορίες, μέσω καθορισμένων συναντήσεων.

Tip: Δοκιμάστε τον μάρσιπο μαζί με το παιδί. Έτσι, θα αποφύγετε να αγοράζετε ένα μάρσιπο στο οποίο το παιδί θα είναι πολύ "χωμένο" ή υπερβολικά ζεστό.

Κάθισμα αυτοκινήτου
Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς του μωρού σας στο αυτοκίνητο και πιο αξιόπιστο από το πορτ-μπεμπέ. Εξυπακούεται ότι το κάθισμα που θα αγοράσετε θα τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας και πρέπει επίσης να συγκρατείται από ζώνη σε τρία σημεία και όχι σε ένα. Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε κάθισμα, σιγουρευτείτε πρώτα οτι ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας και ότι οι ζώνες του αυτοκινήτου θα εφαρμόζουν στο κάθισμα καλά. Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε και από τον υπεύθυνο του καταστήματος να σας δείξει πως να το τοποθετήσετε σωστά. Κριτήριο για το μέγεθος του καθίσματος δεν είναι η ηλικία, αλλά το βάρος του παιδιού, γι' αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχετε κατά πόσο το μωρό είναι άνετο μέσα στο κάθισμα. Τέλος, έχετε κατά νου:

* Ότι το κάθισμα δεν θα πρέπει να τοποθετείται στην μπροστινή θέση όταν υπάρχει αερόσακος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματιστεί το παιδί σας σε περίπτωση ατυχήματος
* Ότι το παιδί πρέπει να κρατιέται απασχολημένο στην διάρκεια μεγάλων ταξιδιών. Δώστε του να παίξει με κάποιο μαλακό παιχνίδι
* Να χρησιμοποιείτε πάντα το καρεκλάκι του αυτοκινήτου για κάθε μετακίνησή σας, όσο κοντινή και αν είναι και μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο στο αυτοκίνητο χωρίς κάποιον να το προσέχει

Στα καταστήματα Bebe θα βρείτε καθίσματα Iseos συμβατά με οχήματα που διαθέτουν το σύστημα στερέωσης Isofix τριών σημείων (φωτό). Έχουν λάβει έγκριση 4 αστέρων από ευρωπαϊκούς οργανισμούς δοκιμών ασφαλείας και έχουν πλαϊνές στηρίξεις safe side, καθώς και δυνατότητα εύκολης ρύθμισης του πλάτους και της ανάκλισης. Τιμή: 405€.  Στα mothercare θα βρείτε το AutoBaby με δείκτη για την σωστή τοποθέτησή του στο αυτοκίνητο, μαξιλαράκι για στήριξη του κεφαλιού του μωρού, τέντα για τον ήλιο και τον αέρα και κάλυμμα που βγαίνει και πλένεται εύκολα. Τιμή: 149€. Μεγάλη ποικιλία από παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχει και το Εbaby. Ξεχωρίζουμε το Isofix fuego της Chicco με τρία σημεία πρόσδεσης. Έχει λάβει έγκριση ECE R44/04 και κοστίζει 209€. Δείτε επίσης και το Axiss Oxygen Night Blue - Bebe Confort που είναι περιστρεφόμενο και εργονομικό για παιδιά από 9 μηνών μέχρι 4 χρονών. Κοστίζει 304€. . Έχει λάβει έγκριση ECE R 44/03 και κοστίζει 105€. Πιο ακριβό, αλλά με περισσότερες δυνατότητες το κάθισμα Young expert plus copper moon, είναι σχεδιασμένο για απλό, γρήγορο και σίγουρο δέσιμο στο αυτοκίνητο με ή χωρίς Isofix. Έχει ενσωματωμένο σετ μαξιλαράκια που μπορεί να αφαιρεθεί. Τιμή: 269€. Σε χαμηλότερες τιμές βρήκαμε στα Jumbo κάθισμα Nania  μαύρο- πορτοκαλί με ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων και δεύτερη ασφάλεια, προστατευτικές βάτες και προσκέφαλο αφαιρούμενα για παιδιά μέχρι 18 κιλών. Τιμή: 50€. Επίσης, κάθισμα από την Chicco μεταλλικό, με υφασμάτινο κάλυμμα, ζώνη πέντε σημείων, βάτες και στρωματάκι και τρεις θέσεις κλίσης για την πλάτη. Τιμή: 130€.

Tip: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο εύκολα τακτοποιείται το καθισματάκι. Τα περισσότερα από αυτά είναι μπελαλίδικα και απαιτούν περίπου 10' έντονης προσπάθειας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v