Eργαστήρι Μαιρηβή: Ένας χώρος για την κούκλα και το παιδί

Ένας χώρος παραμυθένιος, ένας χώρος για μικρούς και μεγάλους. Εκεί που οι κούκλες γεννιούνται, ζωντανεύουν και παραμονεύουν, στεγάζεται το Εργαστήρι Μαιρηβή, που μας ανοίγει τις πόρτες του και μας καλεί στην καινούργια του παράσταση από 23 Νοεμβρίου.
Eργαστήρι Μαιρηβή: Ένας χώρος για την κούκλα και το παιδί
Το Εργαστήρι Μαιρηβή ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 από την κουκλοπαίκτρια Μαιρηβή Γεωργιάδου, με σκοπό την εξάπλωση και διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία υποστήριξης εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων με αντικείμενο την τέχνη του κουκλοθέατρου, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.
Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Το Εργαστήρι περιλαμβάνει αίθουσες εργασίας, αποθηκευτικούς χώρους και εργαλειοθήκες. Επίσης διαθέτει: Θέατρο με μία μικρή και μία μεγάλη σκηνή και βιβλιοθήκη (στη διάθεση των σπουδαστών υπάρχει οργανωμένη βιβλιοθήκη, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό (video, DVD, CD-ROM) από τη διεθνή πραγματικότητα του κουκλοθέατρου.) 

Οι συντελεστές και το διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου Μαιρηβή προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού κουκλοθέατρου και των συναφών παραστατικών τεχνών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
1. Νικολίνα Γεωργίεβα, καθηγήτρια – διευθύντρια της Έδρας Κουκλοθεάτρου της Θεατρικής Ακαδημίας της Σόφιας
2. Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Θεατρολόγος – θεατροπαιδαγωγός, επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας
3. Αγγλίκα Ιβάντσεβα, σκηνοθέτης – ηθοποιός κούκλας – Απόφοιτη της Εθνικής Θεατρικής Ακαδημίας της Σόφιας
4. Ηλίας Πίτσικας, Παιδαγωγός Θεάτρου
5. Στέλιος Πελασγός, ο πρώτος Έλληνας ιστορητής - επαγγελματίας παραμυθάς
6. Ρικάρντο Ντι Λάουρο, μαριονετίστας – σκηνογράφος
7. Ζοέλ Λοπινό, φιλόλογος - συγγραφέας
8. Μαρία Μεντές, χορογράφος
9. Λίλιαν Τσατσαρώνη, Μεσόφωνος – καθηγήτρια φωνητικής μονωδίας
10. Έυα Χειλαδάκη, κουκλοποιός
11. Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης
12. Μιρέλλα Κατσά, κουκλοπαίκτρια
13. Θέμις Βλάχος, σκηνοθέτης – ηθοποιός 

Στα μελλοντικά σχέδια του Εργαστηρίου και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με Πανεπιστήμια, Ακαδημίες Θεάτρου και σχολές κουκλοθέατρου του εξωτερικού είναι η δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής Κουκλοθέατρου στην Ελλάδα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες
Κάθε χρόνο οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα με εξειδικευμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπό την εποπτεία της Νικολίνας Γεωργίεβα, καθηγήτριας – Διευθύντριας της Θεατρικής Ακαδημίας της Σόφιας. Πρόκειται για ένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών που παρέχει άρτια κατάρτιση σε όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την τέχνη του κουκλοθέατρου. Εφοδιάζει τον μαθητευόμενο με όλες τις απαραίτητες βασικές τεχνικές γνώσεις, τις παραστατικές ικανότητες, αλλά κυρίως καλλιεργεί την εφευρετικότητα και τη φαντασία, την αισθητική και την κριτική ματιά, σαν τα σπουδαιότερα εργαλεία του μελλοντικού καλλιτέχνη.

Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους η δουλειά των μαθητών παρουσιάζεται με εκθέσεις, αφηγήσεις, παραστάσεις. Τα προγράμματα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, εμψυχωτές, ηθοποιούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, αλλά και σε όσους αποζητούν διεύρυνση των καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων.

Εργαστήρια για παιδιά
Σχεδιάζονται και υλοποιούνται εργαστήρια κουκλοθέατρου για παιδιά. Κάθε χρόνο το Εργαστήρι «ανοίγει» την πόρτα του σε ομάδες (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια), αλλά και ομάδες φοιτητών από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέσα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Εργαστηρίου γίνεται παρουσίαση της τέχνης του κουκλοθέατρου από ομάδα ειδικών. Η επίσκεψη περιλαμβάνει:
• Ξενάγηση στο Εργαστήρι
Γνωριμία με υλικά, εργαλεία, στάδια και τρόπους κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας
• Έκθεση κούκλας
Λειτουργεί μόνιμη έκθεση θεατρικής κούκλας. Μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες, πάνινες κούκλες, μάσκες και σκηνικά από παραστάσεις του Εργαστηρίου.
• Κουκλοθεατρική Παράσταση
Στο κουκλοθέατρο του χώρου τα παιδιά παρακολουθούν παράσταση κουκλοθέατρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του, το Εργαστήρι έχουν επισκεφθεί περίπου 40.000 παιδιά και 1000 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Παραστάσεις Κουκλοθέατρου
Το Εργαστήρι Μαιρηβή ανεβάζει κάθε χρόνο δικές του παραστάσεις, ανοικτές στο ευρύ κοινό, καθιερώνοντας μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στεγάζει επίσης παραστάσεις άλλων επαγγελματικών θιάσων κουκλοθέατρου.
Ευέλικτες παραστάσεις μπορούν επίσης να παρουσιαστούν σε χώρους και εκδηλώσεις εκτός εργαστηρίου.

Λέσχη αφήγησης – Αποσπερίδες παραμυθιού
Υπάρχει μια γλώσσα μαγική που μιλούν τα παιδιά και έχουν ξεχάσει οι μεγάλοι. Υπάρχουν όμως μεγάλοι που επιθυμούν να την ξαναθυμηθούν. Το 2002 με πρωτοβουλία του Στέλιου Πελασγού και στο πλαίσιο του ετήσιου βιωματικού εργαστηρίου του παραμυθιού, που πραγματοποιείται στον χώρο, δημιουργήθηκε η Λέσχη Αφήγησης.

Ένα Σαββατόβραδο κάθε μήνα διοργανώνονται στο θέατρο του Εργαστηρίου αποσπερίδες παραμυθιών, βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών. Σ’ αυτές μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητεύομενοι παραμυθάδες του ετήσιου εργαστηρίου, αλλά και το κοινό. Οι βραδιές αυτές δίνουν την ευκαιρία σε όλους όσοι αγαπούν την προφορική αφήγηση να απολαύσουν τις ιστορίες, οι μαθητές να εφαρμόσουν την νεοαποκτειθείσα γνώση της αφήγησης σε κοινό και να ανταλλάξουν βλέμματα… σιωπές… ιστορίες…
Η είσοδος στη Λέσχη Αφήγησης είναι ελεύθερη.

Άλλες δραστηριότητες
Το Εργαστήρι διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις (ομιλίες, ημερίδες, παρουσιάσεις, προβολές, φεστιβάλ γύρω από την τέχνη της κούκλας κ. ά.), εκδίδει έντυπα και βιβλία, συνεργάζεται με φορείς που σχετίζονται με το θέατρο και τις άλλες παραστατικές και εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Επίσης οργανώνει θερινά συμ-βιωματικά εργαστήρια στη Νάξο. Συμμετέχει σε συνέδρια και εργαστηρία.
 
Προσεχώς στο Εργαστήρι Μαιρηβή...
«Φαουστουπής» (Ρουμπελστίλτνσκιν) των αδελφών Γκριμ

Είναι δαιμόνιος, μικροσκοπικός, αναιδέστατος μα συχνά συμπαθητικός και σπιρτόζος. Το όνομά του, αληθινός γλωσσοδέτης… «Φαουστουπής»…. Το λαϊκό παραμύθι, διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, ως «Ρουμπελστίλτσκιν» - ελληνική παραλλαγή «Φαουστουπής» - μεταφέρει από την Κυριακή 23 Νοέμβριου 2008 και κάθε Κυριακή στις 12 μ. μ. στη νέα μεγάλη σκηνή κουκλοθέατρου το Εργαστήρι Μαιρηβή με πρωταγωνιστές κούκλες - μαρότες. Η ιστορία του κατά κόσμον «Ρουμπελστίλτσκιν» χάνεται στα 1808, όταν τυχαία το ανακάλυψαν και το προσθέσανε στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ. Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι (!), δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812. Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!

Η ιστορία…
Ένας γέρος μυλωνάς κομπάζει για τις χάρες της κόρης του λέγοντας ότι γνέθει άχυρο και το κάνει χρυσάφι. Τ’ ακούει ο νεαρός βασιλιάς και την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα δαιμόνιο, ξωτικό, ο «Φαουστουπής». Το μικρό ανθρωπάκι της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι αρκεί...

Έχουν γραφτεί -και γράφονται ακόμη- μελέτες για το τι σημαίνει αυτή η ιστορία. Πολλές φορές πρέπει να ονομάζουμε τους φόβους μας για να μπορούμε να τους διώξουμε. Είναι εντυπωσιακό πως μπορούμε να λέμε αυτή την ιστορία ακόμη και σήμερα
Την παράσταση ντύνει μουσικά με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος ο Λουδοβικός των Ανωγείων.
Εισιτήριο:
12 ευρώ
Διάρκεια: 60’

Συντελεστές
Από την κουκλοθεατρική ομάδα: Μ. Κατσά, Μ. Γεωργιάδου, Θ. Βλάχος
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Μουσική: Λουδοβικός των Ανωγείων
Μουσική επεξεργασία – ενορχήστρωση: Γιώργος Παυλάκος
Φωτισμοί: Θ. Βλάχος
Τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο

Εργαστήρι Μαιρηβή: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210 - 52.22.181, fax: 210-52.22.424.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v