Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τον πλανήτη;

Όσο πιο μικρά μάθουν για τη σημασία της οικολογίας, τόσο το καλύτερο για εκείνα και τον πλανήτη που θα ζήσουν.
Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τον πλανήτη;
Τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι σαν σφουγγάρια. Από όλες τις αξίες που οφείλουμε να τους εμφυσήσουμε, η αγάπη για το περιβάλλον  δικαίως περιλαμβάνεται στις πιο σημαντικές.

Μαθαίνοντας από τα μικρά και τα πιο απλά, όταν μεγαλώσουν, θα μπορέσουν να συνδράμουν στην προστασία του πλανήτη. Δείτε δέκα απλούς τρόπους για να τα… βάλετε στο κλίμα.

Ανανέωση στο κολατσιό

Τα πλαστικά σακουλάκια συνήθως καταλήγουν στους ωκεανούς, συν το ότι είναι αρκετά άσχημα από μόνα τους. Δώστε τους λοιπόν ένα επαναχρησιμοποιούμενο ταπεράκι για να βάζουν το γεύμα τους, το οποίο και πιο οικολογικό θα είναι και πιο ελκυστικό – όπως αυτά εδώ

Και στα πλαστικά μπουκάλια

Αντίστοιχα, τα δεκάδες πλαστικά μπουκάλια που πετιόνται μετά τη χρήση μπορούν να αντικατασταθούν με επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια ή, ακόμα καλύτερα, από παγούρια φτιαγμένα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως το μπαμπού, για παράδειγμα.

Χαρίζοντας παιχνίδια

Οι πιθανότητες είναι πως το δωμάτιό τους είναι γεμάτο από παιχνίδια που τα έχουν βαρεθεί. Αντί να τα πετάξετε, καθίστε μαζί τους και διαλέξτε μερικά για να τα δωρίσουν σε κάποιο οικοτροφείο, ή κάποια οργάνωση που τα έχει ανάγκη. Όχι τίποτα άλλο, θα καθαρίζεται και το δωμάτιό τους ευκολότερα.

Χρησιμοποιώντας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για συσκευές όπως τηλεχειριστήρια ή τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, είναι ένας καλός τρόπος να προστατέψουν το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας λιγότερες μπαταρίες μιας χρήσης.

Ξαναχρησιμοποιώντας παλιά αντικείμενα

Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια και είναι ένα από τα πιο δυνατά τους στοιχεία. Βοηθήστε τα να βρουν νέες χρήσεις για παλιά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τα άδεια ρολά της τουαλέτας ως μολυβοθήκες.

Αγαπώντας τα έντομα

Δεν είναι απίθανό στα πρώτα στάδια γνωριμίας τους με τα έντονα να θελήσουν να τα πατήσουν ή να τα χτυπήσουν. Τα παιδιά στο στάδιο των μηνών και του πρώτου έτους προσπαθούν βασικά να αλληλεπιδράσουν με ό,τι βλέπουν, αγνοώντας ότι αυτό ίσως κάνει κακό στο αντικείμενο της παρατήρησης. Εκεί τους εξηγούμε, παίρνουμε την αραχνούλα που ίσως δουν την βάζουμε μαζί τους σε ένα βαζάκι και την απελευθερώνουμε, ώστε να συνεχίσει τη… δουλειά της έξω.

Βγάζοντας τις πρίζες

Το ξέρατε ότι ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούμε συσκευές που έχουμε στην πρίζα αυτές καταναλώνουν ρεύμα; Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να βγάζουν τις πρίζες από συσκευές που δεν λειτουργούν, όπως για παράδειγμα η τοστιέρα, και να γλιτώσουν λίγο ακόμα ρεύμα και ενέργεια.

Φυτεύοντας… μολύβια

Αυτά εδώ τα οικολογικά μολύβια έχουν διπλό σκοπό: χρησιμοποιούνται ως γραφική ύλη αλλά όταν τελειώσουν γίνονται ωραιότατα δέντρα, βότανα, λαχανικά ή λουλούδια. 

Φτιάχνοντας οικολογικά γεύματα

Τα παιδιά μπορούν να σώσουν τον πλανήτη μαθαίνοντας τη σημασία των φυτικών γευμάτων και σνακ, τα οποία θα μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά και δημιουργώντας όμορφα και πολύχρωμα σνακ σε ποικιλία συνδυασμών αποκτούν από μικρή ηλικία οικολογική και βήγκαν συνείδηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v