Τα καλύτερα μυρωδικά για την κουζίνα σας

Τα καλύτερα αρωματικά φυτά για να φτιάξετε το δικό σας μίνι μποστάνι και να απογειώσετε τις συνταγές σας.
Τα καλύτερα μυρωδικά για την κουζίνα σας

Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να μαγειρεύετε και να ανοίγετε το παράθυρο «τσιμπώντας» μια πρέζα βασιλικό από τη δική σας γλαστρούλα; Η λίγο δεντρολίβανο για να ψήσετε τις πιο μυρωδάτες πατάτες φούρνου που έγιναν ποτέ;

Δεκάδες αρωματικά φυτά προσφέρονται σε σπόρους – αν έχετε μεράκι και υπομονή – ή έτοιμα σε φυτώρια και διεκδικούν επάξια μια θέση στο μπαλκόνι σας ή στο παράθυρο δίπλα στο νεροχύτη.

Δείτε παρακάτω μερικά.

Θυμάρι

Από τα πιο δημοφιλή βότανα. Διαθέτει τονωτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, ενώ λέγεται πως κάνει καλό στο ευερέθιστο στομάχι. Η έντονή του γεύση ταιριάζει άψογα με κοτόπουλο και χοιρινό, ενώ μπορείτε να το βάλετε και σε πίτες για έξτρα δόσεις μυρωδιάς.

Αγοράστε σπόρους από εδώ.

Λεβάντα

Διαθέτει εντομοαπωθητικές ιδιότητες – κουνούπια τέλος! – και μυρίζει τόσο όμορφα που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σαν αρωματικό χώρου. Ή αρωματικό… ντουλάπας. Σε ρόφημα, λέγεται πώς χαλαρώνει τους νευρόπονους του στομάχου και «καλμάρει» το νευρικό σύστημα, δρώντας ως χαλαρωτικό. Έχει επίσης αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Αγοράστε σπόρους από εδώ.

Δεντρολίβανο

Το δώρο της Αφροδίτης στους ανθρώπους σύμφωνα με τον μύθο, βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκέφαλων και των ημικρανιών, ενώ αποτελεί σταθερή μυρωδάτη προσθήκη σε δεκάδες συνταγές για κρέας (π.χ. αρνάκι), πατάτες, σάλτσες και ντρέσινγκ.

Αγοράστε σπόρους από εδώ. 

Βασιλικός

Πλούσιος σε πολυφαινόλες, ενεργά συστατικά που θωρακίζουν τα κύτταρα, ο βασιλικός διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αποτελεί σούπερ επιλογή για να αρωματίσετε ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες, πίτσες. Ταιριάζει επίσης, άψογα με την φρέσκια ντομάτα σε σάλτσες.

Αγοράστε σπόρους από εδώ.

Λουΐζα

Το… λεμονίζον της άρωμα την κάνει ιδανική για κρέατα και ψάρια, αλλά και για γλυκές συνταγές όπως κρέμες και κέικ. Θεωρείται πώς έχει αποτοξινωτική και διουρητική δράση, ενώ φαίνεται να βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αγοράστε σπόρους από εδώ. 

Μέντα

Χωρίζεται σε τρία είδη: την πιπερώδη, τον δυόσμο και το φλισκούνι και με αυτή μπορείτε να φτιάξετε δεκάδες ζεστά ροφήματα και να καρυκεύσετε κεφτεδάκια και σαλάτες. Αποτελούσε το αγαπημένο φυτό του Ιπποκράτη που την χρησιμοποιούσε κατά της δυσπεψίας, της γαστρίτιδας, των νευρικών διαταραχών και της αϋπνίας.

Αγοράστε σπόρους από εδώ. 

Δάφνη

Το αφέψημά της λέγεται πως βοηθά στην ανακούφιση από θλάσεις, τραυματισμούς μυών και ρευματισμούς, ενώ στην κουζίνα σας απογειώνει πιάτα με κρέας, λαδερά και πάσης φύσεως όσπρια. Αφήστε τα φύλλα της να ξεραθούν για 12 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Προτιμήστε να την αγοράσετε «έτοιμη» από κάποιο φυτώριο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v