Ξηροί καρποί: 5 τραγανές διευθύνσεις στην Αθήνα

Τραγανά αμύγδαλα, macadamia να γλύφεις τα δάχτυλά σου, φουντούκια από τον τόπο σου και ένα σωρό ακόμα λαχταριστοί ξηροί καρποί σε 5 αγαπημένες διευθύνσεις.
Ξηροί καρποί: 5 τραγανές διευθύνσεις στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τους έχουμε υποτιμήσει αρκετά τους ξηρούς καρπούς. Η διάθεσή τους σε περίπτερα, μπουζουκομάγαζα, σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, ακόμα και βενζινάδικα ενίοτε μας κάνει να θεωρούμε ότι «εντάξει, είναι ξηροί καρποί, και;». Όμως η πραγματική τους γοητεία αποκαλύπτεται όταν τους προμηθευόμαστε από μαγαζιά που έχουν εντρυφήσει στο θέμα και προμηθεύονται τους καλύτερους, κατά κύριο λόγο από Έλληνες παραγωγούς.

Πέντε τέτοια μαγαζιά συγκεντρώσαμε παρακάτω. Και μη ξεχνάτε, μπορεί να φαίνονται μικροί στο μάτι, όμως οι ξηροί καρποί προσφέρουν γενναίες δόσεις θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες και «καλά» λιπαρά.

Ιορδάνης
Λ. Ηρακλείου 230, Ν. Ιωνία, τηλ: 210 2799733

Με ιστορία που κρατά από το 1922, όταν ο παππούς Γιώργος Γουναρίδης από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας άνοιξε το μαγαζί του μόλις έφθασε στην Αθήνα, ο «Ιορδάνης» συνεχίζει απτόητος μέχρι σήμερα να δείχνει στον κόσμο τι εστί ποιοτικός ξηρός καρπός. Εδώ θα βρείτε 100% ελληνικά προϊόντα όπως τραγανά φουντούκια, ξερά σύκα με μυρωδικά (φτιάχνονται στην Χιλιαδού αποκλειστικά για το μαγαζί), νοστιμότατα φυστίκια Αιγίνης, εξαιρετικό φυστίκι αράπικο, λαχταριστά macadamia καθώς και τα πιο απίστευτα αλμυρά αμύγδαλα. Με τον καιρό η οικογένεια εμπλούτισε το μαγαζί με ελληνικές σοκολάτες, καφέδες, κρασιά και επιλογές ποτών.

Carpo
Δημητρίου Βασιλείου 1, Νέο Ψυχικό, τηλ: 2106712384 (και Κανάρη 6, Κολωνάκι)

Μοντέρνο και καλαίσθητο, το Carpo ξεκίνησε από το Κολωνάκι, έφτασε μέχρι το Λονδίνο και πλέον άνοιξε μία από τις πιο γευστικές γωνιές στον Φάρο του Νέου Ψυχικού. Εκεί θα βρείτε ξηρούς καρπούς, σοκολάτες και καφέ, όλα τους σε εκπληκτική ποικιλία. Οι ξηροί καρποί συνδυάζονται και σε εξαιρετικές προτάσεις πακέτων μίνι σνακ, οι σοκολάτες περιλαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητες κουβερτούρες και πραλίνες με γεύσεις από τζίντζερ μέχρι μαστίχα. Εδώ θα βρείτε επίσης σπόρους και superfoods όπως κινόα, ιπποφαές, παπαρουνόσπορος, λιναρόσπορος και φυσικό σησάμι, καθώς και αποξηραμένα φρούτα (must: ανανάς, μήλο, κεράσι, παπάγια, dragon fruit και raspberries), μέλι και όμορφες συσκευασίες δώρων με ποικιλίες από καλούδια.

Era Nuts, Herbs and Spices
Ομήρου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ: 211 4076506 

Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά εκτίθενται σε μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων στα δύο concept stores της Era, στο Κολωνάκι στο Ψυχικό. Αφού περάσετε τη βαριά ξύλινη πόρτα των μαγαζιών, θα βρείτε προστατευμένους από γυάλινες καμπανούλες κάθε λογής εκλεκτούς, ελληνικούς ξηρούς καρπούς και mix: φρέσκα φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, κουκουνάρι, πασατέμπο, ηλιόσποροι, Brazilian nuts macadamia nuts, καρυδόψιχα, αμύγδαλο φιλέ και αράπικα φιστίκια είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που έχετε στο Era. Το κατάστημα διαθέτει επίσης λαχταριστά μείγματα muesli, μπάρες δημητριακών, καθώς και ποικιλία αλατιών.

So Nuts
Λ. Κηφισίας 103, Αμπελόκηποι, τηλ: 211 2155322
Στην πιάτσα της Πανόρμου το So Nuts προσφέρει μια πανδαισία «ξηρών» και μη επιλογών που θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς. Στο πρώτο τμήμα των πάγκων θα βρείτε αποξηραμένα φρούτα και μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών, με αρκετές σπάνιες προσθήκες (όπως το καπνιστό αμύγδαλο ή το καραμελωμένο αμύγδαλο και τα δύο από έλληνες παραγωγούς), αποξηραμένα λαχανικά και δημητριακά ελληνικής παραγωγής. Στο βάθος, σειρά έχουν τα βότανα, τα γλυκά του κουταλιού, τα λουκούμια, τα παστέλια αλλά και τα ποτά όπως ελληνικά λικέρ και τσίπουρο από επιλεγμένους έλληνες παραγωγούς. Στα συν, οι φιλικότατοι ιδιοκτήτες που θα σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε και να διαλέξετε.

Martha’s
Λ. Κηφισίας 324, Κηφισιά, τηλ: 2108081193
«Healthy cocktails» ξηρών καρπών σε σακουλάκια (δοκιμάστε το "μίγμα 2" με cranberry, μάνγκο, βερίκοκο, μήλο, παπάγια, ανανά extra dry, goji, αμύγδαλο ωμό λευκό, κάσιους ωμό, καρύδι, pecan και brazil nut) ή μπάρες δημητριακών (αγαπημένη μας αυτή με την βρώμη, το πορτοκάλι, το φουντούκι και τη μαύρη σοκολάτα). Μελωμένοι καρποί και αποξηραμένα φρούτα με ή χωρίς ζάχαρη. Σπόροι για να χρησιμοποιήσετε ως πρώτες ύλες στους δικούς σας πειραματισμούς, όπως καραμελωμένα κροκάν, σησάμι, σκαλιέτα γάλακτος, τρούφα και φιλέ αμυγδάλου. Και τέλος δώρα με κρασιά και ξηρούς καρπούς ή φρούτα για τους φίλους σας. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε στην γευστική γωνιά της Μάρθας στην Κηφισιά – σημειώστε ότι μπορούν να σταλούν και στο σπίτι σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v