Αγορά ηχείων: Μίνι οδηγός για αρχάριους

Αποφασίσατε να αγοράσετε ηχεία για τον υπολογιστή ή την τηλεόραση; Δείτε ποιες επιλογές υπάρχουν, σε ποιες τιμές και τι θα πρέπει να προσέξετε.
Αγορά ηχείων: Μίνι οδηγός για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είτε είστε… ακουστικοί τύποι είτε όχι, ένα ζευγάρι ηχεία θα αποτελέσουν αγορά που ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε (τουλάχιστον) μια φορά στη ζωή σας. Οι επιλογές που διατίθενται στην αγορά στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι εκατοντάδες και οι τιμές «παίζουν» ανάλογα με το τι ποιότητα ήχου θέλετε να φτάσει στα αυτιά σας και τι μουσική ακούτε.

Παρακάτω συντάξαμε ένα μικρό, αλλά πλήρη οδηγό για να σας διαφωτίσει στις μελλοντικές σας αγορές.

Ηχεία για Hi-fi


Στον τομέα του Hi-fi, δηλαδή σε οτιδήποτε αφορά ηχεία τα οποία θα συνδέσετε σε ένα ηχοσύστημα, το πρώτο που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι ότι θα πρέπει να έχετε και τα υπόλοιπα μηχανήματα που χρειάζονται, δηλαδή ενισχυτή και player. Κατ’ επέκταση, τα ηχεία θα πρέπει να «ταιριάζουν» σωστά με τον ενισχυτή έτσι ώστε η αναπαραγωγή να είναι σωστή.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε ώστε τα ηχεία να ταιριάζουν με τον ενισχυτή του υποσυστήματος είναι κυρίως η ωμική αντίσταση και η ευαισθησία του ηχείου και λιγότερο τα watt που απαιτούν για να λειτουργήσουν. Σημειώστε ότι το ηχείο θα καταστραφεί ευκολότερα από ένα ενισχυτή που διαθέτει λιγότερα watt από αυτά που χρειάζεται το ηχείο για να λειτουργήσει, παρά με ένα ενισχυτή με περισσότερα watt.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε πριν αγοράσετε ηχεία είναι ο χώρος στον οποίο θα τα τοποθετήσετε. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε ένα τεράστιο ηχείο σε έναν χώρο 50 τετραγωνικών, ούτε ένα μικρό… ηχειάκι ραφιού σε έναν χώρο 100 τετραγωνικών αν θέλετε να καλύψετε όλον τον χώρο ηχητικά. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε απλά να έχετε μια μικρή μουσική «γωνίτσα», τότε ενδεχομένως ένα μικρό ηχείο να καλύψει την ανάγκη σας αυτή.

Τέλος, θα πρέπει να αναλογιστείτε τι είδος μουσικής θα θέλετε να ακούτε. Σε γενικές γραμμές, όλα τα ηχεία που κυκλοφορούν στην αγορά ανταποκρίνονται επάξια σε όλα τα είδη μουσικής, αν όμως θέλετε να παίξετε μουσικά είδη με μπόλικο.. ντάπα-ντούπα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ηχεία τα μεγάφωνα των οποίων θα διαθέτουν ειδικό woofer που θα «αντέξει» μουσικές με έντονο μπάσο.

Για μια καλή αγορά αυτήν την εποχή, υπολογίστε ότι θα δώσετε μεταξύ 400€ και 1700€ για ένα ζευγάρι ηχείων βάσης ή δαπέδου. Τα ηχεία βάσης είναι αυτά που τοποθετούνται συνήθως σε βιβλιοθήκες, ενώ τα δαπέδου είναι αυτόνομα και τοποθετούνται στο έδαφος.

Ηχεία για Home Cinema

Πρόκειται για τα γνωστά 5.1 ηχεία, τα οποία μαζί με τον αντίστοιχο ενισχυτή, ένα player και μια τηλεόραση χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ταινιών. Περιλαμβάνουν πέντε ηχεία – δορυφόρους τα οποία τοποθετούνται περιμετρικά σε τοίχους ή σε μικρές βάσεις και ένα sub woofer.

Σημειώστε ότι αρκετά από τα ηχεία Hi-fi που αναφέραμε έχουν ενσωματωμένο sub woofer, το οποίο δίνει περισσότερο μπάσο στον ήχο τους, όμως στην περίπτωση του 5.1 το woofer είναι ξεχωριστό και απαραίτητο, μιας και προς αυτό δρομολογούνται συγκεκριμένες συχνότητες από την ταινία.

Οι τιμές τους και πάλι έχουν μεγάλο εύρος διακύμανσης ανάλογα με την ποιότητα και την εταιρεία κατασκευής. Για ένα καλό 5.1 σύστημα ηχείων υπολογίστε ότι θα ξοδέψετε από 150€ μέχρι 600€.

Ηχεία για υπολογιστή

Ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να ακούει πλέον μουσική αποκλειστικά από τον υπολογιστή του, επομένως η συγκεκριμένη κατηγορία ηχείων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Και πάλι η χρήση που θα τους κάνετε θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά σας.

Θέλετε να ακούτε απλά mp3 αρχεία; Τότε όσο πιο «καλό» ηχείο πάρετε τόσο πιο απογοητευτικός θα είναι ο ήχος μιας και η συγκεκριμένη μορφή αρχείου δεν ενδείκνυται για… μεγάλα πράγματα. Στην περίπτωση τώρα που θέλετε να ακούσετε ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας από CD ή FLAC ή από πικάπ τότε όντως ένα «καλό» ηχείο θα κάνει τη διαφορά.

Στην περίπτωση του mp3 υπολογίστε ότι για ένα καλό ζευγάρι ηχείων τύπου 2.1 θα δώσετε το από 50€ μέχρι 150€. Πρόκειται για ηχεία τα οποία είναι σχεδιασμένα να «κρύβουν» τα σημεία και τις συχνότητες που δεν μπορεί να αποδώσει σωστά και με ευκρίνεια ένα συμπιεσμένο αρχείο ήχου σε mp3 format.

Αν τώρα θέλετε να ακούσετε υψηλής ποιότητας μουσική από τον υπολογιστή σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο από την κάρτα το οποίο θα συνδέσετε στο στερεοφωνικό σας Hi Fi (βλ. παραπάνω) και να απολαύσετε μέσω αυτού τη μουσική σας. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να χρειαστεί και μια καλή κάρτα ήχου για υπολογιστή οι οποίες κοστίζουν από 80€ μέχρι 100€.

Τα ενεργά ηχεία

Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία ηχείων, τα οποία ταιριάζουν και σε υπολογιστή και σε Hi-Fi. «Γεννήθηκαν» μέσα από τα στούντιο ηχογράφησης και σιγά σιγά αρχίζουν να επεκτείνονται και στις άλλες κατηγορίες. Έχουν ενσωματωμένο ενισχυτή, το οποίο είναι θετικό μιας και ο κατασκευαστής τους έχει «δέσει» ιδανικά ενισχυτή με ηχείο, κάτι που εσείς θα δυσκολευτείτε αρκετά να κάνετε.

Επίσης, τα ενεργά ηχεία έχουν ασφάλειες, τα οποία περιορίζουν τις απώλειες και τα «καψίματα», σε περίπτωση που η μουσική δυναμώσει απότομα και θέσει σε κίνδυνο τη... ζωή του ηχείου. Οι τιμές τους βέβαια, είναι αρκετά υψηλές και συνήθως ξεπερνούν τα 600€.

Ασύρματα ηχεία και sound bars

Σε έναν τεχνολογικό κόσμο που πλέον διέπεται από ασύρματες επικοινωνίες, τα ηχεία δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον… wireless κανόνα. Έτσι οι περισσότερες κατασκευαστικές μάρκες διαθέτουν πλέον αρκετά μοντέλα και στις ασύρματες εναλλακτικές τους.

Το θετικό μιας τέτοιας επιλογής είναι ότι χάρη στην ασύρματη συνδεσιμότητα – κυρίως μέσω Bluetooth- έχετε την άνεση να τοποθετήσετε τα ηχεία σε ιδανική διάταξη και θέση ανάλογα με τις ανάγκες σας, χωρίς το παίδεμα των καλωδίων. Και εδώ οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλο εύρος με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 100€ και 1000€ ανάλογα με το μέγεθος τους.

Τέλος, οι sound bars αποτελούν καλές λύσεις για την αναβάθμιση του ήχου μιας τηλεόρασης (και άρα του home cinema) προσφέροντας οικονομία χώρου αφού μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα στον τοίχο κάτω από αυτήν. Επίσης, δεν χρειάζονται πολλά καλώδια παρά μόνο μια HDMI σύνδεση και διαχέουν τον ήχο ομοιόμορφα στον χώρο. Το κόστος τους ξεκινά από 100€ και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 700€, συμπεριλαμβανομένου του subwoofer.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v