Καθαρό… νερό, χημικά δε φοβάται

Πολύτιμο αγαθό, αλλά και… επιρρεπές στη ρύπανση, το νερό του σπιτιού μας μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να «εμπλουτιστεί» με χημικές ουσίες ή και βαρέα μέταλλα. Τι λένε οι ειδικοί για το νερό στην Αττική και τα πιο διαδεδομένα φίλτρα;
Καθαρό… νερό, χημικά δε φοβάται
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πόσο «καθαρό» είναι το νερό που πίνουμε; Η σαφής απάντηση δυστυχώς δεν είναι εύκολη. Σε γενικές γραμμές, ως πόσιμο χαρακτηρίζεται το νερό που είναι καθαρό από φυσική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Από την άλλη πλευρά, η ατμόσφαιρα, το έδαφος, το υπέδαφος, η χημική επεξεργασία, το δίκτυο ύδρευσης αλλά και οι σωληνώσεις του σπιτιού μπορούν να αποτελέσουν ρυπαντές του νερού, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να καταφεύγουν στην λύση των φίλτρων νερού.

Το χλώριο στο νερό της Αττικής

«Στην Αθήνα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χλώριο», μας λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων και Υδάτινων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, «δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα. Επομένως ένα φίλτρο άνθρακα είναι ιδανικό για να αφαιρέσουμε το χλώριο». Βέβαια, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην συντήρηση του φίλτρου καθώς και την τακτική του αλλαγή, καθώς όπως τονίζει ο κ. Τσιμπίδης τα φίλτρα άνθρακα όσο αποτελεσματικά είναι μέσα στα χρονικά όρια που δίνει ο κατασκευαστής, τόσο επικίνδυνα γίνονται άπαξ και δεν αλλαχτούν όταν πρέπει μιας και ο άνθρακας είναι μια άκρως τοξική ουσία.

Ο κ. Τσιμπίδης προτείνει για κάθε νοικοκυριό, προτού προβεί σε οποιαδήποτε αγορά, να κάνει πρώτα έναν χημικό έλεγχο του νερού. Μια μέση χημική ανάλυση κοστίζει περίπου εξήντα ευρώ και στην Αθήνα τουλάχιστον επικεντρώνεται στην ποσότητα χλωρίου που υπάρχει στο νερό, μια και το χλώριο χρησιμεύει για να καταστραφούν όλα τα βλαβερά βακτήρια.

Το χλώριο βέβαια, μπορεί να απομακρυνθεί από το νερό και χωρίς φίλτρο. Όντας μια ουσία που προέρχεται από την φύση, έχει το «πλεονέκτημα» ότι μπορεί να εξαερωθεί. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσιμπίδας «Αρκεί να αφήσουμε το νερό σε μια κανάτα ανοικτή για μισή ώρα και η αλλαγή στην γεύση του γίνεται αισθητή».

Τα παλαιά δίκτυα νερού σε περιοχές της Αττικής όπως η Κυψέλη και το Παγκράτι παρουσιάζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με τα πιο «καινούργια», τόσο όσον αφορά στη συγκέντρωση χλωρίου, όσο και στην σκουριά ή τη λάσπη από τις παλιές σωληνώσεις.

Το νερό στην υπόλοιπη Ελλάδα

«Η υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένα χάος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης. «Στα Οινόφυτα για παράδειγμα ακόμα και το πιο πιστοποιημένο νερό θα πρέπει να περνάει από τη διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης. Επίσης, σε περιοχές γύρω από την Αττική έχουμε πολλά βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου και σε αγροτικές περιοχές, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι απαγορευτικός», προσθέτει.




Πότε να πάρω φίλτρο νερού λοιπόν;

* Αν οι σωληνώσεις του σπιτιού σας είναι παλιές ή κατοικείτε σε περιοχή που δεν έχει νερό καλής ποιότητας.
* Αν το νερό της περιοχής σας είναι «σκληρό», δηλαδή έχει πολλά άλατα.
* Αν έχετε στο σπίτι νήπια, εγκύους, ηλικιωμένους ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους.
* Αν κουραστήκατε να δίνετε λεφτά για εμφιαλωμένα νερά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις φυλάσσονται και μεταφέρονται σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ενδεικνυόμενες (το πολύ 18 βαθμούς Κελσίου).

Τι επιλογές έχω;

* Φίλτρα άνθρακα

Απλή και οικονομική λύση και εύκολα στην εγκατάσταση, τα φίλτρα άνθρακα αφήνουν το νερό να περάσει από μέσα τους «μπλοκάροντας» ηλεκτρομαγνητικά χάρη στο προ – φίλτρο τους τα αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο). Στη συνέχεια το νερό περνάει μέσα από ένα φίλτρο στερεοποιημένου άνθρακα, όπου και γίνεται άμεση μηχανική κατακράτηση, αφού οι πόροι του είναι μικρότεροι από 0,5 εκατομμυριοστά τού μέτρου.

Προσοχή όμως, το φίλτρο κάποια στιγμή υφίσταται κορεσμό και θα πρέπει να το αντικαταστήσετε άμεσα, αλλιώς μπορεί να μετατραπεί σε εστία μικροβίων. Το πότε θα πρέπει να αντικατασταθεί εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα νερού που περνά από μέσα τους, αλλά και τον χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούνται. «Τα περισσότερα φίλτρα άνθρακα θα πρέπει να αλλάζονται κάθε έξι ή επτά μήνες το πολύ. Από εκεί και πέρα η αλλαγή τους έχει να κάνει τόσο με τον κατασκευαστή, όσο και με το είδος του φίλτρου», αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης.

Κόστος: Οι τιμές τους ξεκινούν από 100€ και φτάνουν μέχρι τα 800€, ανάλογα με το μέγεθος και την εταιρεία κατασκευής. Υπάρχουν επίσης και κανάτες με φίλτρο άνθρακα οι οποίες φυσικά κοστίζουν λιγότερο (από 20€)

* Φίλτρα αντίστροφης οσμωσης

Τα φίλτρα αυτά «αναγκάζουν» το νερό μέσω της εφαρμογής πίεσης να περάσει μέσα από μια ημιπορώδη μεμβράνη η οποία εμποδίζει τα βαριά ιχνοστοιχεία μετάλλου, τα άλατα και τα ανόργανα συστατικά. Ωστόσο, μόνο ένα μέρος του νερού περνάει από τη μεμβράνη (περίπου το 30%), καθώς το υπόλοιπο κατευθύνεται προς την αποχέτευση, παρασέρνοντας μαζί του μικροοργανισμούς και σωματίδια και «καθαρίζοντας» ουσιαστικά τη μεμβράνη, αυξάνοντας την διάρκεια ζωής της.

Η απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού με την συγκεκριμένη μέθοδο είναι σίγουρα αποθαρρυντική (βλ. λογαριασμός ΕΥΔΑΠ), ενώ αρκετές συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ ειδικών για το κατά πόσο είναι εν τέλει σωστό να καταναλώνουμε νερό το οποίο είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους στοιχεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη στην Αθήνα δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσουμε τέτοια φίλτρα. «Τα έχω δει σε πάρα πολλά σπίτια στην Αθήνα και το αποτέλεσμά τους είναι καταστροφικό. Μέσα από το νερό παίρνουμε πάρα πολλά ιχνοστοιχεία που δεν υπάρχουν στη διατροφή μας και τα οποία καταστρέφονται με τα φίλτρα όσμωσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούσα την χρήση τους στην Αθήνα», αναφέρει.

Κόστος: Η τιμή τους ξεκινά από περίπου 190€ και φτάνει μέχρι τα 500€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v