Ανανέωση σπιτιού σε 10 απλά βήματα

Ιδέες διακόσμησης, αποθηκευτικές λύσεις και tips για ανακαίνιση - αστραπή, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη φθινοπωρινή μελαγχολία, θα ικανοποιήσουν τη διάθεσή μας για ανανέωση και θα μας βάλουν σε mood για... cocooning.
Εποχή που φέρει περισσότερο από κάθε άλλη τα… βάρη της ανανέωσης, του σχεδιασμού και του νέου ξεκινήματος, το φθινόπωρο «ευθύνεται» και για τις δραστικότερες αλλαγές στους χώρους όπου ζούμε και κινούμαστε –με προεξέχοντα το σπίτι. Να φταίει η γενικότερη διάθεση για αλλαγή; Το γεγονός ότι τώρα αρχίζουμε να νοσταλγούμε το cocooning και να βγαίνουμε λιγότερο; Ή μήπως, όπως λένε οι ψυχολόγοι, τα ζεστά χρώματα που χαρακτηρίζουν τη φύση αυτή την εποχή, εμπνέοντας μας να τα υιοθετήσουμε;

Όπως και αν ερμηνεύεται, η τάση για ανανέωση μας οδηγεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε μικρές ή μεγαλύτερες αγορές, που θα προσδώσουν μια νέα πινελιά στον προσωπικό μας χώρο. Αναζητούμε λύσεις αποθηκευτικές, που θα οργανώσουν το… χάος που δημιούργησε η επιστροφή από τις διακοπές, ιδέες διακόσμησης, που θα «φτιάξουν ατμόσφαιρα» για να θέλουμε να περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι και tips ανακαίνισης, που θα δώσουν νέα πνοή σε κάθε δωμάτιο χωρίς να χρειαστεί να πετάξουμε όλα τα παλιά έπιπλα και να βγούμε εκτός budget για να αγοράσουμε νέα.

Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις ιδέες αυτές, μαζί με τις αγορές που θα σας βοηθήσουν να τις υλοποιήσετε, και σας τις παρουσιάζουμε. Το μόνο που χρειάζεται να προσθέσετε εσείς είναι λίγο κέφι και πολλή φαντασία, για να τις προσαρμόσετε στα δεδομένα του σπιτιού σας και να δημιουργήσετε το δικό σας φθινοπωρινό καταφύγιο.

* Οργανωθείτε: Ίσως η πλέον χρονοβόρα από τις δουλειές της ανανέωσης, η οργάνωση και τακτοποίηση των αντικειμένων που καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο στο σπίτι χωρίς να χρησιμοποιούνται τακτικά, είναι ταυτόχρονα και η πιο αποδοτική. Πέραν της απελευθέρωσης χώρου, που, όπως λέει και το Feng Shui, διευκολύνει τη ροή ενέργειας, σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο και… άγχος από την αναζήτηση του εκάστοτε αντικειμένου. Εξάλλου, πολλές αποθηκευτικές λύσεις προσθέτουν χρώμα και διακοσμούν το σπίτι.

Κορυφή στον τομέα θεωρείται το Ikea, που προτείνει, για το φετινό χειμώνα, να «δημιουργήσουμε χώρο» και προσφέρει για το σκοπό αυτό, άπειρες αποθηκευτικές λύσεις –από τις οποίες ξεχωρίσαμε τα ανθεκτικά, πολύχρωμα χαρτονένια κουτιά σε funky χρώματα και διάφορα μεγέθη, αλλά και τα σκαμπό με «κρυμμένο» αποθηκευτικό χώρο στο εσωτερικό τους. Αντίστοιχες προτάσεις διαθέτει και το Planet Home, όπως η επιτοίχια θήκη για περιοδικά της φωτογραφίας, ενώ εξίσου καλή ιδέα είναι να κατασκευάσετε μόνοι σας αποθηκευτικούς χώρους –όπως αυτή η εξαιρετική λύση για συρτάρια κάτω από το κρεβάτι που βρήκαμε στο διαδικτυακό Better Homes and Gardens. Οτιδήποτε χρειαστείτε για τις ιδιοκατασκευές σας θα το βρείτε στο Leroy Merlin του αεροδρομίου.

Αυτή είναι, επίσης, η καταλληλότερη περίοδος να οργανώσετε καλύτερα τις βιβλιοθήκες σας, ή ακόμα καλύτερα να τις αντικαταστήσετε με μία αρκετά μεγάλη, όπως αυτή της Παρουσίασης, η οποία θα προσδώσει ένα ξεχωριστό ύφος στο χώρο. Ανάλογες, πλην οικονομικότερες, προτάσεις θα βρείτε, βέβαια, και στο Ikea. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτησή τους είναι η διαθεσιμότητα χώρου, η έλλειψη της οποίας μπορεί πάντα να αντισταθμιστεί με την τοποθέτηση απλών ραφιών στα ψηλότερα σημεία των τοίχων, τα οποία θα εξοπλίσετε με καλαίσθητους βιβλιοστάτες για να γλιτώσετε τα αντιαισθητικά πλαϊνά στηρίγματα.

* Βάλτε (φθινοπωρινό) χρώμα: Αν υπάρχει μια εποχή που χαρακτηρίζεται δικαιωματικά από τις δικές της, ιδιαίτερες χρωματικές αποχρώσεις, αυτή είναι το φθινόπωρο. Μην πάει το μυαλό σας μόνο στις λεγόμενες «γήινες» αποχρώσεις. Ζεστό μπορντό, φυσικό –ελαφρά σκούρο– πράσινο και φωτεινό κίτρινο δένουν αρμονικά με τη γήινη ώχρα και το καφέ των φύλλων για να δημιουργήσουν ένα ζεν όσο και ζωηρό αποτέλεσμα που προσδίδει αυτήν τη γνώριμη αίσθηση σπιτικής ζεστασιάς στο χώρο.

Για να την αποκτήσετε, δε χρειάζεται, βέβαια, να βάψετε από την αρχή όλους τους τοίχους. Μικρές πινελιές εδώ κι εκεί, όπως τα ρομαντικά ριχτάρια σε καναπέδες και πολυθρόνες, που αυτόν τον καιρό έχουν την τιμητική τους, υφάσματα που θα «ντύσουν» τα έπιπλά σας στα κατάλληλα χρώματα, αλλά και μικροαντικείμενα που θα αγοράσετε ή θα βάψετε στις αποχρώσεις της εποχής είναι ικανές να μεταμορφώσουν το χώρο στη στιγμή. Εξαιρετικές προτάσεις για διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την εποχή θα βρείτε στα Ikea και Planet Home, τα οποία διαθέτουν, επίσης, μεγάλη ποικιλία σε ριχτάρια, όπως και τα Zara Home. Για υφάσματα επιπλώσεων η κλασσική διεύθυνση ακούει, εδώ και χρόνια, στο όνομα Χυτήρογλου, ενώ εξαιρετικές ιδέες και μοντέρνες χρωματικές παλέτες, όπως αυτή της φωτογραφίας, θα βρείτε στο La Maison Coloniale.

* Ρίξτε φως: Η μέρα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται αισθητά, αυτός όμως δεν είναι λόγος το σπίτι σας να στερείται φως. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η καταλληλότερη εποχή για να προσθέσετε μερικές έξτρα εστίες και πηγές φωτός που θα φτιάχνουν κάθε στιγμή την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλουν τις νέες σας δημιουργικές παρεμβάσεις στο χώρο όπως τους αρμόζει.

Επιδαπέδια φωτιστικά με ντίμερ, σποτάκια σε στρατηγικά σημεία, όπως στην επάνω γωνία ενός πίνακα που θέλετε να αναδείξετε, διακριτικός φωτισμός σε «κρυφά» σημεία, και, γιατί όχι, μερικοί έξτρα καθρέφτες που θα διαχέουν το φως μεγεθύνοντας το χώρο είναι τα μυστικά σας όπλα. Εκπληκτικά σχέδια φωτιστικών –επιδαπέδιων, επιτραπέζιων, τοίχου και οροφής– βρήκαμε στα εξειδικευμένα καταστήματα Artemide, αλλά και στο Planet Home.

* Ντύστε τα παράθυρα: Στο πλαίσιο της πανδαισίας χρωμάτων που θα προσθέσετε στο ανανεωμένο φθινοπωρινό look του σπιτιού σας, τα παράθυρα πρέπει να κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο. Όχι μόνο γιατί οι κουρτίνες μπορούν να υποκαταστήσουν το ζωηρό χρώμα που λείπει από τους τοίχους σας, αλλά και γιατί τα ελαφρά υφάσματα που κοσμούσαν τα καλοκαιρινά σας παράθυρα δε θα συμβαδίζουν με τη συνολική εικόνα του σπιτιού μετά την ανανέωση. Προγραμματίστε, λοιπόν, μια επίσκεψη στο πλησιέστερο κατάστημα Χυτήρογλου και επιλέξτε μονόχρωμα –ή και εμπριμέ– υφάσματα σε φθινοπωρινές αποχρώσεις –ιδανικά το πράσινο των φύλλων και η τερακότα– που θα δένουν αρμονικά με τα υπόλοιπα χρώματα που έχετε επιλέξει για το χώρο.

* Φτιάξτε ατμόσφαιρα cocooning στην κρεβατοκάμαρα: Το πλέον ιδιωτικό δωμάτιο του σπιτιού πρέπει, αυτήν την εποχή, να αποπνέει ζεστασιά, άνεση και, κυρίως, διάθεση χαλάρωσης. Επιλέξτε αντικείμενα εμπνευσμένα από εικόνες φθινοπωρινές –προσέξτε όμως το αποτέλεσμα να μη μοιάζει υπερφορτωμένο– και δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κρεβάτι. Ένα – δυο ζεστά ριχτάρια, μερικά πολύχρωμα μαξιλάρια παραπάνω, ίσως και μερικά ελαφρά κουβερτάκια σε ανάλογο χρώμα, είναι ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε σκηνικό κατάλληλο για ατελείωτες ώρες cocooning. Ρίξτε μια ματιά στις νέες προτάσεις του Bed & Bath, όπως αυτή της φωτογραφίας, αλλά και σε αυτές του Zara Home για να πάρετε μερικές ιδέες. 
 
* Προσθέστε νέα μικρά έπιπλα: Φανταστείτε το: Είναι Κυριακή μεσημέρι, έξω βρέχει, κάνει ψύχρα και οι φίλοι μας όπου να’ναι καταφθάνουν για τον καθιερωμένο καφέ. Πού θα τον σερβίρουμε; Για κάτι τέτοιες στιγμές, ένα coffee table και ένα ή δύο σκαμπό ή πουφ είναι παραπάνω από χρήσιμα. Στο BoConcept τα coffee tables και τα σκαμπό αποτελούν φετίχ. Γυάλινα διαφανή τραπεζάκια, χαμηλά στρογγυλά coffee tables, πολύχρωμα υφασμάτινα ή δερμάτινα σκαμπό θα κρατήσουν καλή συντροφιά στο μεγάλο καναπέ και το κεντρικό τραπεζάκι. Στο Divani&Divani τα τραπεζάκια (όπως αυτό της φωτογραφίας) παίρνουν εξέχουσα θέση στο καθιστικό, αφού η ποιότητα και η γραμμή τους τα κάνει να ξεχωρίζουν. Φθηνότερες αλλά εξίσου στιλάτες λύσεις, θα βρείτε και στο IKEA. Εκεί μάλιστα είδαμε τεράστια μαξιλάρια δαπέδου και αναπαυτικά υποπόδια που, σε ένα πιο μοντέρνο σπίτι, μπορούν να αντικαταστήσουν το «στημένο» σκαμπό.

* Ντύστε τις οριζόντιες επιφάνειες: Όπως εμείς έτσι και το σπίτι… κρυώνει. Και χρειάζεται τα χαλάκια του, τα ριχτάρια του, τα ζεστά του καλύμματα. Όταν πρόκειται για υφάσματα η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό είναι «Χυτήρογλου», με μια τεράστια συλλογή από φθινοπωρινά υφάσματα για έπιπλα και κουρτίνες. Στο Zara Home, ωστόσο, βρήκαμε μοναδικά χαλάκια για την κρεβατοκάμαρα, κουβρλί και κουβερτάκια σε ζεστά χρώματα και μοντέρνα σχέδια καθώς και πρωτότυπα σεντόνια σε πολύ καλές τιμές. Εξίσου όμορφα και ποιοτικά σχέδια σε σεντόνια και κουβερτάκια βρήκαμε στο Bed&Bath με την ανανεωμένη φθινοπωρινή του συλλογή. Μας άρεσαν, τέλος, τα τραπεζομάντιλα του Palladium, τόσο για την κουζίνα όσο και για την τραπεζαρία.

* Φέρτε τη φύση στο σπίτι: Μην αφήσετε τα κίτρινα, πεσμένα φύλλα να σας χαλάσουν τη διάθεση. Φέρτε τη φύση μέσα στο σπίτι γεμίζοντας πολύχρωμα βάζα από το Habitat ή το Ανδρεάδης home stores, με ροζ ή κόκκινες φρέσκες ντάλιες, χρυσάνθεμα και κυκλάμινα (που είναι και της εποχής), δίνοντας έτσι χρώμα στη μουντάδα της εποχής. Μας άρεσαν τα εξωτικά βάζα του La Maison Coloniale από terra cotta ή από μπαμπού στα οποία μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα κλαδιά δέντρων και να δώσετε έναν ακόμα πιο φθινοπωρινό τόνο στο καθιστικό σας.

* Μετατρέψτε το μπάνιο σε φθινοπωρινό spa: Τα φθινοπωρινά χρώματα και αρώματα είναι ίσως τα πιο ζεστά και χαλαρωτικά από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Το μπάνιο μας, λοιπόν, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό spa αν κάνουμε μερικές αλλαγές. Επιλέγουμε μία υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου με ζεστά χρώματα πράσινου ή κεραμιδί όπως αυτή της φωτογραφίας από τα Bed&Bath, διαλέγουμε ένα αντίστοιχου χρωματισμού αφράτο χαλάκι από τη σειρά Cannon της Bed&Bath και προσθέτουμε σε διάφορα σημεία του μπάνιου μας ψάθινα ή ξύλινα διακοσμητικά μπολάκια με ποτ πουρί από αποξηραμένα φρούτα, φθινοπωρινά λουλούδια και αρωματικά κεράκια, από τα Fresh Line, που μυρίζουν υπέροχα.

* Κρατήστε τις (καλοκαιρινές) αναμνήσεις ζωντανές: Προσθέστε στο χώρο σας στοιχεία από τις καλοκαιρινές σας διακοπές που θα τα βλέπετε τις γκρίζες φθινοπωρινές μέρες και θα σας φτιάχνουν τη διάθεση. Τοποθετήστε σε στρατηγικά σημεία τα διακοσμητικά κεράκια και τασάκια που πήρατε από εκείνο το κυκλαδίτικο νησί, ακόμα κι αν μοιάζουν τελείως ασύμβατα με την υπόλοιπη διακόσμηση. Μεγεθύνετε τις πιο χαρούμενες καλοκαιρινές φωτογραφίες σας, βάλτε τους ένα ωραίο πλαίσιο (θα βρείτε άφθονα στο ΙΚΕΑ) και κρεμάστε τις στους τοίχους του δωματίου σας. Είναι αυτές οι μικρές ατέλειες που κάνουν τη ζωή μας πιο γοητευτική…

Έλενα Μπούλια - Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v